280,000 firma luftojnë për të nxitur njerëzit digjitalë në sektorët e financës, shitjes me pakicë, qeverisjes, mediave, argëtimit dhe automobilave.

Në një degë banke në Shangai, një recepsioniste elegante, e veshur me blu, mirëpret klientët. “Duke ndjerë” se klientët janë në humor të mirë, ajo nis të flasë më shumë dhe prezanton shërbimet e menaxhimit të pasurisë së bankës. Ndërsa kur klientët janë të vrenjtur, ajo bëhet më e kujdesshme dhe nuk bën asgjë më shumë sesa t'u përgjigjet pyetjeve të tyre, si p.sh. si të printohen pasqyrat e llogarive bankare të detajuara. Ajo ishte punonjësja e parë digjitale në degën e Bankës së Ningbo në Shangai. Në një ekran të lartë sa gjatësia e qenieve njerëzore normale, ajo mund t'u përgjigjet gjithashtu më shumë se 550 pyetjeve të zakonshme të biznesit bankar dhe më shumë se 3000 pyetjeve shtesë. Mundësuar nga një sistem inteligjence artificiale, ajo mund të mësojë t'u përgjigjet 50 pyetjeve të reja çdo ditë dhe, me një kamerë në ekran, ajo gjithashtu mund të tregojë nëse klientët janë duke buzëqeshur apo jo, tha Luan Qing, menaxher i përgjithshëm i biznesit të kulturës dhe argëtimit digjital në “Sense Time”, që zhvilloi teknologjinë digjitale njerëzore.

Punonjësi digjital ofron një vështrim se si një gamë më e gjerë sektorësh ka filluar të përqafojë përdorimin e njerëzve digjitalë të fuqizuar nga Inteligjenca Artificiale (IA) për të rritur efikasitetin dhe për të rritur rezonancën me klientët.

Falë përparimit të shpejtë teknologjik, njerëzit virtualë, të cilët dikur shiheshin vetëm në industrinë e argëtimit me shumë para, si filmat, po bëhen më të përhapur në jetën dhe punën e përditshme, sipas ekspertëve dhe drejtuesve të kompanisë.

Nga spikeret virtuale që transmetojnë lajme 24 orë në ditë, te kërcimtarët dhe këngëtarët virtualë që tërheqin fansat në të gjithë botën, te një punonjës digjital që fiton çmimin e punonjësit të ri më të mirë të një zhvilluesi të pasurive të paluajtshme kineze në 2021-shin, njerëzit digjitalë po bëhen më të zgjuar. Ata tregojnë se si startup-et kineze dhe kompanitë e mëdha po përpiqen të vendosin qeniet virtuale në aplikacione më të gjera.

Vetëm gjatë Lojërave Olimpike dhe Paralimpike Dimërore të Pekinit 2022, rreth 20 njerëz digjitalë bënë debutimin e tyre. Ata luajtën role të ndryshme: udhërrëfyes të gjuhës së shenjave, që shpjegonin konkurset për të dëmtuarit në dëgjim; anonçues të parashikimit të motit; ambasadorë olimpik të mirëqenies publike dhe shitës të suvenireve të Lojërave Olimpike Dimërore në internet.

Aktualisht, më shumë se 280,000 ndërmarrje në Kinë angazhohen në biznese që lidhen me njerëzit digjitalë, me normën e rritjes vjetore të ndërmarrjeve të regjistruara në pesë vitet e fundit që ka arritur në gati 60 për qind, treguan të dhënat nga “Qichacha”, një kompani që gjurmon regjistrimet e bizneseve.

Popullariteti i njerëzve digjitalë është i lidhur ngushtë me konceptin e metaverses, një fjalë kryesore e teknologjisë që ka mbërthyer industrinë globale të teknologjisë që nga viti i kaluar. Njerëzit digjitalë janë avatarët e njerëzve për të hyrë në metaverse, gjë që premton një integrim të botëve virtuale dhe reale, tha Yu Jianing, bashkautor i librit “Metaverse” dhe drejtor i Universitetit Huobi, një institucion arsimor dhe kërkimor që fokusohet në teknologjitë e përparuara.

Për më tepër, me zhvillimin dhe integrimin e IA, realitetit virtual dhe teknologjive të tjera, njerëzit digjitalë po bëhen më të ngjashëm me njerëzit, nga imazhi, shprehja e fytyrës, qëndrimi, veprimi, te të folurit, semantika, zëri, tha Luan nga “Sense Time”.

