Foto: VCG

Foto: VCG

Këshilltari i Shtetit dhe ministri i Jashtëm kinez Wang Yi shtjelloi qëndrimin bazë të Kinës për çështjen e Ukrainës, njofton “Xinhua”. Për pozicionin bazë të Kinës për çështjen e Ukrainës, Wang theksoi pesë pikat e mëposhtme.

Së pari, Kina qëndron për respektimin dhe ruajtjen e sovranitetit dhe integritetit territorial të të gjitha vendeve dhe respektimin e sinqertë të qëllimeve dhe parimeve të Kartës së OKB-së. Qëndrimi i Kinës është konsistent dhe i qartë dhe vlen edhe për çështjen e Ukrainës.

Së dyti, Kina mbron konceptin e sigurisë së përbashkët, gjithëpërfshirëse, bashkëpunuese dhe të qëndrueshme, tha ai. Kina beson se siguria e një vendi nuk mund të vijë në kurriz të dëmtimit të sigurisë së të tjerëve dhe siguria rajonale nuk mund të garantohet duke përforcuar dhe madje duke zgjeruar blloqet ushtarake. Dhe shqetësimet e arsyeshme të sigurisë të të gjitha vendeve duhet të respektohen. Mentaliteti i Luftës së Ftohtë duhet të braktiset plotësisht.

Së treti, Kina ka ndjekur evolucionin e çështjes së Ukrainës dhe situata aktuale është diçka që Kina nuk dëshiron ta shohë. Është absolutisht e domosdoshme që të gjitha palët të ushtrojnë përmbajtjen e nevojshme për të parandaluar përkeqësimin e situatës në Ukrainë apo edhe daljen jashtë kontrollit. Siguria e jetës dhe e pronave të njerëzve të zakonshëm duhet të mbrohet në mënyrë efektive dhe në veçanti duhet të parandalohen krizat humanitare në shkallë të gjerë.

Së katërti, pala kineze mbështet dhe inkurajon të gjitha përpjekjet diplomatike të favorshme për zgjidhjen paqësore të krizës ukrainase. Dhe Kina mirëpret bisedimet dhe negociatat e drejtpërdrejta midis Rusisë dhe Ukrainës sa më shpejt të jetë e mundur.

Çështja e Ukrainës ka evoluar në një kontekst kompleks historik. Ukraina duhet të jetë një urë komunikimi midis Lindjes dhe Perëndimit, në vend të vijës së parë të konfrontimeve midis vendeve të mëdha. Kina gjithashtu mbështet Evropën dhe Rusinë në përpjekjet e tyre për të zhvilluar dialog në baza të barabarta për çështjen e sigurisë evropiane, për të mbështetur nocionin e sigurisë së pandashme dhe përfundimisht për të formuar një mekanizëm të balancuar, efektiv dhe të qëndrueshëm evropian të sigurisë.

Së pesti, Kina beson se Këshilli i Sigurimit i OKB-së duhet të luajë një rol konstruktiv në zgjidhjen e çështjes së Ukrainës dhe se paqja dhe stabiliteti rajonal si dhe siguria e të gjitha vendeve duhet të vihen në plan të parë.

Veprimet e ndërmarra nga Këshilli i Sigurimit duhet të zvogëlojnë tensionin në vend që të shtojnë benzinë në flakë dhe duhet të ndihmojnë në avancimin e zgjidhjes së çështjes përmes mjeteve diplomatike në vend që të përshkallëzojnë më tej situatën.

Kur bëhet fjalë për çështjen e paqes dhe sigurisë, Kina është një vend i madh me rekordin më të mirë, tha Wang, duke shtuar se Kina kurrë nuk ka pushtuar vende të tjera, nuk ka nisur luftëra përfaqësuese, nuk ka kërkuar sfera ndikimi ose nuk është përfshirë në ndonjë konfrontim të bllokut ushtarak.

Kina i përmbahet rrugës së paqes dhe zhvillimit dhe është e përkushtuar për të ndërtuar një komunitet me një të ardhme të përbashkët për njerëzimin, tha Wang.