VCG

Duke përdorur radioteleskopin sferik me diametër 500 metra FAST, ose "Syri qiellor i Kinës", shkencëtarët kanë identifikuar më shumë se 660 pulsarë të rinj.

Pulsarët, të cilët janë yje neutronësh që rrotullohen shpejt, e kanë origjinën nga bërthamat e shpërthyera të yjeve masive që vdesin përmes shpërthimeve të supernovës. Me dendësinë e tyre të lartë dhe rrotullimin e shpejtë, ata janë një laborator ideal për studimin e ligjeve të fizikës në mjedise ekstreme.

"Zhvillimi i FAST-it ka hyrë në një periudhë të artë dhe funksionimi i qëndrueshëm i pajisjeve të vëzhgimit ka dhënë një kontribut të madh. Koha e përshtatshme e vëzhgimit dhe aftësia e jashtëzakonshme e kapjes së sinjaleve kanë bërë që FAST-i të ketë rezultate më të mira se radioteleskopët e tjerë,” tha Jiang Peng, kryeinxhinieri i FAST-it.

I vendosur në një depresion karstik natyror të thellë dhe të rrumbullakët në provincën Guizhou të Kinës Jugperëndimore, FAST-i filloi funksionimin zyrtar në janar 2020. Besohet se ai është radioteleskopi më i ndjeshëm në botë.