Jeta në det dhe jeta në tokë janë të lidhura ngushtë. Oqeani varet nga ne dhe ndikon në ekzistencën tonë më shumë sesa mendojmë.

Cikli i ujit, (Foto, Focus)

Cikli i ujit, (Foto, Focus)

Astronautët e parë që arritën të admirojnë spektaklin e planetit poshtë tyre e quajtën Tokën “planeti blu”, sepse oqeani mbulon 71% të sipërfaqes së tij. Falë detit, planeti ynë është i vetmi planet që pret jetën, ndër ata që njihen, dhe ata që nuk jetojnë në det krijojnë një miniaturë në qelizat e tyre, të cilat përmbajnë lëngje me një përqendrim të kripur të ngjashëm me atë të detit. Astronautët panë gjithashtu bardhësinë e sistemeve të reve, të cilat përbëhen nga uji i detit i avulluar me nxehtësinë e diellit, që duke u bërë i ëmbël lë kripërat në pjesën e lëngshme.

Rrymat e ajrit më pas i çojnë retë në kontinente, ku uji bie në formën e shiut, dëborës ose breshërit, duke lejuar jetën edhe në pjesën e dalë të planetit. Nëse jeni larg detit dhe doni ta shihni, ngrini sytë: retë janë oqeani dhe, kur bie shi, është uji i Atlantikut ai që na lan dhe pastaj kthehet në det përmes lumenjve.

Është nxehtësia që qarkullon ujin në atmosferë, duke shkaktuar avullimin e tij, ndërsa i ftohti, së bashku me erën, gjeneron qarkullimin e oqeanit. Në pole, në fakt, formohet akulli i detit, i cili, si avulli, përbëhet nga uji i ëmbël. Kripërat e mbetura në pjesën e lëngshme, të kombinuara me temperaturën e ulët, rrisin dendësinë e ujit në sipërfaqen e deteve polare, duke bërë që ai të fundoset.

Në këtë mënyrë, ndizen rryma, të karakterizuara nga temperatura të ulëta dhe kripësi e lartë, që vënë në lëvizje një rrip të madh transportues: një rrjedhë që lidh të gjithë oqeanet në një qarkullim të vetëm e të madh.

Uji kërkon rreth një mijë vjet për të udhëtuar nëpër botë. Prandaj, rrymat atmosferike të krijuara nga nxehtësia dhe ato oqeanike të krijuara nga i ftohti shpërndajnë ujin në çdo cep të planetit dhe e mbajnë atë gjallë.

Me një thellësi mesatare prej 3500 metrash, oqeani përbën mbi 90% të hapësirës së banueshme të planetit. Kontinenti banohet vetëm në sipërfaqe, ndërsa për oqeanet duhet të llogaritet i gjithë vëllimi midis sipërfaqes dhe shtratit të detit. Këtu, megjithatë, jeta është shumë e ndryshme nga ajo që jemi mësuar.

Planeti Tokë i rrethuar nga uji, (Foto, Mastrapamela)

Planeti Tokë i rrethuar nga uji, (Foto, Mastrapamela)

Në tokë, në fakt, struktura mbështetëse e habitateve përbëhet nga bimët, që janë prodhuesit parësorë, të cilët me fotosintezë gjenerojnë lëndën e parë me të cilën ushqehen qeniet e tjera të gjalla.

Barngrënësit më pas hanë bimë, mishngrënësit kanë pre kafshë të tjera dhe omnivorët ushqehen me bimë dhe kafshë. Më në fund, dekompozuesit ndërhyjnë në të gjithë. Qeniet e gjalla herët a vonë vdesin dhe bëhen ushqim i kërpudhave dhe baktereve, të cilat e ndajnë lëndën jo më të gjallë në përbërësit e saj dhe e vënë atë në dispozicion të bimëve, të cilat me fotosintezën i kthejnë jetë, duke mbyllur rrethin.

Ekosistemet funksionojnë kështu edhe në det, por aktorët janë shumë të ndryshëm. Këtu bimët dhe algat janë të pranishme vetëm në shtratin e detit pranë bregut, në thellësi të arritshme nga drita. Megjithatë, aktiviteti i tyre nuk mjafton për të mbështetur jetën, sepse pjesa më e madhe e shtratit të detit është përherë në errësirë.

Prandaj, një pjesë e madhe e prodhimit primar detar kryhet nga fitoplanktoni, i cili përbëhet nga alga mikroskopike veçanërisht diatomet dhe edinoflagelatet. Këto organizma nuk formojnë habitate që ne mund t'i perceptojmë qartë, siç është rasti me pyjet dhe pyjet. Pyjet detare janë të padukshme dhe nuk janë ngjitur as në fund, por pluskojnë në ujë. Më së shumti mund të shihen ngjyrat, ku këto qenie mikroskopike janë shumë të bollshme.

