Pavarësisht trazirave ndërkombëtare dhe kushteve të zymta të biznesit global, Kina dhe rajoni i Azisë Juglindore duket se janë të gatshëm të kapërcejnë rënien ekonomike pasi bashkëpunimi pragmatik do të mbizotërojë për ta. Shumë kompani prodhuese kineze kanë hapur fabrika në shtetet anëtare të Shoqatës së Kombeve të Azisë Juglindore (ASEAN), ndërsa Indonezia është shfaqur si një përfituese e madhe.

Foto:VCG

Foto:VCG

Indonezia është ekonomia e 16-të më e madhe në botë për nga madhësia e PBB-së dhe tregu më i madh në Azinë Juglindore. Ekspertët parashikojnë se vendi mund të rritet për t'u bërë ekonomia e shtatë më e madhe deri në vitin 2030. Në përputhje me rrethanat, Nisma e Kinës “Një brez, një rrugë” (BRI) po luan një rol jetik në zhvillimin e shpejtë të Indonezisë.

Të hënën, Fondi i Rrugës së Mëndafshit të Kinës (SRF) nënshkroi një marrëveshje kornizë për të investuar një total prej 20 miliardë juanë (2.99 miliardë dollarë) me Autoritetin e Investimeve të Indonezisë (INA), një fond sovran i pasurisë. Marrëveshja novatore mund të drejtojë flukset monetare në të gjithë sektorët e ekonomisë vendase që janë të hapur ndaj investimeve të huaja direkte.

Njoftimi i SRF mund të jetë një ndryshim i vërtetë i lojës për tendencat e ardhshme të investimeve në mbarë botën gjithashtu. Zakonisht, fondet sovrane të pasurisë fokusohen në blerjen e rezervave valutore ose në trajtimin e menaxhimit financiar të fitimeve të papritura të naftës dhe gazit. Por INA kërkon të drejtojë flukset e parave drejtpërdrejt në ekonominë indoneziane duke u lidhur me marrëveshjet me investitorët e huaj.

"Ne besojmë se investimi në Indonezi dhe rajon ka potencial të lartë, veçanërisht kur e kryen atë së bashku me INA," citohet të ketë thënë Wang Yanzhi, president i SRF në raportet e mediave.

SRF shërben si një nga kanalet e shumta të mekanizmit financiar për nismën “Një brez, një rrugë”, i cili po rrit lidhjen e biznesit midis Kinës dhe shumë kombeve të tjera në Azi, Lindjen e Mesme, Afrikë, Evropë dhe gjetkë. INA drejton investimet në projekte që konsiderohen kryesisht si PPP (partneritete publike-private).

Prandaj, ne mund të parashikojmë se SRF do të financojë projekte në Indonezi që lidhen me ndërtimin e infrastrukturës ose për të përmirësuar kushtet e jetesës për komunitetet lokale.

Zgjidhja e sfidave të zhvillimit të shpejtë

Ekonomia indoneziane po ecën me shpejtësi, por sfidat vijojnë. Vendi po fillon të përshpejtojë industrializimin, urbanizimin dhe modernizimin e tij mbarëkombëtar, por kjo ka çuar në bllokime të rënda trafiku në autostrada, përdorim joefikas të energjisë dhe ndërprerje të shpeshta në shërbimet logjistike. Nisma “Një brez, një rrugë” mund të zbusë presionet duke punuar më ngushtë me Xhakartën për të ndërtuar rrugë të reja dhe për të rigjallëruar qytetet dhe komunitetet rurale.

SRF mund të luajë një rol kyç duke drejtuar 3 miliardë dollarët e saj në projektet e duhura ose për të rregulluar boshllëqet financiare në projektet aktuale të infrastrukturës. Duhet të theksohet gjithashtu se SRF u krijua në 2014 - një vit pasi presidenti kinez Xi Jinping njoftoi nisjen e Nismës “Një brez, një rrugë”(BRI). Ai mbështetet nga rezervat valutore të Kinës, China Investment Corp., Export-Import Bank of China dhe China Development Bank.

