Foto: VCG

Foto: VCG

Duke u mbajtur fort pas ëndrrave të tyre dhe duke u ngritur për të përballuar sfidat, të rinjtë kinezë kanë lënë një gjurmë të pashlyeshme përmes punës së tyre në mbështetje të mirëqenies së njerëzve në vendet e “Një Brez, një Rrugë”.

Me zell dhe këmbëngulje, ata kanë avancuar projekte me implikime të mëdha për vendet përkatëse në fushën e ndërtimit të infrastrukturës dhe kujdesit shëndetësor, kanë ndarë aftësi me kolegët dhe janë bërë miq me vendasit.

Zgjidhje reale

I lindur në 1994, Zhou Lin iu bashkua Grupit Inxhinierik të Urës së Madhe të Hekurudhave në Kinë menjëherë pas diplomimit në universitet. Ai ka punuar për vite me radhë në projektin e urës shumëfunksionale Padma në Bangladesh, një urë që mund të shkurtojë udhëtimin midis kryeqytetit të vendit dhe 21 rajoneve të tij jugperëndimore në 10 minuta nga shtatë në tetë orë pas përfundimit.

Ai nuk flet shumë, por nuk ka frikë të krijojë risi dhe me shumë vite punë është bërë zëvendësmenaxheri i departamentit të inxhinierisë së projektit.

I vendosur në një zonë me kushte të komplikuara gjeologjike, projekti ka sjellë sfida të shumta për Zhou Lin dhe kolegët e tij, duke kërkuar përshtatjen e një sërë teknologjish origjinale në botë.

Në fillim ai i drejtohej shefit të departamentit të inxhinierisë për këshilla kur haste vështirësi. Megjithatë, me kalimin e kohës, ai mësoi të zgjidhte problemet, bazuar në kërkime përpara se të kontaktonte inxhinierët e lartë.

"Më kujtohet ende koha kur projektova një tra ngritës dhe bëja llogaritjet pjesërisht bazuar në të dhënat nga një libër referimi në internet. Kur i tregova llogaritjet një inxhinieri të lartë, ai më kërkoi të sqaroja burimin e çdo pike të të dhënave dhe të mos merrja rrezikun e përdorimit të referencave të gabuara," kujtoi Zhou Lin. "Kam mësuar vërtet një mësim atë ditë. Që atëherë nuk kam harruar kurrë të verifikoj detajet."

Stafi inxhinierik në projekt shkroi sugjerime për të optimizuar procedurat e ndërtimit në baza të rregullta dhe drejtuesi i projektit i rishikoi sugjerimet fjalë për fjalë. "Çdo herë, unë do të krahasoja me kujdes rishikimet dhe versionin tim origjinal dhe do të reflektoja se si të përmirësohesha për sa i përket logjikës dhe shprehjeve," shtoi ai.

Mendja e tij kërkuese e ka udhëhequr atë në arritjen e përparimeve të ndryshme teknike. Deri më tani, ai ka marrë pjesë në aplikimin e shtatë patentave, tre prej të cilave tashmë janë licencuar në Kinë.

Si mentor i dy inxhinierëve që iu bashkuan kompanisë në 2017 dhe 2019, Zhou Lin gjithashtu ka përcjellë mençurinë dhe maturinë e inxhinierisë kineze te ndërtuesit më të rinj të nismës “Një Brez, një Rrugë”.

"Ndërsa jemi në kantier, shpesh na duhet të bëjmë dizajne të përkohshme për strukturat arkitekturore. Mendoj se inxhinierët e rinj mund të mësojnë më shumë duke e bërë atë në mënyrë të pavarur. Kështu që unë zakonisht bëj një skicë dhe shpjegoj strukturën përpara se të caktoj punën, dhe më pas kontrolloj përparimin e tyre”, tha ai.

Ura ndodhet mbi një lumë me brigje të vendosura në tokë të lirshme. Reshjet e dendura në sezonin e shirave shpesh shkaktuan përmbytje, duke e vënë akomodimin e stafit dhe objekteve të ndërtimit në rrezik të dëmtimeve serioze.

Jo shumë kohë pasi Zhou Lin filloi punën e tij në projekt, zona u godit nga ditë të tëra shiu të rrëmbyeshëm, me lumin që ngrihej në një nivel të rrezikshëm.

Në këtë kohë kritike, ai ishte ndër të parët që iu bashkua ekipit të ndihmës nga përmbytjet. Përballë valëve në një nga tre lumenjtë më të mëdhenj në Bangladesh, ai punoi krah për krah me anëtarët e ekipit, duke vendosur procedura efektive për të parandaluar përmbytjet me thasë rëre.

