Foto nga VCG

Kina është e gatshme të punojë me Japoninë për të thelluar bashkëpunimin për zhvillimin e gjelbër dhe me karbon të ulët dhe për të adresuar ndryshimet klimatike, thanë të dielën zyrtarë të lartë.

"Kina dhe Japonia, si fqinjë, miq, partnerë, si dhe vende të rëndësishme në Azi dhe në botë, ndajnë interesa të përbashkëta për një gamë të gjerë çështjesh dhe hapësirë të gjerë bashkëpunimi," tha He Lifeng, kreu i Komisionit Kombëtar të Zhvillimit dhe Reformës. rregullatori më i lartë ekonomik i Kinës.

Ai vuri në dukje se të dy vendet kanë planifikuar të festojnë 50 vjetorin e normalizimit të marrëdhënieve të tyre diplomatike vitin e ardhshëm. "Kina është e gatshme të punojë me Japoninë për të arritur rimëkëmbjen ekonomike, për të promovuar zhvillimin e gjelbër dhe për të përmirësuar jetën e njerëzve, të udhëhequr nga piku i karbonit dhe objektivat e neutralitetit."

Ai i bëri komentet në Forumin e 15-të Kinë-Japoni për Ruajtjen e Energjisë dhe Mbrojtjen e Mjedisit, një shtyllë në përpjekjet e bashkëpunimit mjedisor midis ekonomive të dyta dhe të treta më të mëdha në botë.

Gjatë forumit, ai bëri thirrje për zgjerimin e hapjes së nivelit të lartë në rajonin Azi-Paqësor, rritjen e dialogut dhe shkëmbimeve rreth politikave dhe thellimin e bashkëpunimit për ruajtjen e energjisë dhe mbrojtjen e mjedisit midis dy vendeve.

"Nismat e Kinës për kursimin e energjisë dhe dekarbonizimin do të nxisin gjithashtu investimet dhe do të krijojnë mundësi të mëdha tregu, si dhe hapësirë për bashkëpunim," shtoi ai. "Ne mirëpresim komunitetet e biznesit nga Japonia që të marrin pjesë në mënyrë aktive."

Ai tha se Kina do të promovojë transformimin e gjelbër të energjisë në një mënyrë të rregullt, do të shtyjë për përmirësime të strukturës industriale, do të përshpejtojë aplikimin dhe zhvillimin e teknologjive të gjelbra dhe me karbon të ulët dhe do të përmirësojë sistemin e mbështetjes së politikave në fusha të tilla si ndërtimi i një sistemi investimi dhe financimi, që është në përputhje me objektivat e pikut të karbonit dhe neutralitetit.

Në përgjigje, Hagiuda Koichi, e cila drejton Ministrinë e Ekonomisë, Tregtisë dhe Industrisë së Japonisë, theksoi rëndësinë e bashkëpunimit për ruajtjen e energjisë dhe mbrojtjen e mjedisit midis dy vendeve, duke thënë se do të ndihmojë në promovimin e transformimit të energjisë dhe nxitjen e zhvillimit të gjelbër.

Ndërsa Ren Hongbin, zëvendësministri i Tregtisë, vuri në dukje se Kina dhe Japonia gëzojnë perspektiva të gjera bashkëpunimi në zhvillimin e gjelbër dhe me karbon të ulët, dhe të dy vendet duhet të kontribuojnë në zhvillimin e tyre të gjelbër dhe ekonominë globale.

Duke përmendur synimet ambicioze të Kinës për të arritur kulmin e emetimeve të dioksidit të karbonit para vitit 2030 dhe arritjen e neutralitetit të karbonit përpara vitit 2060, Ren tha se të dy palët duhet të punojnë së bashku për t'u marrë me sfidat nga ndryshimet klimatike, për të forcuar koordinimin dhe shkëmbimet rreth politikave, për të krijuar një mjedis të drejtë biznesi dhe për të vazhduar thellimi i bashkëpunimit për ruajtjen e energjisë dhe mbrojtjen e mjedisit në tregjet e palëve të treta.

Sipas Ren, të dy vendet do të rinovojnë memorandumin kino-japonez të mirëkuptimit për ruajtjen e energjisë dhe bashkëpunimin teknologjik për mbrojtjen e mjedisit në kuadrin e marrëveshjes tregtare afatgjatë kino-japoneze. Ata po shqyrtojnë gjithashtu negocimin e një memorandumi mirëkuptimi për forcimin e bashkëpunimit investues në fushën e zhvillimit të gjelbër, i cili do të japë një shtysë të re për nxitjen e bashkëpunimit praktik dypalësh.

Gjatë konferencës së këtij viti, të dyja palët nënshkruan 11 marrëveshje bashkëpunimi. Që nga viti 2006, në forumet vjetore janë nënshkruar 413 marrëveshje bashkëpunimi.