Opinione të ekonomistit kryesor të Organizatës së Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë, Maximo Torero, në një intervistë për “Xinhua” :

Konflikti midis Rusisë dhe Ukrainës ka ndikuar në aksesin në ushqim në nivel global dhe mund t'u japë një goditje të fortë të korrave në vitin 2023, çka është shqetësimi kryesor i Organizatës së Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë (FAO) me qendër në Romë. Kryeekonomisti i agjencisë së OKB-së, Maximo Torero, në një intervistë të fundit në internet për “Xinhua” tha se këtë vit, aksesi global në ushqim pengohet nga rritja e çmimeve.

ekonomisti kryesor i Organizatës së Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë, Maximo Torero. foto nga Xinhua më 26 korrik në vitin 2019

ekonomisti kryesor i Organizatës së Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë, Maximo Torero. foto nga Xinhua më 26 korrik në vitin 2019

“Në mars, ne patëm kulmin më të madh në indeksin e çmimeve të ushqimeve të FAO-s”, - tha ai, duke shtuar se megjithëse indeksi mujor ra pak në muajt prill dhe maj, çmimet e drithërave vazhdojnë të rriten.

Arsyeja kryesore pas rritjes së çmimeve, tha Torero, është se Rusia dhe Ukraina janë eksportuesit kryesorë të drithërave, duke përfshirë misrin dhe grurin. Sipas të dhënave të agjencisë së ushqimit, dy vendet prodhuan rreth 30 për qind të furnizimit global të grurit në vitin 2021.

“Si rezultat i rritjes së çmimeve, konsumatorët dhe veçanërisht nga vendet e cenueshme, po përballen me sfida të mëdha për të qenë në gjendje të blejnë sasinë e ushqimit që u nevojitet sot",- tha Torero.

Qasja në plehra kimike është një tjetër shqetësim i madh, sidomos për sezonin 2022-2023”.

Rusia është eksportuesi kryesor në botë i plehrave azotike, furnizuesi i dytë kryesor i plehrave të potasit dhe i treti i plehrave fosfate. Tani plehrat nuk po eksportohen me shpejtësinë që supozohet.

"Ne jemi vërtet të shqetësuar se në vitin 2023, nëse kjo çështje nuk zgjidhet, mund të kemi një problem me disponueshmërinë dhe aksesin e ushqimit",- vuri në dukje ai.

“Konflikti Rusi-Ukrainë, që filloi në fund të shkurtit, e bëri të pasigurt nëse Ukraina do të jetë në gjendje të sigurojë të korrat e saj dimërore dhe të mbjellë ato të pranverës",- tha Torero.

Perspektiva e publikuar së fundmi nga FAO për kulturat e drithërave dimërore në Ukrainë është gjithashtu e zymtë. Rendimentet pritet të bien 10 për qind nën nivelet mesatare për shkak të aplikimit të vonuar ose të munguar të plehrave dhe paaftësisë së vendit për të kontrolluar dëmtuesit dhe sëmundjet.

Torero vuri në dukje se Ukraina gjithashtu përballet me një sfidë në kapacitetin e magazinimit, pasi aftësia e saj për të eksportuar nëpërmjet porteve të Detit të Zi është plotësisht e penguar. Në të kaluarën, vendi eksportonte mbi 90 për qind të mallrave të tij bujqësore.

Ai kujtoi se disa milionë tonë drithë nga korrja e vitit 2021 kanë mbetur të bllokuara në Ukrainë. “Nëse fermerët nuk janë në gjendje të shesin të korrat e tyre, do t'u mungojnë burimet financiare të nevojshme për të filluar sezonin e ardhshëm të rritjes dhe kjo do të ndikojë seriozisht në të korrat e vitit 2023”, - tha ai.

"Për momentin, mbetet thelbësore të lehtësohen eksportet nga Ukraina për të çliruar kapacitetin e ruajtjes së vendit dhe për të ndihmuar fermerët dhe familjet e tyre të fitojnë të ardhura. Kjo do të ndihmojë gjithashtu në rritjen e disponueshmërisë së grurit globalisht dhe uljen e presionit mbi çmimet",- tha ai.

FAO ka paraqitur një sërë propozime politikash për të zbutur ndikimin e konfliktit në sigurinë globale të ushqimit, tha Torero.

I pari është një Financim global i Importit të Ushqimit (FIFF), i cili do t'i ndihmonte vendet të shmangin mungesat e ushqimit të shkaktuara nga rritja e faturave të tyre të importit të ushqimit.

Mjeti i dytë i propozuar është Shkalla e Përvojës së Pasigurisë Ushqimore (FIES), që është krijuar për të matur pasigurinë ushqimore individuale të familjeve në vendet që po përballen me sfida të rëndësishme. Propozimet e tjera synojnë të rrisin efikasitetin e përdorimit të plehrave kimike dhe të reduktojnë humbjet dhe mbetjet e ushqimit.

Në periudhën afatmesme dhe afatgjatë, Torero tha se theksi duhet të vihet në mënyrën se si mund të sigurojmë që vendet më të cenueshme të mund të rrisin elasticitetin e tyre.