Foto: VCG

Foto: VCG

Qendra e Kërkimit dhe Zhvillimit të Teknologjisë së Lartë nën Ministrinë e Shkencës dhe Teknologjisë në Kinë publikoi të hënën një listë me 10 përparimet më të mira shkencore të vitit 2021, njofton “Xinhua”.

Arritjet e përzgjedhura përfshijnë uljen e suksesshme të sondës Mars Tianwen-1 në Mars, nisjen e suksesshme të modulit bazë të stacionit hapësinor të Kinës Tianhe dhe nisjen e suksesshme të anijeve kozmike të drejtuar nga Shenzhou-12 dhe Shenzhou-13 dhe ankorimin me modulin bazë.

Përparime të tjera përfshijnë sintezën e niseshtesë nga dyoksidi i karbonit, evolucionin hënor të zbuluar nga mostrat hënore të sjella nga misioni Chang'e-5, mekanizmin e SARS-CoV-2 që shmang ilaçet antivirale dhe mostrën më të madhe në botë të shpërthimeve të shpejta të radios të zbuluar nga teleskopi sferik me hapje njëqind metrash.

Po ashtu, në listë renditen: Prodhimi i shkallëzuar i baterive me fibra litium-jon me performancë të lartë, ecja kuantike në një procesor superpërcjellës të programueshëm dydimensional 62 kubit, robot i butë i vetëfuqishëm që noton në Hendekun Mariana, shkaqet e rrugëve të emigrimit të shpendëve dhe gjeneve kyçe të gjata dhe emigrimi në distancë.