Nuk është vetëm jeta e deteve që përfiton nga aktiviteti i fitoplanktonit. Gjysma e oksigjenit që thithim prodhohet në oqean. E njëjta gjë vlen edhe për dyoksidin e karbonit, i cili përthithet gjysma nga pyjet tokësore dhe gjysma nga pyjet e mikroorganizmave fotosintetikë të pezulluar në det.

Një tjetër ndryshim i rëndësishëm midis dy habitateve ka të bëjë me kafshët. Nëse përjashtojmë zonat ku fundet janë të cekëta dhe shkëmbinj nënujorë koralorë, ne shohim vetëm mishngrënës në det. Në fakt, barngrënësit detarë janë gjithashtu kryesisht mikroskopikë. Ata janë kryesisht krustace të vegjël të pranishëm në sasi të mëdha, të padukshme për syrin e lirë.

Peshqit e fillojnë jetën e tyre si larva që ushqehen me këta mikrobarngrënës, të cilët janë pjesë e planktonit. Pastaj larvat rriten dhe peshqit fillojnë të hanë njëri-tjetrin. Prandaj, bota e dukshme e mishngrënësve mbështetet nga një botë e padukshme e bimëve dhe barngrënësve.

Honi Mariana, (Foto, Umpancommy)

Honi Mariana, (Foto, Umpancommy)

Për një kohë të gjatë, mungesa e dritës në thellësi të detit çoi në supozimin se jeta mungonte në këtë pjesë, sepse fotosinteza nuk mund të bëhet. Me eksplorimin e thellësive të detit, u zbulua se jeta ka kolonizuar edhe thellësitë më të mëdha të njohura, si për shembull 11 kilometrat e Honit Mariana.

Në këto vende, oksigjeni i nevojshëm për kafshët vjen nga rripi i madh transportues oqeanik, i cili e bart atë nga sipërfaqja në thellësi. Megjithatë, kjo nuk mjafton për të mbështetur rrjetat trofike, në mungesë të bimëve të afta për t'i dhënë jetë materieve inerte. Thellë në dete, lëndët ushqyese vijnë nga sipërfaqja kur materia e gjallë, e prodhuar dhe e mbështetur nga fotosinteza, vdes.

Organizmat e vdekur, kafshët dhe bimët, zbresin në fund, të ngarkuar me baktere që fillojnë t'i shpërbëjnë ato. Dhe së bashku me to zbresin substancat e mbeturinave të prodhuara nga ata që jetojnë në sipërfaqe.

Në këtë mënyrë formohet një "borë deti", e përbërë nga materiale dekompozuese, e cila ushqen një mori kafshësh detritivore, të cilat filtrojnë lëndët ushqyese nga uji ndërsa janë ende në pezullim, ose i gëlltisin kur vendosen në fund. Më pas mishngrënësit hanë detritivorët.

Në thellësitë e oqeanit ekziston edhe një botë e gjallë që nuk varet nga sipërfaqja. Në korrespondencë me burimet hidrotermale, në fakt ka kafshë që jetojnë në simbiozë me bakteret e afta për të kryer kemosintezën, një proces që, ashtu si fotosinteza, lejon t'i japë jetë materie e vdekur, por nuk ka nevojë për dritë. Nëse në një të ardhme shumë të largët, rrezet e diellit nuk do të mjaftonin më për të mbështetur fotosintezën në tokë, burimet hidrotermale do të vazhdonin të ishin aktive dhe jeta në planetin tonë mund të vazhdonte.

Kështu, jeta përjetësohet falë proceseve që lidhin të gjitha qeniet e gjalla përmes dy cikleve në dinamizëm të vazhdueshëm: atë të ujit, i cili ndryshon gjendjen (të lëngët, të ngurtë, avull) dhe atë të lëndës së gjallë që rrjedh nëpër rrjetet trofike. Gjithçka është e lidhur, prandaj ajo që bëjmë ka efekte globale.

Plastika që ne prodhojmë përfundon në lumenj dhe përfundimisht arrin në det, ashtu si edhe ndotësit e tjerë. Dyoksidi i karbonit i krijuar nga aktivitetet tona ndryshon oqeanin dhe rrymat atmosferike që, së bashku, përcaktojnë klimën. Ndryshimi i klimës është një kërcënim për mirëqenien dhe prish jetën tonë.

Deti është baza e të gjitha proceseve të jetesës dhe ne duhet të mësojmë ta njohim atë për të kuptuar pasojat e çdo veprimi, në interesin tonë. Si mund ta mbrojmë atë që nuk e dimë? Diversiteti i qenieve të gjalla që banojnë në det është ende i paeksploruar.

Përgatiti: Irma Paloli