Me pandeminë Covid-19, që ndikoi te biznesi në rang global dhe që ndryshoi stilin e jetës së shumë njerëzve, “Newborn Town Inc”, një ofrues i shërbimit të internetit në celular me bazë në Pekin, planifikon të zgjerojë më tej praninë e vet në treg në vendet e Lindjes së Mesme dhe Afrikës së Veriut në vitet e ardhshme, pasi janë krijuar shumë mundësi nga kërkesa në rritje për aplikacione në rrjetet sociale që ndërveprojnë me audio dhe video.

“Ky veprim nxitet nga përfitimet e qëndrimit në shtëpi dhe ka përmirësuar rrjetet e telekomunikacionit në shumë vende të botës”, - tha Li Ping, shefi ekzekutiv i kompanisë. Sipas tij, përveç synimit për shtimin e investimeve në fushën e kërkimit dhe zhvillimit të aplikacioneve “social” video dhe audio, “Newborn Town” do të pasurojë më tej funksionet e produktit dhe do të optimizojë përvojën e klientit në vendet e Lindjes së Mesme dhe Afrikës së Veriut, duke përfshirë Arabinë Saudite, Katarin, Egjiptin dhe Marokun.

Aktualisht, për të rritur tregjet në këto dy rajone, kompania kineze mbështetet në produktet e saj kryesore, “Mico”, një platformë gjithëpërfshirëse e rrjeteve sociale që lejon përdoruesit të postojnë fotografi, momente argëtuese, video dhe biseda të drejtpërdrejta me miqtë, dhe “YoHo”, një aplikacion digjital zanor, që përbëhet nga chat-e zanore, me tema të ndryshme.

E etur për të zgjeruar praninë e saj në të dy tregjet rajonale, si dhe në pjesë të tjera të botës, kompania lançoi në vitin 2021 “Yumy”, një aplikacion video. Deri tani numëron mbi 50 milionë shkarkime.

Li tha se lokalizimi i produkteve në platforma interneti është një pjesë jetike e përpjekjeve të kompanive kineze për të fituar më shumë terren në tregje të ndryshme të Lindjes së Mesme. Mbështetur nga më shumë se 10 ekipe operacionale të lokalizimit jashtë shtetit në vende të tilla si Shtetet e Bashkuara, India, Egjipti, Turqia, Tajlanda dhe Indonezia, “Newborn Town”, i krijuar në vitin 2009, filloi të shpërndante më shumë burime në tregjet e zhvilluara në dy vitet e fundit. Kompania pati përparime për sa i përket shkarkimeve dhe të ardhurave të aplikacioneve, veçanërisht në Amerikën e Veriut, Bashkimin Evropian, Japoni dhe Korenë e Jugut.

Përveç biznesit në rritje të shpejtë të rrjeteve sociale, “Newborn Town” ka diversifikuar gjithashtu mundësitë e zhvillimit në tregjet jashtë shtetit dhe ka vazhduar me biznese novatore si lojërat e rafinuara dhe metaversa. Kompania është fokusuar fort te metaversa, Web 3.0 dhe shumë teknologji të tjera avangardë dhe skenarë aplikimi. Ajo ka testuar modulet metaverse në “Yumy”, ku u integrua një grup koleksionesh digjitale ndërsa krijoheshin partneritete strategjike me kompanitë që zotërojnë teknologjitë më të mira virtuale, për të zbuluar së bashku më shumë mundësi për skenarë virtualë në platforma.

Metaversa është përshkruar si një botë e komuniteteve virtuale të pafundme, të ndërlidhura, ku njerëzit mund të takohen, punojnë dhe luajnë, duke përdorur teknologji të tilla si kufjet e realitetit virtual dhe syzet e realitetit të shtuar.

