foto nga VCG

foto nga VCG

Një krah i vogël mekanik i instaluar në modulin e laboratorit Wentian do të promovojë ndërtimin dhe funksionimin e ardhshëm të stacionit hapësinor të Kinës, tha të shtunën një zyrtar nga Agjencia Kineze e Hapësirës (CMSA).

Kina nisi të dielën anijen kozmike Shenzhou-14 nga qendra e nisjes satelitore Jiuquan, duke dërguar tre astronautë në kombinimin e stacionit të saj hapësinor për një mision gjashtë mujor.

Pas nisjes Shenzhou-14, moduli i laboratorit Wentian që mban një krah të vogël mekanik do të lëshohet në korrik.

Krahët mekanikë janë përbërësit "yll" të stacionit hapësinor, tha Lin Xiqiang, zëvendësdrejtor i CMSA, në një konferencë për shtyp.

Sipas Lin, pesha dhe gjatësia e krahut të vogël mekanik është rreth gjysma e atij të madh në modulin bërthamor Tianhe dhe kapaciteti i ngarkesës është rreth një e teta. Prandaj, përshtatësit e tij të synuar janë më të lehtë, dhe lëvizja dhe kontrolli i krahut të vogël janë mjaft fleksibël.

Ndërkohë, fundi i krahut të vogël mekanik është më i saktë në pozicionim, duke i mundësuar atij kryerjen e veprimeve me saktësi më të madhe. Saktësia e pozicionimit të krahut të vogël mekanik është pesë herë më e madhe se ajo e krahut të madh, dhe saktësia e qëndrimit të krahut të vogël është dy herë më e lartë, vuri në dukje Lin.

Krahu i vogël mekanik mund të kapet gjithashtu nga ai i madh për të formuar një krah mekanik të kombinuar, i aftë për të kryer operacione jashtë automjeteve me saktësi më të mirë në një gamë më të madhe.

foto nga VCG

foto nga VCG

Krahu i vogël mund të zvarritet në mënyrë të pavarur jashtë kabinës duke u lidhur me, duke u ndarë nga dhe duke kaluar ndërmjet përshtatësve të tij të synuar, për të mbështetur aktivitetet jashtë automjeteve të astronautëve ose për të inspektuar gjendjen jashtë automjeteve, tha Lin.

Ai gjithashtu mund të instalojë, mirëmbajë dhe kujdeset për ngarkesa të ndryshme dhe pajisje platformash jashtë kabinës që kërkojnë një nivel më të lartë saktësie, tha ai.

Në modulin e laboratorit Mengtian, një kabinë me bllokim ajri ngarkesash dhe një platformë ekstraveturale e vendosur do t'i shërbejnë projekteve të ardhshme kërkimore ekstraveturale. Pajisjet shkencore që duhet të instalohen jashtë do të dërgohen fillimisht në stacionin hapësinor me anije mallrash, do të transferohen në kabinën e bllokimit të ajrit të ngarkesave dhe do të kapen dhe transferohen në platformën ekstraveturale me anë të krahëve mekanikë.

foto nga VCG

foto nga VCG

Ai shtoi se dy krahët mekanikë gjithashtu mund të inspektojnë njëri-tjetrin për punë mirëmbajtjeje.

Nëntorin e kaluar, ekuipazhi Shenzhou-13 instaloi lidhësin me dy krahë (pajisja që lidh krahët mekanikë të mëdhenj dhe të vegjël) dhe pajisjen e pezullimit në një ecje hapësinore. Pajisjet do të ndihmojnë në realizimin e lidhjes midis krahëve të mëdhenj dhe të vegjël.

Gao Sheng, një inxhinier i ngarkuar me funksionimin e krahut mekanik me Akademinë e Teknologjisë Hapësinore të Kinës, tha se krahu i madh, 10 metra i gjatë dhe krahu i vogël, pesë metra i gjatë, do të shohin që diapazoni i funksionimit të zgjerohet në 14.5 metra kur ata formojnë një krah mekanik të kombinuar.

Krahu mekanik i kombinuar mund të mbulojë tre module të stacionit hapësinor, duke inspektuar sipërfaqen e tyre në çdo kohë dhe mund të kryejë misione sfiduese dhe të ndryshme, tha Gao.