Foto nga VCG

Kina dhe Mianmar ranë dakord të dielën për të punuar së bashku për të ndërtuar më tej një komunitet me një të ardhme të përbashkët.

Gjatë takimit me Këshilltarin e Shtetit dhe Ministrin e Jashtëm kinez, Wang Yi, Ministri i Jashtëm i Mianmarit, U Wunna Maung Lwin, tha se vendi i tij e vlerëson miqësinë Mianmar-Kinë "Paukphaw" të shfaqur me respekt të ndërsjellë dhe trajtim të barabartë.

Mianmari do të vazhdojë të mbështesë qëndrimet legjitime të Kinës për çështjet në lidhje me Tajvanin, Hong Kongun, Tibetin, Xinjiang dhe të drejtat e njeriut, dhe është i gatshëm të punojë ngushtë me Kinën për të ndërtuar më tej një komunitet Mianmar-Kinë me një të ardhme të përbashkët, tha ai.

Wang tha se miqësia Kinë-Myanmar "Paukphaw", e nxitur nga brezi i vjetër i liderëve në të dy vendet, ka gëzuar mbështetje të gjerë publike dhe themel të thellë shoqëror, i ka qëndruar provës së ndryshimeve të ndërlikuara në peizazhin ndërkombëtar, nuk është ndikuar nga ndryshimet përkatëse të vendeve, dhe mbeti solide si shkëmb.

Kina vlerëson miqësinë tradicionale midis dy vendeve dhe do të vazhdojë të ndjekë politika miqësore ndaj Mianmarit dhe popullit të saj, tha Wang.

Kina do të punojë së bashku me palën e Mianmarit për të konsoliduar më tej katër shtyllat e besimit të ndërsjellë politik, bashkëpunimit reciprokisht të dobishëm, lidhjet midis njerëzve dhe shkëmbimet kulturore, në mënyrë që të nxisë ndërtimin e komunitetit Kinë-Myanmar me një të ardhme të përbashkët drejt një lartësie të re, tha Wang.

Kina mbështet popullin e Mianmarit në eksplorimin e rrugës së zhvillimit, që i përshtatet kushteve kombëtare të Mianmarit dhe mbështet Mianmarin në mbrojtjen e interesave të tij legjitime dhe dinjitetit kombëtar në arenën ndërkombëtare, shtoi ai.

Të dyja palët ranë dakord të përshpejtojnë ndërtimin e Korridorit Ekonomik Kinë-Myanmar (CMEC), të zbatojnë mirë marrëveshjen e rrjeteve ndërkufitare të energjisë, të garantojnë funksionimin e tubacioneve të naftës dhe gazit Kinë-Myanmar, të eksplorojnë bashkëpunimin "CMEC plus" në kohën e duhur, dhe ngritjen e nivelit të tregtisë dypalëshe dhe bashkëpunimit tregtar.

Kina është e gatshme të importojë më shumë produkte bujqësore cilësore nga Myanmari, të zgjerojë bashkëpunimin financiar dypalësh dhe të nisë projekte demonstruese për uljen e varfërisë në Mianmar, tha Wang.

Nga ana e tij, U Wunna Maung Lwin tha se Mianmari është i përkushtuar për zbatimin e një plani udhërrëfyes me pesë pika të përcaktuara nga Këshilli i Administratës Shtetërore dhe një konsensus prej pesë pikash të arritur nga drejtuesit e ASEAN-it vitin e kaluar, dhe për të shtyrë përpara procesin e tranzicionit demokratik.

Wang tha se si vendi më i madh fqinj i Mianmarit, Kina pret që Mianmar të arrijë stabilitet politik dhe social, përmirësim të jetesës së njerëzve dhe zhvillim dhe rigjallërim kombëtar.

Kina gjithashtu shpreson se Mianmari mund të realizojë pajtim politik, paqe dhe stabilitet të qëndrueshëm përmes konsultimeve brenda kornizës kushtetuese dhe ligjore, shtoi ai.

Të dyja palët shkëmbyen mendime mbi Bashkëpunimin Lancang-Mekong (LMC). Wang tha se Myanmar, ku mekanizmi u iniciua për herë të parë, ka marrë pjesë aktive dhe ka përfituar shumë nga bashkëpunimi, dhe Kina është e gatshme të rrisë koordinimin me Mianmarin, të promovojë përmirësimin e cilësisë dhe përmirësimin e LMC dhe të ndërtojë një komunitet më të ngushtë Lancang-Mekong. me një të ardhme të përbashkët.

Ai vuri në dukje se është e nevojshme të sinergjizohet LMC me Iniciativën e Zhvillimit Global (GDI) dhe Iniciativën e Sigurisë Globale (GSI) të propozuar nga Kina.

U Wunna Maung Lwin tha se këto dy iniciativa do të luajnë një rol të rëndësishëm në ruajtjen e paqes botërore, mbështetjen e multilateralizmit dhe promovimin e zhvillimit të përbashkët.

Të dyja palët diskutuan edhe për bashkëpunimin Kinë-ASEAN. Wang tha se pala kineze vlerësoi rolin e rëndësishëm dhe aktiv të Mianmarit si koordinator i vendit për marrëdhëniet Kinë-ASEAN dhe mezi pret të punojë me ASEAN-in për të ndërtuar së bashku një shtëpi paqësore, të sigurt dhe të begatë, të bukur dhe miqësore.

Kina mbështet fuqimisht qendrën e ASEAN-it në arkitekturën rajonale dhe është e gatshme të punojë me ASEAN-in për të drejtuar bashkëpunimin e Azisë Lindore në drejtimin e duhur, tha ai.

Të dy palët zhvilluan bisedime në margjinat e Takimit të shtatë të Ministrave të Jashtëm të Bashkëpunimit Lancang-Mekong në Myanmar.

Gjithashtu të dielën, Wang mori pjesë në ceremoninë e rihapjes së pavijonit të rinovuar Zhou Enlai, i cili mori emrin e ish-kryeministrit kinez, i cili bëri një donacion për faltoren e famshme Shwezigon në Bagan gjatë vizitës së tij në vendin e trashëgimisë kulturore në 1961.

Pavijoni, i ndërtuar pjesërisht me donacionin pranë faltores Shwezigon, qëndron si një simbol i lidhjeve Kinë-Myanmar "Paukphaw" .