“Farat e veshit” apo minigjilpërat që vendosen në zona të posaçme të veshit të cilat njihen si pika të akupunkturës në pjesën e jashtme të veshit mundësojnë rrjedhën e energjisë chi dhe stimulojnë organe të caktuara të trupit.

Shëruesit e lashtë kinezë të Mjekësinë Tradicionale Kineze e dinin se në vesh ka mbaresa nervore që lidhen me organet dhe sistemet kryesore të trupit. Kjo çoi në popullaritetin e akupunkturës së veshit dhe akupresurës. Duke stimuluar zona shumë të veçanta të veshëve me këto minigjilpëra që nuk dhembin, specialistët mund të zgjidhnin bllokimet e energjisë tek pacientët e sëmurë.

Çfarë janë konkretisht këto minigjilpëra?

Ato janë si rruaza shumë të vogla ngjitëse me një gjilpërë shumë të vogël në mes të tyre dhe përdoren për të ushtruar presion në veshin e jashtëm e kjo terapi quhet aurikuloterapi.

Ashtu si tek këmbët, edhe veshi ka qindra pika akupunkture që korrespondojnë me organe ose sisteme specifike të trupit. Ngacmimi i këtyre pikave ka për qëllim të lejojë rrjedhën e duhur të energjisë, të quajtur chi, në trup, e cila mund të zgjidhë bllokimet që çojnë në çështje shëndetësore si dhe të parandalojnë mungesën e energjisë jetike chi.

Kjo terapi u zbulua në Kinën e lashtë dhe u bë pjesë e librit mjekësor "Klasiku i Mjekësisë së Brendshme të Perandorit të Verdhë". Sot, akupunktura aurikulare përdoret për diagnostikimin dhe trajtimin e disa kushteve shëndetësore.

Minigjilpërat shërbejnë si stimulues për veshët, por nuk e shpojnë lëkurën dhe nuk dhembin.

Për çfarë përdoren ato?

Ka me qindra pika akupunkture në vesh, të cilat pasi stimulohen, përmirësojnë rrjedhën e energjisë chi në trup. “Farat e veshit” ndonjëherë aplikohen pas një seance akupunkture në mënyrë që të mbajnë rrugët e energjisë të hapura dhe të zgjasin efektet e dobishme.

Shumica e njerëzve i përdorin këto minigjilpëra për arsye të ndryshme që nga humbja e peshës deri tek lufta kundër depresionit. Pavarësisht se hulumtimet për këtë terapi janë të pamjaftueshme, sondazhet nga shumë njerëz tregojnë se ajo ndihmon në lehtësimin e problemeve si:

-dhimbje akute

-dhimbje koke

-probleme me gjumin

-stresi

-ankth dhe sulme paniku

-depresioni

-mbipeshë

-varësia ndaj duhanit, alkoolit etj

-Rënie e libidos

-Lodhje

Sipas hulumtimit të botuar në Mjekësinë Plotësuese dhe Alternative të Bazuar në Evidencë, mekanizmat e akupunkturës së veshit kanë një lidhje të ngushtë me sistemin nervor autonom dhe sistemin neuroendokrin.

Efikasiteti i tij bazohet në stimulimin e reflekseve nervore, gjë që bën të mundur lehtësimin e dhimbjeve, ankthit dhe problemeve të gjumit. Shtypja e minigjilpërave synon të hapë kanalet e energjisë dhe të stimulojë nervat që transmetojnë mesazhet në sistemin nervor qendror. Truri i merr këto stimulime, ose mesazhe, dhe aktivizon pjesën specifike të trupit që është shkaktuar.

A funksionojnë vërtetë? Përfitimet e provuara

Studimet shkencore që mbështesin efikasitetin e minigjilpërave mungojnë, por ka disa prova paraprake që tregojnë rezultate premtuese. Disa përfitime të provuara të akupunkturës së veshit përfshijnë aftësinë e saj për të:

1. Lehtësuar ankthin

Një provë klinike e rastësishme e kryer në Brazil vlerësoi efektivitetin e terapisë së veshit në zvogëlimin e dhimbjes dhe ankthit të anëtarëve të stafit infermieror në spital.

