foto nga VCG

foto nga VCG

Një tufë me 15 elefantë të egër aziatikë vazhdojnë të zvarriten në periferi të qytetit jugperëndimor kinez të Kunming, thanë autoritetet lokale të dielën, njofton “Xinhua”.

Tufa udhëtoi edhe 12.1 km të tjera gjatë 24 orëve të fundit, për të arritur në qytezën autonome Xiyang Yi në rrethin Jinning të Kunming, tha komanda që ndjek elefantët.

Komanda vuri në funksion 14 dronë për të gjurmuar tufën dhe mobilizoi 510 njerëz dhe mbi 110 automjete për të bllokuar rrugët dhe për të drejtuar migrimin e elefantëve drejt jugperëndimit.

Elefantët udhëtuan afërsisht 500 km nga shtëpia e tyre pyjore në prefekturën autonome Xishuangbanna Dai përpara se të arrinin në Kunming, kryeqendra e provincës Yunnan, të mërkurën në mbrëmje.

foto nga VCG

foto nga VCG

Për më shumë se një muaj, autoritetet kanë dërguar policinë për të shoqëruar tufën, rrugët e evakuuara për të lehtësuar kalimin e tyre dhe kanë përdorur ushqim për t'i tërhequr vëmendjen nga hyrja në zona të populluara dendur.

Elefantët aziatikë janë nën mbrojtjen e nivelit A në Kinë, ku gjenden më së shumti në Yunnan. Falë mbrojtjes së shtuar, popullata e elefantëve të egër në provincë është rritur në rreth 300, nga 193 në vitet 1980. (Fatosi)