Foto nga VCG

Marrëdhëniet Australi-Kinë pësuan gati një dekadë rënie, por ato tani po tregojnë prova të përmirësimit nën qeverinë e re australiane. Për gati një dekadë formulimi dhe drejtimi i politikës së jashtme australiane u përcaktua gjithnjë e më shumë nga shërbimet e sigurisë. Të njëjtët këshilltarë tani ulen pranë ministrave të rinj dhe ata vazhdojnë të luajnë të njëjtën melodi. Zvarritja burokratike e një dekade nuk ndryshohet lehtë, por ka shenja pozitive ndryshimi. Ka katër ngjarje që sugjerojnë një hark të ri të diplomacisë australiane.

E para, është përqafimi entuziast i nismave të politikës së jashtme në javët e para të qeverisë së re. Pjesëmarrja në takimin e QUAD në Japoni ishte e rastësishme për sa i përket kohës, por fakti që u bë prioritet ishte treguesi i parë që Australia po ndërhynte në mënyrë më aktive në zhvillimin e një qasjeje më të mirë të politikës së jashtme.

Ngjarja e dytë u nxit nga Ministrja e re e Jashtme e Australisë Penny Wong me jo një, por disa vizita në Ishujt e Paqësorit. Këtyre vizitave u mungonte lufta e qasjes së mëparshme të Australisë ndaj çështjeve të këtyre ishujve. Wong ishte e qartë për drejtimet e reja të marrëdhënieve të Australisë, me theksin e saj më të madh në ndikimet e ndryshimeve klimatike dhe më e rëndësishmja, në punën me rajonin mbi një bazë bashkëpunuese të ndërtuar rreth prioriteteve të rajonit dhe jo vetëm rreth prioriteteve australiane.

Ngjarja e tretë erdhi me vizitën e kryeministrit australian Anthony Albanese në Indonezi. Fokusi kryesor në raportim ishte rreth përmirësimeve të marrëdhënieve tregtare dypalëshe. Por gjithashtu i rëndësishëm ishte angazhimi për të punuar më ngushtë me Indonezinë dhe partnerët e tjerë të ASEAN-it dhe për të zhvilluar qasje të politikave bashkëpunuese.

Kjo ishte në përputhje me mesazhin e ministres së jashtme australiane Wong për ishujt e Paqësorit. Megjithatë, aspekti më domethënës i kësaj vizite erdhi si përgjigje ndaj pyetjeve të mediave.

Kryeministri Albanese konfirmoi se Australia do të marrë pjesë në takimin e G20 në Indonezi edhe nëse do të merrte pjesë edhe Rusia. Albanese pranoi se i takonte Indonezisë për të vendosur nëse Rusia do të ftohej dhe ai mbështeti vendimin e presidentit të Indonezisë Joko Widodo.

Kjo ishte hera e parë në vite që Australia hodhi poshtë një vendim të politikës së SHBA-së dhe presionin e saj për të respektuar politikën e SHBA-së. Ky nuk është ndryshim i vogël. Ai është sythi i parë i një politike të jashtme të pavarur australiane. Një ndryshim i tillë politikash nuk do të thotë mosmarrëveshje e vazhdueshme me Shtetet e Bashkuara. Komentet e kryeministrit australian Albanese në Indonezi kanë treguar se Australia nuk do të ndjekë më skllavërisht vendimet e politikës së SHBA. Është një hap i vogël drejt rikthimit të besueshmërisë së Australisë në rajon. Nga hapa kaq të vegjël, vendimet e mëdha do të rrjedhin në një hark diplomacie në zgjerim.

Ngjarja e katërt dhe më domethënëse deri më sot është takimi midis ministrit australian të Mbrojtjes Richard Marles dhe homologut të tij kinez Wei Fenghe në margjinat e Dialogut Shangri-la në Singapor. Ndërsa përmbajtja dhe toni i takimit janë të rëndësishme, ajo që është më domethënëse është fakti se takimi përbën një hap konkret për të hapur një dialog të kufizuar prej disa vitesh. Marles tha se takimi ishte "mikpritur nga Kina" dhe u organizua pasi të dy ministrat u ulën së bashku në një darkë të premten mbrëma. "Ne duam ta marrim këtë në një mënyrë shumë të matur dhe të qëllimshme. Ne nuk i nënvlerësojmë vështirësitë që kemi pasur në marrëdhëniet tona dypalëshe," tha Marles.

Diskutimi nuk bëri asgjë për të ndryshuar fushat e dallimeve midis Australisë dhe Kinës, por ata ishin në gjendje të diskutonin fushat e marrëveshjes, duke siguruar kështu një rrugë përpara.

Pas emërimit të tij në Canberra, ambasadori i ri i Kinës në Australi Xiao Qian vuri në dukje se Kina shpresonte për një përmirësim në marrëdhëniet Australi-Kinë. Kjo ofertë u injorua nga qeveria e mëparshme, por oferta mbetet e hapur.

Kryeministri kinez Li Keqiang i dërgoi një mesazh urimi qeverisë së re australiane ku theksohet se Kina ishte "e gatshme të punojë me palën australiane për të rishikuar të kaluarën, për të parë drejt të ardhmes dhe për të mbështetur parimin e respektit të ndërsjellë dhe përfitimit reciprok". Këto janë hapa të vegjël dhe nuk ka garanci se do të zhvillohen në hapa më të mëdhenj. Kjo rrugë kërkon ushtrimin e aftësive të shkathëta diplomatike, që u lejuan të atrofizoheshin gjatë qeverisë së mëparshme. Megjithatë, është e qartë se qeveria e re australiane ka një prirje drejt diplomacisë. Është kjo preferencë që jep shpresë reale për një përmirësim të qëndrueshëm në marrëdhëniet Australi-Kinë dhe marrëdhëniet e Australisë me rajonin e ASEAN-it

(Autor i artikullit -Aryl Guppy, ekspert ndërkombëtar i analizave teknike financiare. Ai ka ofruar analiza javore të Indeksit të Shangait për mediat e Kinës kontinentale për më shumë se një dekadë. Guppy shfaqet rregullisht në CNBC Asia dhe njihet si "The Chart Man" (Njeriu i Grafikut). Ai është anëtar i bordit kombëtar të Këshillit të Biznesit Australi- Kinë.)