Foto: Visual People

Foto: Visual People

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres vizitoi Stambollin të shtunën dhe inspektoi përpjekjet e Qendrës së Përbashkët të Koordinimit (JCC) në sjelljen e grurit ukrainas në tregjet ndërkombëtare, njofton Xinhua. Shefi i OKB-së vizitoi ekipet e JCC që po inspektonin një anije të ankoruar në detin Marmara dhe u informua rreth procesit të inspektimit.

"Marrja e më shumë ushqimeve dhe plehrave nga Ukraina dhe Rusia është thelbësore për të qetësuar më tej tregjet e mallrave dhe çmime më të ulëta për konsumatorët," tha Guterres ndërsa iu drejtua personelit të JCC dhe mediave në qendrën JCC.

"Pjesa tjetër e kësaj marrëveshjeje pakete është qasja e papenguar në tregjet globale të ushqimit dhe plehrave ruse, të cilat nuk janë subjekt i sanksioneve," shtoi Guterres, duke lënë të kuptohet për fillimin e mundshëm të eksporteve nga Rusia, për të cilën është rënë dakord, por nuk është zbatuar ende.

Së bashku, Rusia dhe Ukraina përbëjnë një sasi të madhe të drithërave dhe plehrave të eksportuara në botë. Pas një marrëveshje historike të nënshkruar përkatësisht nga Rusia dhe Ukraina me Turqinë nën kujdesin e OKB-së në korrik, anija e parë e ngarkuar me grurë nga Ukraina kaloi përmes ngushticës së Bosforit të Stambollit më 3 gusht.

Deri më tani, 43 anije me më shumë se 600,000 tonë kapacitet transportues janë autorizuar të bashkohen me përpjekjet për transportin e grurit ukrainas, sipas të dhënave nga JCC. Ndërsa çmimet e ushqimeve u rritën në të gjithë globin, fillimi i suksesshëm i marrëveshjes vjen si një lehtësim i madh për shumë vende që varen nga eksportet ruse dhe ukrainase.

Guterres falënderoi të gjitha palët e përfshira në marrëveshje, duke theksuar rëndësinë e bashkëpunimit.

Ministri turk i Mbrojtjes Hulusi Akar tha se "përpjekjet e ndërmarra nga JCC do të kenë një efekt në lehtësimin e krizës globale të pasigurisë ushqimore dhe do të ulin çmimet".

"Shpresojmë që themelet për një paqe të përhershme të vendosen gjithashtu gjatë këtij procesi," tha Akar.

Sipas ministrit, JCC, e cila përbëhet vetëm nga civilë nga Turqia, Rusia, Ukraina dhe OKB-ja, po zgjerohet gjithashtu. Qendra tani pret gjithsej 71 personel, nga një ekip prej 20 vetësh në fillimin e saj.(Fatosi)