Edhe pse pothuajse të gjitha vdekjet e lidhura me nxehtësinë janë të parandalueshme, valët e të nxehtit vrasin mijëra njerëz në mbarë botën çdo vit. Pikërisht në këtë moment, një valë ekstreme e të nxehtit në Indi dhe Pakistan, që prek rreth një miliard njerëz, po "teston kufijtë e mbijetesës njerëzore", paralajmëron Chandni Singh, autor për Raportin e Gjashtë të Vlerësimit të Panelit Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike. Në prill, temperatura mesatare maksimale për Indinë veriperëndimore dhe qendrore ishte më e larta në 122 vjet.

Punëtorët përdorin ekskavatorë mes plehrave të djegur pasi shpërtheu një zjarr në qytetin Chennai në Indinë juglindore. 29 prill.2022 VCG

Punëtorët përdorin ekskavatorë mes plehrave të djegur pasi shpërtheu një zjarr në qytetin Chennai në Indinë juglindore. 29 prill.2022 VCG

Ky nuk është vetëm një problem i Azisë Jugore. Vitet e fundit, kushte të ngjashme ekstreme ndodhën në Shtetet e Bashkuara, Australi, Evropë, Skandinavi dhe Japoni, duke rezultuar në mijëra shtrime në spital dhe vdekje të tepërta. Nxehtësia ekstreme lidhet gjithashtu me rritjen e lindjeve të parakohshme, foshnjave me peshë të ulët të lindjes dhe lindjeve të vdekura; ulje në produktivitetin e punëtorëve; norma më të larta të sëmundjeve kronike të veshkave me origjinë të panjohur; dhe rritet numri i vetëvrasjeve. Temperaturat ekstreme janë kështu një problem "e gjithë shoqërisë". Kushtet e tilla jo vetëm që dëmtojnë shëndetin e njeriut; ato gjithashtu kanë efekte të dëmshme në infrastrukturë, rendimentet e të korrave dhe vdekshmërinë e shpendëve, duke kërcënuar jetesën dhe duke minuar sigurinë ushqimore. Kupola e nxehtësisë e vitit 2021 në Paqësorin Veriperëndimor dhe Kanadanë perëndimore ishte një rast i tillë.

Ishte një ngjarje që do të kishte qenë praktikisht e pamundur pa ndryshimet klimatike.

Ekstremet e temperaturës ishin rreth 5 gradë Celsius mbi rekordet e mëparshme, duke shkaktuar afërsisht 1000 vdekje të tepërta dhe një rritje 69-fish të shtrimeve në spital të lidhura me nxehtësinë. Rendimentet nga të korrat e grurit dhe të qershisë ranë dhe miliona midhje, molusqe dhe goca deti u gatuan në habitatet e tyre oqeanike, duke kërcënuar sigurinë ushqimore dhe jetesën për popujt indigjenë dhe komunitetet me të ardhura të ulëta. Tashmë, gati 40 për qind e vdekjeve të lidhura me nxehtësinë i atribuohen ndryshimeve klimatike. Dhe për shkak se ndryshimet klimatike pritet të rrisin frekuencën, intensitetin dhe kohëzgjatjen e valëve të të nxehtit, nevoja për masa shtesë për të mbrojtur njerëzit do të bëhet më urgjente. Pa investime të menjëhershme dhe të rëndësishme për të rritur qëndrueshmërinë e komunitetit dhe sistemit shëndetësor, vdekjet që lidhen me ekspozimin ndaj nxehtësisë do të rriten.

Nevojiten plane veprimi të komunikuara mirë dhe të bazuara në prova për t'i mbajtur njerëzit të qetë dhe për të reduktuar shtrimet në spital dhe vdekjet. Përveç sistemeve të paralajmërimit dhe reagimit të hershëm, nevojitet një planifikim afatgjatë për jetën në një planet më të ngrohtë. Kjo do të thotë ofrimi i më shumë hapësirave blu dhe jeshile, ndryshimi i materialeve të ndërtimit dhe fokusimi në mënyrat për të ftohur njerëzit, në vend të mjedisit përreth. Sistemet e paralajmërimit të hershëm dhe reagimit kërkojnë më shumë se vetëm një prag të vetëm për përcaktimin e fillimit të një valë të nxehti. Sistemet efektive gjithashtu duhet të përfshijnë procese bashkëpunuese për të siguruar që ndërhyrjet të marrin parasysh kapacitetet dhe kufizimet lokale.

