Foto: VCG

Foto: VCG

Kapaciteti i instaluar i Kinës për energjinë e rinovueshme regjistroi rritje dyshifrore në pesë muajt e parë të vitit, ndërsa vendi u përpoq të arrinte objektivat e tij të pikut të karbonit dhe neutralitetit të karbonit, përcjell “Xinhua”.

Në periudhën janar-maj, kapaciteti i energjisë së erës pati rritje me 17.6 për qind nga viti në vit në rreth 340 milionë kilovat, ndërsa fermat diellore panë kapacitetin që arriti në 330 milionë kilovat, një rritje prej 24.4 për qind, sipas Administratës Kombëtare të Energjisë.

Sipas të dhënave, deri në fund të majit, kapaciteti total i instaluar i prodhimit të energjisë në vend arriti në rreth 2.42 miliardë kilovat, duke u rritur 7.9 për qind nga një vit më parë.

Kina ka njoftuar se do të përpiqet të arrijë kulmin e emetimeve të dyoksidit të karbonit deri në vitin 2030 dhe të arrijë neutralitetin e karbonit deri në vitin 2060.

Vendi po ecën përpara në zhvillimin e energjisë së rinovueshme për të përmirësuar strukturën e tij të energjisë. Sipas një plani veprimi të publikuar vitin e kaluar, synohet të rritet pjesa e konsumit të energjisë jofosile në rreth 25 për qind deri në vitin 2030. (Irma)