Foto: VCG

Foto: VCG

Kina ka bërë arritje të jashtëzakonshme në respektimin dhe mbrojtjen e të drejtave të njeriut në aspekte të ndryshme gjatë viteve të fundit, shkruan “Xinhua”.

Me respektimin dhe mbrojtjen e të drejtave të njeriut në axhendën e qeverisjes shtetërore, dhe të drejtat për ekzistencë dhe zhvillim të konsideruara si të drejta parësore të njeriut, janë formuluar dhe zbatuar planet kombëtare të veprimit.

Duke i dhënë përparësi mbrojtjes së shëndetit të njerëzve në strategjinë e saj të zhvillimit, Kina ka ndërtuar sistemin më të madh të kujdesit shëndetësor në botë.

Përballë epidemisë së COVID-19, u mobilizuan të gjitha burimet në mbarë vendin dhe u bënë përpjekje të paprecedentë për trajtim mjekësor. Jetesa është themeli i të gjitha të drejtave të njeriut dhe varfëria është pengesa më e madhe për përmbushjen e të drejtave të njeriut.

Në shkurt 2021, Kina shpalli eliminimin e varfërisë absolute, pasi kishte nxjerrë nga varfëria afro 100 milionë të varfër ruralë gjatë tetë viteve të mëparshme. Kjo do të thotë se vendi e realizoi objektivin e reduktimit të varfërisë të vendosur nga Axhenda e Kombeve të Bashkuara 2030 për Zhvillim të Qëndrueshëm 10 vjet përpara afatit, një kontribut i madh në zhvillimin e kauzës së të drejtave të njeriut në botë.

Kina ka bërë gjithashtu përpjekje të gjithanshme për të luftuar krimin e organizuar dhe për të shtypur të gjitha aktivitetet e paligjshme për të mbrojtur të drejtat e njerëzve për të jetuar të sigurt.

Sondazhet nga Zyra Kombëtare e Statistikave zbuluan një rritje të vazhdueshme të ndjenjës së sigurisë së popullit kinez, me 98,4 për qind të popullsisë që ndihej e sigurt në vitin 2020. Shifra u rrit në 98,56 për qind në gjysmën e parë të 2021. Kina renditet e dyta me 93 pikë në Raporti Global i Ligjit dhe Rendit 2021 i publikuar nga “Gallup”.

Progres u regjistrua gjithashtu në zhvillimin e plotë njerëzor të Kinës.

Cilësia e jetës së njerëzve është përmirësuar ndjeshëm së bashku me zhvillimin ekonomik të vendit. Mesatarisht, 13 milionë vende të reja pune urbane janë krijuar në vit në vitet e fundit. Të ardhurat e disponueshme për frymë të banorëve kanë tejkaluar 35,000 juanë (rreth 5,229 dollarë amerikanë), një rritje prej gati 80 për qind nga niveli i vitit 2012. Hendeku i të ardhurave urban-rural u shkurtua ndjeshëm dhe grupi me të ardhura të mesme është rritur në mbi 400 milionë njerëz.