Li deklaroi se bashkëpunimi me partnerët jashtë shtetit është një pjesë e rëndësishme e strategjisë së “Newborn Town” për të arritur në një nivel global. Nëpërmjet këtyre partneriteteve, kompania do të jetë në gjendje të punojë me biznese në segmente të ndryshme të industrisë në tregjet e synuara, të kuptojë më mirë kushtet e tyre dhe preferencat e klientëve dhe të rrisë ndikimin e markës.

E mbështetur nga dhjetëra aplikacione në fushën e rrjeteve sociale dhe lojërave, kompania pa një rritje të të ardhurave nga shitjet gati 100 për qind në bazë vjetore në 2.4 miliardë juanë (354.79 milionë dollarë) në vitin 2021, ndërsa regjistroi 309 milionë juanë fitim neto gjatë këtij viti.

Shkarkimet e produkteve në platformat sociale të “Newborn Town” arritën në 344 milionë deri në fund të vitit 2021. Përdoruesit aktivë mujorë të produkteve të platformave të internetit arritën afërsisht 21.79 milionë në dhjetor, gati dyfish i përdoruesve aktivë mujorë të vitit 2020. Duke përfituar nga zhvillimi i shpejtë i këtij biznesi, të ardhurat nga shërbimi me vlerë të shtuar u rritën ndjeshëm në vitin 2021, me mbi 200 për qind në bazë vjetore.

Me zhvillimin e shpejtë në tregun e Lindjes së Mesme, disa kompani lokale në rajon kanë parë suksesin e produkteve dhe shërbimeve kineze. Ata gjithashtu kanë filluar të përpiqen të zhvillojnë produkte vendore në fushën e platformave sociale, argëtuese dhe të tjera. Shumë prej produkteve tashmë kanë pasur rezultate të mira financiare dhe kanë krijuar vende pune, tha Wei Xiaoquan, studiues i specializuar në zhvillimin ekonomik rajonal në Universitetin e Ekonomisë dhe Biznesit Ndërkombëtar në Pekin.

Zhang Yongjun, zëvendës kryeekonomist në Qendrën kineze për Shkëmbimet Ndërkombëtare Ekonomike, tha se zhvilluesit kinezë të aplikacioneve kanë pasur një pjesë më të madhe të shkarkimeve në tregun global vitet e fundit, veçanërisht në vendet dhe rajonet që marrin pjesë në Nismën "Një brez, një rrugë". Ndikimi i këtyre kompanive pritet të rritet në dekadën e ardhshme.

Zhang tha se Covid-19 jo vetëm që shtyu një numër të madh konsumatorësh të huaj të blinin më shumë produkte përmes kanaleve në internet, por gjithashtu i shtyu ata të hapnin më shumë llogari në rrjetet sociale dhe të kalonin më shumë kohë në aplikacione të ndryshme.

"Me kalimin e viteve shihen gjithnjë e më shumë aplikacione të krijuara nga kompanitë vendase që gjenerojnë të ardhura përmes përmbajtjes cilësore video dhe audio dhe tregtisë së drejtuar nga rrjetet sociale. Kjo ka rritur tregtinë e shërbimeve të Kinës", -tha Zhang. Sipas Ministrisë së Tregtisë, vlera e tregtisë së shërbimeve të Kinës u rrit me 25.8 për qind në bazë vjetore në afro 1.46 trilionë juanë në tremujorin e parë.

Në ndryshim nga tregtia e mallrave, tregtia e shërbimeve i referohet shitjes dhe shpërndarjes së produkteve si transporti, turizmi, telekomunikacioni, ndërtimi, reklamimi, kompjuteri dhe kontabiliteti. Gjatë së njëjtës periudhë, eksportet e shërbimeve të vendit u rritën me 30.8 për qind bazë vjetore në 713.98 miliardë juanë, ndërsa importet e shërbimeve të tij arritën në 743.01 miliardë juanë, 21.3 për qind më shumë në bazë vjetore.

Kina ka marrë një sërë masash për të zgjeruar industrinë e shërbimeve dhe është zotuar të bëjë më shumë përpjekje për të promovuar çuarjen e tregtisë së shërbimeve në një nivel më të lartë.