Pas vitesh në Bangladesh, fytyra e tij tani është e nxirë dhe ai është më se i lumtur që qëndron në vend. "Vendasit janë shumë miqësorë me kinezët dhe shpesh na çojnë në pazar ose shijojmë gatimet lokale në kohën tonë të lirë," flet ai duke buzëqeshur.

Zhou Lin pëlqen gjithashtu të ndajë atë që ka mësuar në projekt me stafin e ri teknik të Bangladeshit dhe të diskutojë problemet teknike me ta, për të ndihmuar në trajnimin e talentit inxhinierik vendas.

“Ëndrra ime është të bëhem ekspert në ndërtimin e urave dhe jam i lumtur që bëj diçka për të përmirësuar infrastrukturën në vendet e nismës “Një Brez, një Rrugë”, tha ai. "Projekti ynë sjell përfitime për transportin lokal, rritjen ekonomike dhe trajnimin e inxhinierëve."

Sipas Mostak Ahamed Galib, drejtor ekzekutiv i qendrës kërkimore të komunikimit ndërkulturor dhe nismës “Një Brez, një Rrugë” në Universitetin e Teknologjisë në Wuhan, projekti i urës Padma do t'i sjellë përfitime të mëdha Bangladeshit në vitet e ardhshme.

"Ura konsiderohet si një "urë shprese" në Bangladesh. Hapja e saj pritet të sjellë një rritje të PBB-së vjetore të vendit me 1.5 për qind dhe të sjellë mundësi të reja për të rinjtë në 21 rajone jugperëndimore të vendit," tha Galib.

Duke përshëndetur kontributin e të rinjve kinezë në ndërtimin e urës, Galib tha: "Të rinjtë kinezë në epokën e re kanë vendosur një model për mbi 50 milionë të rinjtë në Bangladesh, në krijimin e përbashkët të një të ardhmeje më të mirë për njerëzimin."

Beteja pandemike

Që nga shpërthimi i COVID-19 në 2020, Zhou Jie, një inxhinier aplikimi diagnostikues 29-vjeçar në Sansure Biotech Inc., ka vizituar 10 vende, duke kaluar rreth një të tretën e kohës së tij me punë jashtë shtetit.

Ai është ndër 200 ekspertët e rinj teknikë të Sansure Biotech, që kanë punuar jashtë shtetit në vijën e parë kundër pandemisë.

Duke vizituar vende të ndryshme të nismës “Një Brez, një Rrugë”, ata kanë ndihmuar vendasit në ngritjen e sistemeve të testimit të acidit nukleik dhe kontrollit të pandemisë, kanë ndërtuar qindra laboratorë dhe kanë trajnuar mijëra punonjës testimi në terren ose në internet.

"Rutina jonë është të vizitojmë vende me rrezik të lartë si laboratorë dhe spitale," tha Zhou Jie. "Shpesh e gjenim veten duke humbur orët e vakteve, por asnjëherë nuk hezituam. Edhe me ekranet e fytyrës të ndezur, mund të shihet vendosmëria në sytë e të rinjve."

Ai kujtoi një kohë kur ekipi i tij ndihmoi një laborator në Arabinë Saudite të largonte ndotësit.

"Me marrjen e kërkesës së klientit për rezultatet e pasakta të testimit, ne kontrolluam të dhënat e tyre të eksperimentit dhe zbuluam se shumica e rezultateve të rreme ndodhën pas një dite të caktuar. Kështu kryem monitorim mjedisor në laborator dhe kuptuam se ndotja ishte për shkak të funksionimit të papërshtatshëm."

"Ne ia shpjeguam parimin dhe qëllimin e çdo hapi stafit vendas, ndërsa larguam ndotësit, për t'i ndihmuar ata të kuptojnë më mirë procedurat operacionale," tha ai.

Ndërsa udhëtimi ndërkombëtar u ndërpre seriozisht nga pandemia, Zhou Jie dhe kolegët e tij duhej të zëvendësonin instalimin e pajisjeve në vend dhe trajnimin e përdoruesve me një sërë shërbimesh në internet. Për të kapërcyer problemet me jetlag dhe gjuhën, ata krijuan video dhe udhëzime në shumë gjuhë, duke ofruar ndihmë gjatë gjithë kohës për klientët.

Zhou Jie është i vendosur të aplikojë produkte diagnostikuese mjekësore kineze si pikë referimi ndërkombëtare.

"Unë besoj se të rinjtë janë njerëzit më aktivë dhe më të gjallë në shoqëri dhe ne kemi fuqinë për të ndryshuar botën," tha ai.