Foto nga VCG

Shkencëtarët kinezë kanë zbuluar heterogjenitetin dhe atlasin transkriptues të qelizave të mëndafshit të krimbit të mëndafshit në rezolucion njëqelizor, duke arritur një përparim të rëndësishëm në kërkimet në këtë fushë, përcjell “Xinhua”.

Gjetjet ishin pjesë e një artikulli të titulluar “Një atlas transkriptues me një qelizë karakterizon organin që prodhon mëndafshin në krimbin e mëndafshit”, i botuar në qershor në revistën “Nature Communications”.

Pas deshifrimit të gjithë kodit gjenetik të ADN-së së gjenomit të krimbit të mëndafshit në vitin 2003, ekipi hulumtues i udhëhequr nga profesor Xu Hanfu në Universitetin Jugperëndimor kreu analizën e parë me rezolucion të lartë të organit që prodhon mëndafshin e krimbit të mëndafshit dhe dinamikës së shprehjes së gjenit të tij në dimensionin e një qelize, duke arritur avancimin në nivelin e kërkimit nga indi në një qelizë të vetme.

Gjatë hulumtimit të tyre dyvjeçar, ekipi kapërceu vështirësitë teknike duke përfshirë nxjerrjen masive të mostrave të plota të gjëndrës së mëndafshit dhe ndarjen efikase të qelizave të gjëndrës së mëndafshit.

Sipas ekipit hulumtues, proteina e mëndafshit është një nga proteinat natyrore të rinovueshme me karakteristikat e vetive mekanike mbresëlënëse, biokompatibilitetit dhe biodegradueshmërisë, kanë një vlerë të madhe në zhvillim dhe përdorim. (Irma)