Twitter account of Fu Cong

Twitter account of Fu Cong

Bashkësia ndërkombëtare nuk duhet të pranojë standardet e dyfishta lidhur me mospërhapjen bërthamore, tha një zyrtar kinez në Konferencën e 10-të të Rishikimit të Palëve të Traktatit për Mospërhapjen e Armëve Bërthamore të martën.

Bashkëpunimi për nëndetëset me energji bërthamore ndërmjet Shteteve të Bashkuara, Mbretërisë së Bashkuar dhe Australisë paraqet rreziqe serioze të përhapjes bërthamore, në kundërshtim me qëllimet dhe parimet e Traktatit për Mospërhapjen e Armëve Bërthamore, u shpreh Fu Cong, kreu i delegacionit kinez, njëkohësisht edhe drejtori i përgjithshëm i Departamentit të Kontrollit të Armëve në Ministrinë e Jashtme kineze.

Kjo konferencë rishikimi duhet të zhvillojë diskutime të thella mbi pasojat e këtij bashkëpunimi në të gjitha aspektet, duke përfshirë sfidat ndaj sistemit mbrojtës të Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike, për të mbështetur me vendosmëri regjimin ndërkombëtar të mospërhapjes, shtoi ai.

Në lidhje me marrëveshjen bërthamore të Iranit, përfaqësuesi i Kinës tha se të gjitha palët e interesuara duhet të mbeten të përkushtuara për ta rikthyer marrëveshjen në rrugën e duhur sa më parë nëpërmjet negociatave diplomatike, dhe të hedhin poshtë praktikat e trysnisë me sanksione dhe kërcënimit me forcë. Shtetet e Bashkuara duhet të heqin plotësisht sanksionet e tyre të paligjshme ndaj Iranit dhe, mbi këtë bazë, Irani duhet të zbatojë përsëri plotësisht angazhimet e tij bërthamore.

Gjendja e sigurisë në Gadishullin Korean mbetet komplekse dhe e rëndë. Nevojitet të ndiqet një qasje e dyfishtë dhe të zbatohet parimi i veprimeve me faza dhe të sinkronizuara për nxitjen e procesit të krijimit të një mekanizmi paqeje dhe të denuklearizimit të Gadishullit Korean, u shpreh Fu.

"Të ashtuquajturat marrëveshje të ndarjes bërthamore bien ndesh me dispozitat e Traktatit për Mospërhapjen e Armëve Bërthamore dhe rrisin rreziqet e përhapjes bërthamore dhe konflikteve bërthamore," tha ai. "Shtetet e Bashkuara duhet të tërheqin të gjitha armët e tyre bërthamore nga Evropa dhe të mos vendosin armë bërthamore në asnjë rajon tjetër."

Sipas përfaqësuesit kinez, shtetet përkatëse pa armë bërthamore duhet të përmbushin detyrimet dhe premtimet e tyre në kuadër të Traktatit për Mospërhapjen e Armëve Bërthamore dhe të ndalojnë nxitjen e ndarjes bërthamore ose formave të tjera të marrëveshjeve të parandalimit bërthamor. Çdo përpjekje për të përsëritur modelin e ndarjes bërthamore të NATO-s në rajonin e Azi-Paqësorit do të minojë qëndrueshmërinë strategjike rajonale dhe do të kundërshtohet me vendosmëri nga vendet e rajonit dhe, nëse është e nevojshme, do të përballet me kundërmasa serioze, theksoi ai.