Kina ka rreth 1.85 milionë stacione bazë 5G dhe më shumë se 450 milionë përdorues 5G, që të dy përbëjnë mbi 60 për qind të totalit global. Ndërkohë të mërkurën e kaluar zhvilloi punimet në qytetin Harbin Konventa Botërore 5G e vitit 2022.Vënia në përdorim e 5 G në fusha të ndryshme të jetës në Kinë trajtohet nga artikulli i agjencisë kineze të lajmeve Xinhua:

Foto:VCG

Foto:VCG

Në fermën Yanjiagang, në provincën Heilongjiang të Kinës verilindore, të gjitha llojet e makinerive të avancuara po punojnë në fushat e orizit në heshtje dhe me zell, falë një mbulimi të tërë të rrjetit 5G në fermë.

Një pajisje përdor sondën e saj për t'u shtrirë në fushë dhe për të kryer diagnoza inteligjente në kohë të moshës së gjetheve të orizit dhe identifikimit të sëmundjes. Në të njëjtën kohë, ai monitoron ciklin e rritjes së orizit përmes rrjetit 5G dhe një kamere HD të inteligjencës artificiale (AI).

Ndërkohë, matësi automatik i nivelit të ujit, me ndihmën e sensorëve dhe teknologjisë IT, ujit automatikisht të mbjellat sipas nivelit të lagështisë së tokës.

Ferma Yanjiagang është një mishërim i përpjekjeve të Heilongjiang për të ndërtuar ferma digjitale. Ky prodhues i madh i drithërave në Kinë, gjithashtu një bazë e vjetër industriale, po përqafon në mënyrë aktive transformimin digjital vitet e fundit.

Në një qendër të menaxhimit të prodhimit të një fabrike prodhimi në fushën e naftës Daqing, operatorët lëshuan menjëherë një udhëzim për shpëlarje të mirë pasi zbuluan të dhëna jonormale të një pusi 10 km larg.

"Në të kaluarën, ne mund të mbështeteshim vetëm në përvojën kur shpëlanim puset. Por tani, përmes parametrave në kohë reale, ne mund të dimë se kur dhe cili pus duhet të lahet. Kjo ka përmirësuar shumë efikasitetin e punës," tha Li Guoxin, një punëtor në fushën e naftës Daqing, një nga bazat më të mëdha të prodhimit të naftës në Kinë.

Cheng Jiecheng nga Akademia Kineze eInxhinierisë, tha se ndërsa industria globale e energjisë përballet me ndryshime gjithëpërfshirëse dhe të thella, fusha e naftës Daqing po promovon fuqishëm një strategji me tre hapa për ndërtimin e një "fushe nafte digjitale, të zgjuar dhe inteligjente", duke marrë formë me hapin e parë të fushës digjitale të naftës.

Ndërsa baza e vjetër industriale e Heilongjiang po provon një ndryshim digjital, ekonomia digjitale po bëhet një motor i ri i rritjes për provincën.

"Ka më shumë se 100 projekte aktualisht në diskutim në lidhje me zhvillimin e ekonomisë digjitale në Heilongjiang, duke përfshirë përshpejtimin dhe zgjerimin e infrastrukturës 5G," tha Han Xuesong, kreu i departamentit provincial të industrisë dhe teknologjisë së informacionit.

Foto:VCG

Foto:VCG

Kina ka rreth 1.85 milionë stacione bazë 5G dhe më shumë se 450 milionë përdorues fundorë 5G, që të dy përbëjnë mbi 60 për qind të totalit global, sipas Konventës Botërore 5G të vitit 2022 që filloi të mërkurën në Harbin, kryeqendra e Heilongjiang.

Li Kai, nënkryetari i Akademisë Kineze të Rivitalizimit Verilindor, tha në konferencë se Plani 14-të Pesëvjecar (2021-2025) lidhet ngushtë me vendosjen në shkallë të gjerë të rrjeteve 5G në Kinë. Kina verilindore, e cila është shtëpia e shumë bazave të vjetra industriale, duhet të përshpejtojë më tej transformimin dhe përmirësimin digjital.

"Tani, Heilongjiang i ka dhënë përparësi zhvillimit të ekonomisë digjitale. Kjo nuk është një "zgjedhje" por një "domosdoshmëri" për provincën," tha Zhang Yazhong, drejtor i komisionit provincial të zhvillimit dhe reformës.