Njerëzit qëndrojnë në një ujë spërkatës për t'u freskuar ndërsa vapa e verës me temperatura të larta vazhdon në Paris, Francë. 4 gusht.2018

Njerëzit qëndrojnë në një ujë spërkatës për t'u freskuar ndërsa vapa e verës me temperatura të larta vazhdon në Paris, Francë. 4 gusht.2018

Ministritë e shëndetësisë do të duhet të punojnë ngushtë (ndër të tjera) me shërbimet hidrometeorologjike, departamentet e policisë dhe zjarrfikësve, shërbimet e urgjencës, agjencitë përgjegjëse për kujdesin e të moshuarve dhe zërat e besuar për popullatat e cenueshme (si të rriturit mbi 65 vjeç) dhe komunitetet e margjinalizuara.

Burimet nuk duhet të jenë pengesë. Sisteme efektive të paralajmërimit të hershëm ekzistojnë tashmë në mbarë botën, duke përfshirë mjedise me burime të ulëta si Ahmedabad, Indi.

Për më tepër, organizata si Rrjeti Global i Informacionit Shëndetësor për Nxehtësinë po mbledhin dhe ndan të dhëna mbi përvojat dhe praktikat më të mira lokale dhe kombëtare. Kërkesa për udhëzime shtesë po rritet me shpejtësi, së bashku me frekuencën dhe ashpërsinë në rritje të valëve të të nxehtit. Por shumica e sistemeve të sotshme të paralajmërimit të hershëm nuk llogarisin në mënyrë eksplicite rreziqet e një klime në ndryshim.

Për të qenë adekuat, planifikuesit duhet të miratojnë afate kohore për rishikimin e ndryshimeve në fillim dhe në fund të sezonit të verës, duke zhvilluar gjithashtu bashkëpunime rajonale për të siguruar mesazhe të qëndrueshme. Do të ketë gjithashtu një rol më të madh për sistemet e niveleve të paralajmërimit të hershëm që llogaritin pragjet e shumëfishta, të tilla si leximet e temperaturës të kombinuara me njohuritë lokale të popullatave veçanërisht të cenueshme. Për shembull, paralajmërimet fillestare mund të lëshohen disa ditë përpara kulmit të valës së të nxehtit për të paralajmëruar grupet në rrezik si të rriturit e moshuar, fëmijët e vegjël dhe gratë shtatzëna. Një grup i dytë paralajmërimesh mund të lëshohet më pas në temperatura disi më të larta për punëtorët në natyrë dhe njerëzit e angazhuar në sport ose aktivitete të ngjashme, e ndjekur nga një grup i tretë paralajmërimesh për publikun e gjerë në pragun e zakonshëm për shpalljen e valës së të nxehtit.

Këto paralajmërime duhet të shoqërohen me komunikime efektive, në mënyrë që njerëzit të motivohen siç duhet për të marrë masat e duhura për të qëndruar të qetë. Edhe pas këtyre përmirësimeve, sistemet e paralajmërimit të hershëm duhet të testohen për të përcaktuar qëndrueshmërinë e tyre ndaj nxehtësisë së paparë. Kjo mund të bëhet përmes ushtrimeve në tavolinë për të identifikuar dobësitë. Testet e stresit duhet të përfshijnë jo vetëm valët e të nxehtit, por edhe rreziqe të ndërlikuara si ngjarjet e njëpasnjëshme: një valë të nxehti e kombinuar me një zjarr të egër; ose një valë të nxehti që përkon me një pandemi, siç përjetoi veriperëndimi i Paqësorit në 2021.

Harta e cenueshmërisë mund të jetë një mjet efektiv për të ndihmuar vendimmarrësit të përcaktojnë se ku nevojiten më shumë ndërhyrje për të mbrojtur shëndetin dhe mirëqenien e njeriut.

Një e ardhme shumë më e ngrohtë kërkon investime urgjente dhe të menjëhershme që përfitojnë nga praktikat më të mira dhe mësimet e nxjerra nga planet ekzistuese të përshtatjes së nxehtësisë. Modelet e provuara duhet të rriten për të rritur elasticitetin dhe qëndrueshmërinë. Temperaturat jashtëzakonisht të larta janë të mbijetueshme, por jo nëse nuk përgatitemi për to.

Autore e artikullit Kristie L. Ebi, profesoreshë e Shëndetit Global dhe Shkencave të Shëndetit Mjedisor dhe Profesional në Universitetin e Uashingtonit.