Foto: VCG

Foto: VCG

Një platformë e re për të promovuar bashkëpunimin ekonomik dhe tregtar midis Kinës dhe Afrikës u krijua të martën në Pekin.

Qendra e Bashkëpunimit të Inovacionit Azi-Afrikë u ngrit pas propozimit të presidentit Xi Jinping në Samitin e Pekinit të Forumit për Bashkëpunimin Kinë-Afrikë në 2018-n, për të ngritur një qendër Kinë-Afrikë për bashkëpunimin në inovacion, për të promovuar inovacionin dhe sipërmarrjen midis të rinjve në Kinë dhe Afrikë, sipas Komitetit Administrativ të Zonës Ekonomike të Aeroportit Ndërkombëtar Daxing të Pekinit.

Qendra u krijua bashkërisht nga komiteti, ambasadat e një numri kombesh afrikane në Kinë dhe kompanitë kineze, duke përfshirë “Asia-Africa Silk Road International Business Co”.

Qendra pritet të bëhet një kanal i rëndësishëm, përmes të cilit sipërmarrësit kinezë dhe afrikanë mund të krijojnë dhe zhvillojnë biznes në mënyrë më efikase, tha komiteti administrativ i zonës.

Komiteti tha se do të intensifikojë bashkëpunimin me vendet afrikane dhe do të përmirësojë mjedisin dhe shërbimet e biznesit, me qendrën që lehtëson bashkëpunimin Kinë-Afrikë në fusha të tilla si tregtia, investimet, shkenca dhe teknologjia, mbrojtja e mjedisit, kultura, turizmi dhe kultivimi i talenteve.

Miqësi e thellë

Mahamudu Bawumia, zëvendëspresidenti i Ganës, përshëndeti krijimin e qendrës dhe miqësinë dhe bashkëpunimin e thellë midis Kinës dhe Ganës.

"Ngritja e Qendrës së Bashkëpunimit të Inovacionit Azi-Afrikë, me përfshirjen e një pavijoni të Ganës, është një tregues i mëtejshëm i angazhimit më të madh midis dy vendeve tona",- tha ai përmes lidhjes video në ceremoninë e nisjes së qendrës të martën.

Gama e investimeve kineze në Ganë është shumë e gjerë dhe mbulon fusha të ndryshme, përfshirë bujqësinë, shëndetin, infrastrukturën, industritë dhe shërbimet, të cilat kanë dhënë kontribut të rëndësishëm në krijimin e vendeve të punës dhe promovimin e zhvillimit në Ganë, tha ai, duke shtuar se Kina është partneri më i madh tregtar i Ganës dhe burimi i investimeve të huaja.

Pavarësisht pandemisë Covid 19, Kina ka ofruar ndihmë në drejtim të projekteve të tilla si portet, rrugët dhe urat, të cilat kanë sjellë përfitime për popullin e Ganës, tha ai.

Duke folur në ceremoninë e nisjes, Martin Chedondo, ambasadori i Zimbabvesë në Kinë, tha: "Qendra përfaqëson kulmin e nismës nga qeveria e Kinës për të krijuar marrëdhënie dhe bashkëpunim më të fortë dhe reciprokisht të dobishëm me Afrikën".

"Kjo simbolizon vizionin e Kinës për të përmirësuar jetën e njerëzve në kontinentin afrikan përmes promovimit të tregtisë dhe investimeve me Kinën",- tha ai, duke shtuar se pret që qendra të bëhet një platformë për shkëmbimin e informacionit dhe burimeve dhe politikat e komunikimit midis Kinës dhe Afrikës në promovimin e bashkëpunimit ekonomik dhe tregtisë.

"Qendra do të jetë me të vërtetë një gur themeli në kërkimin për të ndërtuar bashkërisht një komunitet Kinë-Afrikë me një të ardhme të përbashkët prosperiteti",- tha ai.

"Qendra do të lehtësojë importimin dhe shitjen e mallrave të Zimbabvesë si në internet ashtu edhe jashtë linje. Ajo do të ndihmojë ndërmarrjet në Zimbabve të zgjerojnë kapacitetet e tyre prodhuese, duke rritur kështu ekonominë tonë dhe duke shtuar vendet e punës".

Roli kryesor në bashkëpunim

Dawano Kedir, nënkryetari i misionit të ambasadës etiopiane në Pekin, përshëndeti bashkëpunimin Kinë-Etiopi dhe tha se shpreson që qendra të luajë një rol të rëndësishëm në forcimin e bashkëpunimit dypalësh.

Duke thënë se Kina ka dhënë një kontribut të madh në zhvillimin e Etiopisë, ai shtoi se “mundësitë e mëdha” të krijuara nga Kina u kanë shërbyer të dyja palëve.

Pavarësisht ndikimit të pandemisë Covid 19, tregtia Kinë-Afrikë tejkaloi 250 miliardë dollarë vitin e kaluar, duke e bërë Kinën partnerin më të madh tregtar të Afrikës për 13 vjet me radhë, sipas Ministrisë së Tregtisë së Kinës.