Aplikimet për patenta ndërkufitare u rritën ndërsa kompanitë hyjnë në tregun jashtë shtetit. Subjektet e tregut kinez kanë rritur mbrojtjen e të drejtave të pronësisë intelektuale kryesisht në industritë e teknologjisë digjitale dhe bioteknologjisë, duke u përpjekur të sigurojnë që këto të drejta të jepen dhe mbrohen edhe jashtë shtetit, tha një zyrtar i Pronësisë Intelektuake (IPR).

Foto:VCG

Foto:VCG

"Ndërsa më shumë ndërmarrje kineze shkojnë jashtë vendit për të marrë pjesë në bashkëpunimin dhe konkurrencën ndërkombëtare, mbrojtja ndërkufitare mbi IPR është bërë një kurs i detyrueshëm për këto kompani inovative për t'u zgjeruar në tregun ndërkombëtar," u shpreh në një konferencë shtypi të martën Ge Shu, kreu i departamentit të planifikimit strategjik me Kinën pranë Administratës Kombëtare të Pronësisë Intelektuale.

Sipas Ge ndër aplikimet për patentë të Traktatit të Bashkëpunimit të Patentave të bëra dhe të zbuluara nga kompani dhe individë kinezë vitin e kaluar, shumica është e përqendruar në shkencën kompjuterike, telekomunikacionin digjital dhe teknologjinë audio-video. Ai shtoi se ato për materialet biologjike dhe kimikatet e shkëlqyera organike gjithashtu u rritën me shpejtësi.

Statistikat e ofruara nga Zyra Evropiane e Patentave treguan se ajo mori 17,000 aplikime për patentë shpikjesh nga Kina vitin e kaluar, duke shënuar një rekord të ri dhe prej tyre, kompanitë kineze, si Huawei, ZTE, OPPO, Baidu dhe Tencent, u përfshinë në 50 më të mirat në listën e aplikantëve të ndërmarrjeve, tha ai.

“Të gjitha shifrat kanë treguar se subjektet e tregut të vendit tonë po bëjnë më shumë përpjekje në mbrojtjen e të drejtave të pronësisë personale jashtë shtetit”, tha ai. "Ne gjithashtu shpresojmë që të gjitha aplikacionet të mund të shqyrtohen, jepen dhe mbrohen në mënyrë efektive nga autoritetet jashtë shtetit në kohën e duhur."

Ndërsa inkurajon aplikantët kinezë që të përdorin më mirë njohuritë e IPR për të mbrojtur patentat e tyre jashtë shtetit, Kina gjithashtu ka ofruar më shumë besim investimi për subjektet e huaja, duke intensifikuar mbrojtjen e markave tregtare.

Hu Wenhui, nënkryetari i administratës, tha se kishte më pak se 2,000 aplikantë për markat tregtare nga subjektet e huaja në vitin 1983, kur hyri në fuqi ligji kinez për markat tregtare. "Por numri arriti në 258,000 vitin e kaluar," shtoi ai.

Deri në fund të qershorit, subjektet e tregut nga më shumë se 200 vende ose rajone kishin regjistruar dhe mbanin marka tregtare në Kinë, shumica prej të cilave vijnë nga Shtetet e Bashkuara, Japonia dhe Gjermania.

Për të stimuluar vazhdimisht vitalitetin e tregut, ai tha se administrata i ka kushtuar gjithashtu vëmendje të madhe goditjes së rregullt të aplikacioneve të pahijshme të markave tregtare, duke përfshirë regjistrimin me qëllim të keq të markës tregtare dhe grumbullimin e markave tregtare.

Që nga qershori, patentat e vlefshme të shpikjeve të Kinës kishin arritur në 3.9 milionë, 17.5 për qind më shumë nga viti në vit, dhe markat e saj të vlefshme të regjistruara ishin mbi 40 milionë, 20.9 për qind më shumë nga viti në vit, shtoi ai.