Infermierët pjesëmarrës morën 10 seanca terapie me minigjilpëra. Studiuesit zbuluan se kishte një ndryshim statistikor për ankthin pas vlerësimit përfundimtar. Pati gjithashtu një zvogëlim prej 24 për qind të dhimbjes pas përdorimit të kësaj terapie.

2. Përmirësojnë gjumin

Një përmbledhje sistematike dhe meta-analizë e botuar në “BMC Complementary and Alternative Medicine” zbuloi se akupunktura aurikulare ka një efekt pozitiv kundër pagjumësisë.

Studiuesit arritën në përfundimin se akupunktura e veshit mund të shërbejë si një terapi me kosto efektive dhe e sigurt, por nevojiten më shumë studime për të kuptuar plotësisht efikasitetin e tij.

3. Lehtësoni dhimbjen

Një studim i vitit 2012 i botuar në Mjekësinë Plotësuese dhe Alternative të Bazuar në Prova ekzaminoi përfitimet e përdorimit të minigjilpërave për dhimbjen e shpinës në një periudhë trajtimi shtatëditore.

Kur akupresura në pikën aurikulare u përdor për të zvogëluar dhimbjen kronike të mesit, pjesëmarrësit raportuan një ulje prej 46 për qind të dhimbjes së tyre më të fortë dhe një ulje prej 50 për qind të dhimbjes mesatare; 62 për qind e pjesëmarrësve gjithashtu thanë se kanë përdorur më pak ilaçe kundër dhimbjes.

4. Lehtësia nga varësia

Një protokoll i akupunkturës në vesh me 3 deri në 5 pika është protokolli më i zbatuar nga akupunktura për abuzimin me substanca dhe probleme të sjelljes, sipas hulumtimit të botuar në Abuzimin dhe Rehabilitimin nga Substancat.

Akupunktura dhe akupresura e veshit zakonisht përdoren për lënien e duhanit. Megjithëse janë kryer disa prova të rastësishme, të kontrolluara me placebo mbi akupunkturën, ato kanë pasur rezultate kontradiktore. Sidoqoftë, ka prova që akupunktura dhe akupresura e veshit kanë qenë të dobishme për pacientët që vuajnë nga varësia nga ilaçet.

5. Humbi në peshës

Një studim i botuar në Revistën Amerikane të Mjekësisë Kineze zbuloi se akupresura e veshit ka ulur treguesin e masës trupore (BMI) pas një trajtimi tetëjavor.

Cilat mund të jenë efektet e mundshme anësore

Minigjilpërat mund të ngjiten dhe janë shumë të lehta për t'u përdorur dhe nuk kërkojnë një akupunkturist të licencuar. Thënë kjo, që akupunktura e veshit të jetë efektive, është e rëndësishme të punoni me një profesionist të trajnuar që di të gjejë pikat e duhura në pjesën e jashtme të veshit.

Këto minigjilpëra zakonisht konsiderohen të sigurta, pasi ato nuk ngulen brenda në vesh dhe as nuk e çajnë lëkurën, ato qëndrojnë vetëm në pjesën e jashtme të veshit. Ato janë të ndryshme, mund të jenë si kristal, mund të jenë metalike ose si rruaza qeramike.

Nëse vëreni shenja acarimi pas vendosjes së tyre hiqni menjëherë. Studiuesit në Kinë zbuluan se efektet anësore më të zakonshme të terapisë së veshit janë siklet dhe skuqje.

Përveç shenjave të përgjithshme të acarimit të lëkurës, disa njerëz përjetojnë efekte anësore të akupunkturës në vesh si përgjumje ose të përziera.

Gratë shtatzëna duhet të flasin me mjekët përpara se të bëjnë akupunkturë ose akupresurë të veshit.