Foto: VCG

Foto: VCG

2,000 punëtorë kanë ndaluar punën në Felixstowe, porti më i madh i kontejnerëve në Mbretërinë e Bashkuar, në një grevë tetëditore, duke shkaktuar frikë mbi ndikimin e tij në zinxhirin e furnizimit dhe duke i lënë blerësit në pritje të mallrave, njofton CGTN. Felixstowe, në bregun lindor të Anglisë, përpunon rreth gjysmën e tregtisë së kontejnerëve në Mbretërinë e Bashkuar dhe greva do të shkaktojë ndërprerje të konsiderueshme në qarkullimin e mallrave. Grupi i transportit Maersk, një nga kompanitë më të mëdha të transportit me kontejnerë në botë, ka paralajmëruar për ndikime dhe vonesa të konsiderueshme.

Ashtu si aksionet e grevës në shumë sektorë të tjerë në Mbretërinë e Bashkuar, punëtorët po kërkojnë më shumë paga ndërsa vendi përballet me nivele jashtëzakonisht të larta inflacioni. Operatori i portit Hutchison Ports, u ka ofruar punëtorëve një rritje pagash prej shtatë për qind, por sindikata Unite, e cila përfaqëson kryesisht punëtorët e porteve, thotë se kjo nuk mjafton. Javën e kaluar u ndaluan trenat ndërsa punëtorët e hekurudhave bllokuan linjat në të gjithë vendin.

Ajo që ne po kërkojmë është një rritje e drejtë e pagave për punëtorët që kanë qenë në vijën e parë gjatë gjithë pandemisë, punëtorët kryesorë që nuk kanë pasur rritje pagash në tre vjet tha Luke Chester, një zyrtar nga Shoqata e Stafit të Pagave të Transportit.

Autoritetet në Portin Felixstowe thonë se kanë një plan emergjence për të minimizuar ndërprerjet gjatë largimeve, por ndërsa situata ekonomike vazhdon të ndikojë tek buxhetet familjare, ka të ngjarë të ketë më shumë greva. (Fatosi)