Foto nga VCG

Presidenti i Emirateve të Bashkuara Arabe (EBA) Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan u takua të premten me diplomatin e lartë kinez, Yang Jiechi, për të diskutuar lidhjet dypalëshe dhe mënyrat për të nxitur bashkëpunimin.

Yang, anëtar i Byrosë Politike të Komitetit Qendror të Partisë Komuniste të Kinës (PKK) dhe drejtor i Zyrës së Komisionit të Punëve të Jashtme të Komitetit Qendror të PKK, i përcolli presidentit të Emirateve të Bashkuara Arabe përshëndetjet e përzemërta të presidentit kinez Xi Jinping.

Yang tha se Kina i konsideron Emiratet e Bashkuara Arabe, një partner strategjik gjithëpërfshirës, si prioritet në diplomacinë e saj në Lindjen e Mesme.

Ai vuri në dukje se orientimi strategjik i ofruar nga dy krerët e shteteve luan një rol kyç në zhvillimin e marrëdhënieve Kinë-Emiratet e Bashkuara Arabe. Që nga fillimi i këtij viti, të dy liderët kanë udhëhequr rrugën për të forcuar lidhjet dypalëshe në epokën e re me një takim të suksesshëm dhe një telefonatë.

Yang përsëriti se Kina mbështet me vendosmëri Emiratet e Bashkuara Arabe në ruajtjen e sovranitetit dhe sigurisë së saj kombëtare, ndërsa kundërshton me vendosmëri çdo ndërhyrje në punët e brendshme të vendit të Gjirit.

Kina vlerëson shumë mbështetjen e Emirateve të Bashkuara Arabe për Iniciativën e Zhvillimit Global të propozuar nga Kina dhe Iniciativën e Sigurisë Globale dhe është e gatshme të thellojë bashkëpunimin me Emiratet e Bashkuara Arabe në kuadër të dy nismave kryesore, duke synuar të japë kontribute pozitive për paqen e qëndrueshme botërore dhe zhvillimin afatgjatë, tha Yang.

Ai shprehu shpresën se të dyja palët do të rrisin koordinimin nën Iniciativën e Kinës "Një brez, një rrugë" dhe "Dizajnimi i planit të zhvillimit të ardhshëm 50" të Emirateve të Bashkuara Arabe, të kapërcejnë sfidat e paraqitura nga pandemia COVID-19 dhe të vazhdojnë të zgjerojnë bashkëpunimin në aviacionin civil, energjinë dhe financat, investimet, infrastruktura dhe sektorë të tjerë tradicionalë, duke krijuar më shumë pika bashkëpunimi në fusha të reja.

Për çështjet globale dhe rajonale, Yang vuri në dukje se Kina është e gatshme të rrisë komunikimin dhe koordinimin me Emiratet e Bashkuara Arabe dhe të angazhohet në bashkëpunim të gjerë Jug-Jug.

Ndërkohë, Kina është e gatshme të forcojë vazhdimisht bashkëpunimin e saj me të gjitha vendet arabe, të praktikojë bashkërisht multilateralizmin e vërtetë dhe të ruajë drejtësinë ndërkombëtare, theksoi diplomati kinez.

Nga ana e tij, udhëheqësi i Emirateve të Bashkuara Arabe i kërkoi Yang që t'i përcjellë Presidentin Xi përshëndetjet e tij të sinqerta, ndërsa shprehu urime të ngrohta për 101-vjetorin themelimit të Partisë Komuniste të Kinës.

Sheikh Mohamed tha se Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Kina gëzojnë besim të ndërsjellë politik dhe miqësi vëllazërore, duke shërbyer si model i respektit dhe besimit të ndërsjellë midis vendeve.

Është një projekt afatgjatë për të ruajtur partneritetin e veçantë strategjik gjithëpërfshirës midis Emirateve të Bashkuara Arabe dhe Kinës, i cili ka një rëndësi të jashtëzakonshme, tha presidenti i Emirateve të Bashkuara Arabe.

Sheikh Mohamed gjithashtu u zotua të thellojë sinergjinë midis strategjive të zhvillimit të dy vendeve dhe bashkëpunimit dypalësh në fusha të ndryshme, të marrë pjesë aktive në ndërtimin e përbashkët të “ Një Brez, një Rrugë” dhe të kontribuojë në zhvillimin paqësor të rajonit dhe botës në tërësi.