Shkalla totale e fuqisë kompjuterike të Kinës renditet e dyta në botë. Aktualisht, fuqia kompjuterike është aplikuar gjerësisht në fusha të tilla si interneti industrial, kujdesi mjekësor i zgjuar, fintech, edukimi në distancë dhe hapësira ajrore.

Foto:VCG

Foto:VCG

Me përparimin e dukshëm të bërë në kërkimin e fuqisë kompjuterike të Kinës, ose aftësinë për të përpunuar të dhënat, është hedhur një bazë solide për kalimin e saj në një ekonomi digjitale.

Shkalla totale e fuqisë kompjuterike të vendit tani renditet e dyta në botë, sipas Ministrisë së Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit (MIIT). Deri në fund të qershorit, numri i rafteve të qendrave të të dhënave në përdorim arriti në 5.9 milionë, dhe ai i serverëve arriti në afro 20 milionë në Kinë.

Gjithashtu, Kina kishte rreth 1.85 milionë stacione bazë 5G dhe më shumë se 450 milionë përdorues fundorë 5G deri në fund të qershorit.

Zhang Yunming, zëvendësministër i MIIT, tha se transformimi më i shpejtë dixhital i shoqërisë dhe ekonomisë krijoi një kërkesë të fortë për fuqinë kompjuterike, duke ofruar kështu një mundësi të rrallë historike për zhvillimin e sektorit të energjisë kompjuterike.

Në vitin 2021, shkalla e tregut të industrisë tejkaloi 1.5 trilion juanë (222.5 miliardë dollarë), ndërsa numri i qendrave të të dhënave super të mëdha dhe të mëdha në përdorim tejkaloi 450 në të gjithë vendin, dhe ai i qendrave inteligjente të informatikës tejkaloi 20, sipas MIIT.

Rritja e shpejtë në infrastrukturën kompjuterike erdhi në mes të shtytjes së Kinës për të zhvilluar ekonominë e saj digjitale, e cila u rrit nga 11 trilion juanë në 2012 në mbi 45 trilion juanë në 2021.

Zhang e konsideroi fuqinë kompjuterike si një lloj të ri produktiviteti, një bazë jetike për zhvillimin e ekonomisë digjitale dhe një motor të ri për të çliruar potencialin e të dhënave si një faktor prodhimi. Ai gjithashtu nxit transformimin digjital të ekonomisë dhe shoqërisë dhe promovon ndërtimin e një qeverie digjitale.

Ai tha se të gjitha industritë duhet të ndjekin trendet e digjitalizimit. Gjithashtu ai kërkoi përshpejtimin e ndërtimit të infrastrukturës kompjuterike, nxitjen e inovacionit në industrinë e energjisë kompjuterike dhe nxitjen e bashkëpunimit të koordinuar dhe të hapur midis sektorëve.

Në nivel kombëtar, një mega projekt u lançua në shkurt që përfshin krijimin e tetë qendrave kompjuterike kombëtare dhe dhjetë grupimeve kombëtare të qendrave të të dhënave për të përmirësuar fuqinë e përgjithshme kompjuterike. Është një bazë e rëndësishme për zhvillimin e ekonomisë digjitale të Kinës.

Duke krijuar një rrjet kombëtar të energjisë kompjuterike, projekti do të mbështesë rajonet më pak të zhvilluara me burime të bollshme të energjisë së rinovueshme për të ruajtur dhe përpunuar të dhënat e transmetuara nga zonat ekonomikisht të përparuara për të adresuar kërkesën në rritje dhe çekuilibrin e kapaciteteve rajonale.

Aktualisht, fuqia kompjuterike është aplikuar gjerësisht në fusha të tilla si interneti industrial, kujdesi mjekësor i zgjuar, fintech, edukimi në distancë dhe hapësira ajrore.

Përballë ndikimeve nga faktorë të shumtë, përfshirë epideminë, këtë vit, shumë ndërmarrje prodhuese në Kinë i janë drejtuar internetit industrial dhe aplikacioneve përkatëse për të rritur stabilitetin e zinxhirit të furnizimit.

Një raport i firmës konsulente të tregtisë elektronike Ebrun dhe Federatës Kineze të Logjistikës dhe Blerjeve tregoi se mbi 70 për qind e kompanive të anketuara kanë filluar të bëjnë prokurime përmes mjeteve digjitale.

Vitin e kaluar, tregu i kompjuterave cloud i Kinës tejkaloi 300 miliardë juanë, sipas një llogaritjeje nga Akademia Kineze e Teknologjisë së Informacionit dhe Komunikimit.

Duke parë përpara, Zhang tha se do të bëhen më shumë përpjekje për të ndërtuar një sistem të ri të infrastrukturës së informacionit të bazuar në një gjeneratë të re rrjetesh komunikimi, me të dhënat dhe pajisjet e energjisë kompjuterike si bazë dhe një fokus përparimtar në infrastrukturën e konvergjencës.

Ai theksoi gjithashtu nevojën për të forcuar inovacionin në sektorin e energjisë kompjuterike duke promovuar vendosjen e standardeve të fuqisë kompjuterike si ato që lidhen me qendrat e reja të të dhënave dhe qendrat industriale të të dhënave të mëdha.

Nga ana tjetër, tha ai, fokusi do të jetë adresimi i kërkesës për zhvillim ekonomik digjital dhe thellimi i integrimit ndërmjet fuqisë kompjuterike dhe sektorëve si punët e qeverisë, prodhimi industrial dhe kujdesi mjekësor.