Situata ekonomike globale është jashtëzakonisht e zymtë dhe ka gjasa të përkeqësohet më tej. Pavarësisht kësaj, ekonomia kineze, siç është elastike, ka qenë në rritje me një ritëm relativisht të qëndrueshëm.

Foto:VCG

Foto:VCG

Ekonomia globale nuk ka arritur fundin që kur shpërtheu kriza e hipotekave subprime në Shtetet e Bashkuara në 2007, duke çuar në krizën financiare globale. Ky faktor së bashku me rritjen e ndjenjave të de-globalizimit në vendet e zhvilluara ka prishur bashkëpunimin ekonomik global.

Ndërkohë, politika fiskale dhe monetare në shkallë të gjerë të SHBA-së që synon tejkalimin e ndikimeve të pandemisë COVID-19 ka përkeqësuar shumë çekuilibrin ekonomik global. Për shembull, SHBA po eksporton inflacion në të gjithë botën. Në maj, indeksi i çmimeve të konsumit në SHBA u rrit me 8.6 për qind nga viti në vit, më i larti në 41 vjet, ndërsa në eurozonë CPI arriti në 8.1 për qind, një rekord i lartë. Inflacioni po rritet gjithashtu në tregjet në zhvillim, me vende si Turqia, Argjentina dhe Sri Lanka që po luftojnë me hiperinflacionin.

Në raportin e saj të fundit të perspektivës ekonomike, Organizata për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim uli parashikimin e saj për rritjen globale të këtij viti në 3 për qind nga 4.5 për qind, ndërsa Banka Botërore tha se rritja globale ka të ngjarë të bjerë nga 5.7 për qind në 2021 në 2.9 për qind në 2022. paralajmërim për rrezikun e stagflacionit global.

Ndërkohë, si SHBA ashtu edhe Bashkimi Evropian, dy importuesit kryesorë të mallrave kineze, rrezikojnë të bien në recesion ekonomik.

Rritjet e normave të interesit (së bashku me tkurrjen e bilancit) nga Rezerva Federale e SHBA-së kanë përkeqësuar më tej mjedisin financiar global, duke çuar në zhvlerësimin e monedhave të vendeve të tjera dhe duke dëmtuar mjedisin e tregtisë së jashtme të Kinës.

Por me sa më shumë vështirësi të përballet Uashingtoni, aq më armiqësor do të bëhet ndaj Pekinit. Ai mobilizoi 14 vende më 24 maj për të nisur "Kornizën Ekonomike Indo-Paqësore për Prosperitet" me synimin për të kontrolluar ngritjen e Kinës dhe presidenti i SHBA Joe Biden propozoi të ndërtohej një partneritet për prosperitetin ekonomik në Amerikë, ndërsa fliste në Samitin e Amerikës në 8 qershor, për të cilin ai tha hapur se kishte për qëllim të kundërshtonte ndikimin e Kinës.

Megjithëse mjedisi i jashtëm i Kinës ka ardhur duke u përkeqësuar, vendi e ka trajtuar mirë situatën, sepse ishte përgatitur paraprakisht për t'u përballur me mundësi të tilla. Që nga viti 2013, ajo ka ndihmuar në nisjen e programeve globale të bashkëpunimit si Nisma “Një Brez, një Rrugë” dhe institucione si Banka Aziatike e Investimeve në Infrastrukturë. Kina miratoi paradigmën e zhvillimit të "qarkullimit të dyfishtë", e cila lejon tregjet vendase dhe të huaja të përforcojnë njëri-tjetrin, me tregun vendas si shtyllë, dhe nënshkroi marrëveshjen e Partneritetit Gjithëpërfshirës Ekonomik Rajonal në 2020.

Fakti që Kina ka një sistem industrial gjithëpërfshirës modern, që përfshin 41 kategori të mëdha industriale, 207 të mesme dhe 666 të vogla, e ka ndihmuar gjithashtu atë të kompensojë ndikimet e luftës tregtare të nisur nga SHBA-të dhe kërkesës në rënie globale.

Në fakt, Kina është i vetmi vend që ka të gjitha kategoritë industriale të listuara në Klasifikimin Standard Ndërkombëtar Industrial të të gjitha Aktiviteteve Ekonomike.

Në 10 vitet e fundit, vlera e shtuar industriale e Kinës është rritur me një normë mesatare vjetore prej 6.3 përqind, krahasuar me mesataren globale prej rreth 2 përqind. Gjithashtu, Kina ka ruajtur konkurrencën e saj të fortë në industrinë globale dhe zinxhirët e furnizimit. Është partneri më i madh tregtar i më shumë se 120 ekonomive dhe eksportuesi më i madh në më shumë se 60 vende.

Përveç kësaj, megjithë situatat e ndërlikuara dhe sfiduese të brendshme dhe globale, tregtia e jashtme e Kinës u rrit në pesë muajt e parë të këtij viti dhe përdorimi aktual i kapitalit të huaj në industritë e teknologjisë së lartë u rrit me 42.7 për qind nga viti në vit, duke rritur më tej konkurrueshmërinë.

Përveç kësaj, qeveria ka hapësirë të mjaftueshme për manovrimin e politikave. Në fund të vitit 2021, raporti i borxhit ndaj PBB-së së SHBA-së ishte 130 për qind dhe i Japonisë 256.9 për qind. Në krahasim, raporti i borxhit të Kinës ndaj PBB-së ishte më pak se 70 për qind.

Në vitin 2021, CPI vjetore e Kinës u rrit me një mesatare prej 0.9 për qind dhe në maj 2022, CPI e saj u rrit me 2.1 për qind nga viti në vit. Për më tepër, indeksi i çmimeve të prodhimit të saj ra për të shtatin muaj radhazi dhe normat reale të interesit janë më të larta se ato në SHBA. Prandaj, ekonomia e Kinës pritet të rimëkëmbet në gjysmën e dytë të vitit, gjë që nga ana tjetër do të rrisë vlerën e renminbit.

Tani që Kina ka frenuar në thelb shpërthimet sporadike të infeksionit në disa qytete, prodhimi ka rifilluar me një ritëm të përshpejtuar dhe çmimet janë stabilizuar.

Kjo do të thotë se ekonomia do të vazhdojë të rritet në mënyrë të qëndrueshme në gjysmën e dytë të këtij viti, duke e kthyer gjendjen e pafavorshme në një mundësi.

Peng Bo- Autori është një studiues në Akademinë Kineze të Tregtisë Ndërkombëtare dhe Bashkëpunimit Ekonomik.