Prova e ceremonisë së hapjes Pekin 2022 u zhvillua në Stadiumin Kombëtar, të shtunën në mbrëmje, njofton “Xinhua”. Rreth 4000 pjesëmarrës u përfshinë në provën e të gjithë faktorëve, duke u përgatitur për ceremoninë e hapjes që do të mbahet më 4 shkurt.

Me kohëzgjatjen e shkurtuar në rreth 100 minuta për shkak të motit të ftohtë dhe pandemisë, ceremonia e hapjes synon të shprehë aspiratën e ndërtimit të një komuniteti me një të ardhme të përbashkët për njerëzimin dhe ofrimin e Lojërave të thjeshta, të sigurta dhe të shkëlqyera, sipas organizatorëve.

Zhang Yimou, i cili drejtoi ceremonitë e hapjes dhe të mbylljes së Pekinit 2008, do të bëhet njeriu i parë që do të drejtojë ceremonitë e Lojërave Verore dhe Dimërore, pasi Pekini bën historinë si i pari qytet olimpik i dyfishtë.

Lojërat Olimpike Dimërore do të hapen më 4 shkurt, që përkon me "Lichun", i pari nga 24 termat diellorë në kalendarin tradicional hënor kinez, që tregon fillimin e pranverës.

Sipas Zhang, "Lichun" do të bëhet gjithashtu një element i rëndësishëm në ceremoninë e hapjes, në përpjekje për të paraqitur një gala të ngrohtë dhe magjepsëse.

Chang Yu, drejtor i departamentit të ceremonive të hapjes dhe mbylljes në komitetin organizativ të Pekinit 2022, tha se planet për ceremonitë e hapjes dhe mbylljes së Lojërave Olimpike dhe Paraolimpike u konfirmuan deri në mars 2021, dhe prova tani është në shtrirjen përfundimtare pas muajsh përgatitjeje.

Ceremonia e hapjes së Lojërave Olimpike Dimërore të Pekinit 2022 do të jetë shumë e ndryshme nga ajo e Olimpiadës Verore 2008, por po aq mbresëlënëse, dhe padyshim nuk duhet humbur, tha Yiannis Exarchos, drejtori ekzekutiv i Shërbimeve të Transmetimit Olimpik (OBS).