Për më tepër, në vitin 2019, Pekini premtoi rreth 91 miliardë dollarë nga fondet e BRI për t'i dorëzuar Xhakartës për projekte të përbashkëta në projekte të reja infrastrukturore. SRF po injekton një vrull të ri për forcimin e marrëdhënieve dypalëshe midis dy kombeve. Të dy vendet kanë gëzuar 72 vite lidhje diplomatike.


Foto:CGTN

Foto:CGTN

Ndërtimi i më shumë lidhjeve

Kina po ndihmon Indonezinë nëpërmjet BRI, duke mbështetur infrastrukturat kryesore që fokusohen në përmirësimin e lidhjeve të transportit në vend. Të dy kombet kanë bashkëpunuar për ndërtimin e hekurudhës së re me shpejtësi të lartë Xhakarta-Bandung, e cila lidh kryeqytetin me Bandung, qyteti i tretë më i populluar i vendit. Çmimi total për projektin vlerësohet në rreth 8 miliardë dollarë.

Për momentin, banorët urbanë indonezianë po përballojnë disa nga bllokimet më të këqija të trafikut në botë. Linjat e reja hekurudhore të shpejtësisë së lartë shkojnë rreth 150 km në gjatësi dhe mund të zvogëlojnë kohën e udhëtimit, nga rreth katër deri në pesë orë me makinë në 40 minuta me tren. Projekti është planifikuar të përfundojë deri në mesin e vitit 2023.

Ndërkohë, Kina dhe Indonezia kanë nënshkruar së fundmi një kontratë për ndërtimin e Digës Jenelata, me vlerë 290 milionë dollarë.

Vëllimi i ujit në rezervuar arrin në mbi 285 milionë metër kub dhe do të përdoret për qëllime vaditjeje, për të përmirësuar jetesën e fermerëve në zonat përreth.

Rrjedhimisht, BRI jo vetëm që po fillon projekte në qytetet kryesore të Indonezisë, por gjithashtu po rikthen përparimin ekonomik për komunitetet rurale gjithashtu. Fushatat e zhdukjes së varfërisë në Kinë u përhapën në të gjithë rajonin e Azisë Juglindore me histori të jashtëzakonshme suksesi.

Miqësi me prosperitet

Kina dhe Indonezia kanë forcuar tashmë lidhje më të begata biznesi pasi dy vendet e mëdha plotësojnë njëri-tjetrin, nga pikëpamja ekonomike. Indonezia mund të ketë sukses më tej duke hyrë në tregun e madh të Kinës, ndërsa kompanitë kineze mund të fitojnë një terren më të thellë në Azinë Juglindore. Kjo është arsyeja pse investimi i Rrugës së Mëndafshit të Kinës prej 3 miliardë dollarësh në INA mund të sjellë dividentë të konsiderueshëm për të dy kombet.

Ndërsa mungesat globale të ushqimit dhe energjisë përhapen gjithnjë e më shumë, Xhakarta është e gatshme t’i kërcejë ato pasi vendi ka një bollëk burimesh energjie dhe kushte të mira për të rritur nivelet e prodhimit bujqësor. Por vendi po përballet me vështirësi pasi rrugët, urat dhe rrjetet e digave nuk po plotësojnë në mënyrë adekuate nevojat e të gjithë indonezianëve.

BRI dhe SRF e Kinës mund ta shndërrojnë Indonezinë në një fuqi ekonomike, por do të duhen vite, ndoshta dekada, për të përfunduar projektet e nevojshme të infrastrukturës që do ta bëjnë këtë vend të Azisë Juglindore shumë më të zhvilluar dhe më të begatë. Të dy vendet kanë bashkuar duart për të udhëtuar drejt një të ardhmeje më të ndritur dhe të dy mund të kapërcejnë stuhitë ekonomike të afërta që presin shumë vende të tjera në të ardhmen e afërt.

Autor i artikullit- Thomas W. Pauken II është autor i "SHBA kundër Kinës: Nga Lufta Tregtare në Marrëveshje Reciproke" dhe një konsulent për çështjet e Azisë dhe Paqësorit dhe komentator gjeopolitik.