Foto:VCG

Foto:VCG

"A mund ta imagjinoni se mund të ketë peshk të gjallë dhe ushqim deti në një supermarket në qytetin Baiyin, Provinca Gansu, një qytet në brendësi të Kinës?"

Carsten Boyer Thogersen, një ish-diplomat danez në Kinë, foli për Xinhua për zhvillimin social dhe ekonomik të Kinës që ai ka përjetuar personalisht vitet e fundit.

Thogersen, i cili ka punuar me Kinën për më shumë se 45 vjet, ka shërbyer si konsull i përgjithshëm danez në Guangzhou dhe Shangai dhe ka vizituar pothuajse të gjitha provincat kineze dhe madje edhe disa zona të largëta rurale.

"Hera e parë që shkova në Gansu ishte rreth vitit 1990 kur shkova në Lanzhou, kryeqendra e provincës, i cili mund të konsiderohej shumë i varfër. Por pesë vjet më parë, shkova në qytetin Baiyin, në veri të qytetit Lanzhou. në mbrëmje, kur hyra në një supermarket të sapokrijuar, e gjeta të renditur mirë, aspak ndryshe nga ato në qendër të Kopenhagës, "tha Thogersen.

Thogersen udhëtoi përsëri në Gansu në 2017.

"Ishte e mahnitshme që ai supermarket në Baiyin kishte haixian (ushqime deti në kinezisht), të ardhur nga zona bregdetare."

Thogersen, në të 70-at e tij, është një ekspert i Kinës që e adhuron kulturën kineze dhe ka studiuar gjuhën kineze që kur ishte i ri. Që nga viti 1980, ai ka përdorur emrin kinez Cao Boyi.

Për Thogersen, ky është vetëm një shembull se si rritja ekonomike e Kinës ka përmirësuar jetën e njerëzve të saj në vitet e fundit.

Duke jetuar vazhdimisht në Kinë për 20 vitet e fundit, ai, me fjalët e tij, "ka pasur mundësinë të shohë vetë ndryshimet në Kinë, jo më pak në zonat rurale".

Thogersen shpesh u shpjegonte miqve të tij të huaj se Kina ka investuar shumë në zhvillimin e infrastrukturës gjatë pesë deri në tetë vitet e fundit dhe ka bërë ndryshime të paprecedentë. Kina gjithashtu shpalli një "fitore gjithëpërfshirëse" në luftën e saj kundër varfërisë vitin e kaluar.

Në vitin 2015, Dhoma Daneze e Tregtisë i dha Thogersen “Çmimin e Arritjes së Përjetshme të Personit të Biznesit” në shenjë mirënjohjeje për kontributin e tij në shërbimin e marrëdhënieve tregtare danezo-kineze për më shumë se 35 vjet.

Aktualisht, Kina po përshpejton ndërtimin e një paradigme zhvillimi "qarkullimi të dyfishtë", në të cilën tregjet vendase dhe të huaja përforcojnë njëri-tjetrin me tregun e brendshëm si shtyllë.

Sipas Thogersen, ky është një rregullim holistik i politikës bazuar në mjedisin ndërkombëtar dhe karakteristikat e tregut të brendshëm të Kinës.

"Kina nuk mund të mbështetet plotësisht në tregun ndërkombëtar, duhet t'i japë përparësi për të siguruar zhvillimin e fortë dhe të shëndetshëm të tregut vendas," tha Thogersen.

Ish-diplomati danez u bëri thirrje vendeve evropiane, përfshirë Danimarkën, të vazhdojnë dhe zgjerojnë bashkëpunimin e tyre ekonomik dhe tregtar me Kinën, gjë që është vërtet në interesin më të mirë të Evropës për prosperitetin e saj.

"Nëse Kina duhet të vazhdojë zhvillimin e saj ekonomik, Kina gjithashtu duhet të mbajë dyert e hapura dhe të marrë pjesë në tregtinë ndërkombëtare. Njëkohësisht, vendet evropiane, si dhe Danimarka, në mënyrë që konsumatorët tanë të përparojnë, duhet të vazhdojmë dhe zgjerojmë tregtinë dhe bashkëpunimi ekonomik me Kinën”, shtoi Thogersen.

Thogersen shprehu shpresën e tij se "marrëdhëniet e rëndësishme tregtare midis Evropës dhe Kinës do të vazhdojnë siç ka qenë 40 vitet e fundit".