Foto nga VCG

Kina lëshoi me sukses një satelit monitorues të karbonit në ekosistemin tokësor dhe dy satelitë të tjerë nga qendra e nisjes së satelitëve Taiyuan në provincën Shanxi të Kinës veriore, përcjell “Xinhua”.

Satelitët u lëshuan nga një raketë mbajtëse “Long March-4B” dhe hynë me sukses në orbitën e planifikuar.

Sateliti i monitorimit të karbonit përdoret kryesisht për monitorimin e karbonit në ekosistemin tokësor, vëzhgimin dhe monitorimin e ekologjisë dhe burimeve tokësore, si dhe për monitorimin dhe vlerësimin e projekteve të mëdha ekologjike kombëtare.

Ai gjithashtu do të ofrojë mbështetje operacionale dhe shërbime kërkimore në fusha të tilla si mbrojtja e mjedisit, hartografia, meteorologjia, bujqësia dhe reduktimi i fatkeqësive.

Sateliti mund të zbulojë dhe matë biomasën e vegjetacionit, aerosolin atmosferik dhe fluoreshencën e klorofilit me anë të mjeteve gjithëpërfshirëse të sensorëve në distancë. Ai gjithashtu mund të përmirësojë efikasitetin dhe saktësinë e matjes së karbonit dhe të ofrojë mbështetje për përpjekjet e Kinës për rritjen dhe neutralizimin e karbonit.

Satelitë të tjerë të lëshuar në këtë mision përfshijnë një që mbledh informacion në lidhje me navigimin global të anijeve dhe statusin e fluturimit, dhe një tjetër që ofron shërbime për studentët për të marrë pjesë në kërkimin shkencor të hapësirës dhe praktikën inxhinierike.

Ky lëshim shënoi misionin e 430-të për raketat mbajtëse të serisë “Long March”. (Irma)