"Njerëzit digjitalë të prodhuar nga artistët ishin të zakonshëm në filma dhe lojëra. Procesi i prodhimit zakonisht kërkonte punë intensive dhe kërkonte aftësi të larta artistike, pra mjaft të kushtueshme. Por tani, të ndihmuar nga IA, ndërsa procesi i prodhimit dhe funksionimi i njerëzve digjitalë po bëhet gjithnjë e më i automatizuar dhe kostoja e prodhimit bie, njerëzit digjitalë ka të ngjarë të hyjnë në më shumë sektorë, të tillë si financa, shitja me pakicë, qeverisja dhe automobilat”, - tha Luan.

Bazuar në nivelin e inteligjencës dhe nivelin e automatizimit të përfshirë në prodhimin e tyre, njerëzit digjitalë mund të ndahen në pesë nivele, sipas një libri të bardhë të lëshuar bashkërisht nga “Sense Time” dhe Aleanca e Industrisë së Teknologjisë së Realitetit të Shtuar.

Njerëzit digjitalë që punojnë në “Bank of Ningbo” janë në nivelin 4, që do të thotë se ata mund të kenë ndërveprim relativisht të natyrshëm me njerëzit. Procesi i prodhimit të tyre mund të shkurtohet shumë falë IA, tha Luan, duke shtuar se njeriu digjital i nivelit 5 është ende një koncept dhe konsiderohet po aq inteligjent sa njerëzit. Procesi i prodhimit të tij do të jetë plotësisht automatik.

Tregu për personazhet e famshëm virtualë arriti në 6.22 miliardë juanë (933.34 milionë dollarë) në Kinë vitin e kaluar, duke u rritur gati 80 për qind nga viti në vit. Ai pritet të zgjerohet në 20 miliardë juanë gjatë dy viteve të ardhshme, sipas një raporti të konsulencës së tregut “iiMedia”.

“Xiaoice”, një tjetër pionier kinez i IA, po përpiqet gjithashtu të shfrytëzojë mundësitë e njerëzve digjitalë. Kompania zhvilloi Cui Xiaopan, punonjësi i parë digjital i zhvilluesit kinez të pasurive të paluajtshme “Vanke”. “Ajo” ka për detyrë t'i kujtojë punonjësit që të paguajnë faturat e kompanisë në kohë dhe të mbledhin faturat e duhura.

Shkalla e zgjidhjes së çështjeve të trajtuara nga Cui ishte deri në 91.44 për qind dhe mori çmimin e punonjësit të ri më të mirë të “Vanke” në 2021-shin.

Yu Liang, kryetar i “Vanke”, tha se Cui iu bashkua kompanisë në shkurt 2021. Falë mbështetjes së algoritmeve të fuqishme të inteligjencës artificiale, "ajo" mësoi shpejt se si të gjente probleme në procese dhe të dhëna dhe të zbulonte dokumente jonormale në mënyrë shumë më efikase sesa punonjësit njerëzorë.

Li Di, CEO i “Xiaoice”, tha: "Me përpjekjet e përbashkëta me partnerët tanë, ka ardhur një epokë në të cilën qeniet e IA po bëhen të besueshme, të qëndrueshme dhe të palodhura".

Qeniet e inteligjencës artificiale të zhvilluara nga “Xiaoice” tani punojnë si dy mikpritës video për “Daily Business National” të Kinës. Ata kanë më shumë se shtatë muaj që transmetojnë lajme.

“Xiaoice” tha se natyraliteti i përgjithshëm i njerëzve virtualë është përmirësuar në një nivel që ata janë pothuajse të padallueshëm nga njerëzit.

Gjithashtu, programet e lajmeve zhvillohen tërësisht nga teknologjitë e IA në një operacion që përfshin të gjithë procesin e marrjes, redaktimit dhe transmetimit të videos.

“Xiaoice” tha se kompania gjithashtu ka arritur të reduktojë kostot e prodhimit për të mundësuar aplikimin në shkallë të gjerë të njerëzve virtualë. Pas mbledhjes dhe përpunimit të të dhënave video në lidhje me një prezantues njerëzor, modelet e IA të “Xiaoice” mund të trajnojnë një klon digjital relativisht të cilësisë së lartë në rreth një javë.

Pan Helin, dekan ekzekutiv i Institutit të Kërkimeve të Ekonomisë Digjitale në Universitetin e Ekonomisë dhe Ligjeve Zhongnan, tha se pengesa më e madhe për aplikimin në shkallë të gjerë të njerëzve virtualë është teknologjia, sepse është ende e vështirë për njerëzit virtualë që të kryejnë në mënyrë efektive detyrat e ndërlikuara.(Foto nga VCG)