Foto:VCG

Foto:VCG

Një numër rekord amerikanësh po kryejnë dy punë për të paguar faturat e tyre dhe për të përballuar çmimet më të larta të gazit, artikuve ushqimorë dhe banesave pasi inflacioni rrit koston e përgjithshme të jetesës, shkruan China Daily.

Sipas Rezervës Federale inflacioni arriti në nivelin më të lartë të 40 viteve në qershor në SHBA, duke rritur çmimet e mallrave të përgjithshme. Më shumë amerikanë se kurrë tani kanë dy punë, sipas Zyrës së Statistikave të Punës, e cila filloi të mbante të dhëna në vitin 1994.

Në qershor, 426,000 amerikanë punonin 70 orë në javë, sipas Zyrës, një rritje në shkurt 2020 kur 308,000 punonin më shumë orë në javë.

Gjatë vitit të kaluar, të ardhurat mesatare për orë të shumë punonjësve u rritën me 5.1 për qind. Por inflacioni rekord e anuloi atë rritje, me pagat që ranë me 3.6 për qind kur u përshtatën me inflacionin gjatë vitit të kaluar.

Në qershor, çmimet e gazit arritën një mesatare kombëtare prej 5 dollarë për gallon, për herë të parë ndonjëherë, duke shkaktuar vështirësi të mëtejshme. Në tre javët e fundit, çmimi i benzinës së klasës së rregullt ra me 45 cent në 4.10 dollarë për gallon, sipas Anketës Lundberg.

Për shumë njerëz, kostoja e artikujve ushqimorë është rritur në qiell, me çmimin e mishit dhe peshkut duke u rritur 14.2 përqind dhe vezët me rritje 32.2 përqind nga maji 2021 deri në maj 2022.(Fatosi)