Përpjekjet për të nxitur rritjen me cilësi të lartë mbështesin angazhimin, thonë ekspertët. Angazhimi i fundit i Kinës për zgjerimin e hapjes në nivel të lartë pritet të sigurojë investitorët e huaj për premtimin e vendit për të hapur pa pushim derën e tij më gjerë dhe për të ndarë dividentët e zhvillimit me pjesën tjetër të botës, pavarësisht valës në rritje të proteksionizmit në disa vende. Në një fjalim kryesor virtual në ceremoninë e hapjes së Forumit të Biznesit BRICS të mbajtur të mërkurën, Presidenti Xi Jinping tha se Kina do të vazhdojë të ndjekë hapjen e standardeve më të larta, të zhvillojë sisteme të reja për një ekonomi të hapur me standarde më të larta, të nxisë një mjedis biznesi që bazohet në parimet e tregut, të rregulluara me ligj dhe sipas standardeve ndërkombëtare. Xi inkurajoi bizneset të investojnë dhe të zhvillohen në Kinë, të rrisin bashkëpunimin tregtar dhe ekonomik dhe të ndajnë mundësitë e zhvillimit.

Në një artikull të botuar të mërkurën në People's Daily, He Lifeng, kreu i Komisionit Kombëtar të Zhvillimit dhe Reformës, shkroi se Mendimi i Xi Jinping mbi ekonominë socialiste me karakteristika kineze për një epokë të re e bën të qartë se zgjerimi i hapjes në një mënyrë gjithëpërfshirëse është një "armë magjike" e rëndësishme për zhvillimin ekonomik të Kinës. “Ne duhet të zbatojmë me vendosmëri politikën bazë të shtetit për hapjen ndaj botës së jashtme, të ndërtojmë sisteme të reja për një ekonomi të hapur të nivelit më të lartë, të promovojmë zhvillimin me cilësi të lartë të Nismës “Një brez, një rrugë” dhe të nxisim një globalizim ekonomik më të hapur, gjithëpërfshirës, të balancuar dhe të dobishëm për të gjithë”, ka shkruar ai.

Fotoja ajrore e bërë më 11 janar 2021 për një pamje të terminalit ndërkombëtar të kontejnerëve të Paqësorit në portin Tianjin të Kinës Veriore.

Fotoja ajrore e bërë më 11 janar 2021 për një pamje të terminalit ndërkombëtar të kontejnerëve të Paqësorit në portin Tianjin të Kinës Veriore.

Ekspertët thanë se angazhimi i palëkundur për hapjen mbështetet nga përpjekjet e vendit për të nxitur zhvillimin me cilësi të lartë dhe për të përforcuar besimin e investitorëve të huaj në ekonominë e dytë më të madhe në botë, e cila po përpiqet të parandalojë një ngadalësim ekonomik. Kina njoftoi një udhëzues në prill për përshpejtimin e krijimit të një tregu kombëtar të unifikuar që është shumë efikas, i bazuar në rregulla, i drejtë për konkurrencë dhe i hapur. Po përshpejtohet gjithashtu një rishikim i ri i katalogut të industrisë që inkurajon investimet e huaja. "Kina ka bërë mirë në zgjerimin e aksesit në treg. Ajo që ka më shumë rëndësi tani është ndërtimi i një sistemi tregu transparent, të parashikueshëm dhe aftësues që lehtëson operacionet e biznesit pas hyrjes së pranueshme në treg," tha Huo Jianguo, nënkryetar i Shoqërisë Kineze për Tregtinë Botërore.

Si tregu i dytë më i madh i konsumit në botë dhe tregtari më i madh i mallrave, Kina ka nënshkruar 19 marrëveshje të tregtisë së lirë me 26 ekonomi dhe ka krijuar 21 zona pilot të tregtisë së lirë dhe portin e tregtisë së lirë Hainan, me artikuj në listat negative kombëtare dhe të zonës së tregtisë së lirë, që përkatësisht zvogëlohet në vetëm 31 dhe 27 artikuj.

Një listë negative i referohet masave të veçanta administrative që ndalojnë investimet e huaja në industri ose fusha të caktuara. Autoritetet kineze kanë bërë gjithashtu përpjekje të zellshme për të lehtësuar barrën e ndërmarrjeve të huaja dhe për t'iu përgjigjur kërkesave të tyre për një mjedis që përfshin përmirësimin e logjistikës dhe flukseve të personelit, për të siguruar funksionimin normal të tyre dhe për të stabilizuar pritshmëritë e tyre.

Analistët thanë se përsëritja e angazhimit të Kinës për hapjen e nivelit të lartë nga ana e Xi në raste të ndryshme tregon se vendi do të thellojë reformat e brendshme për t'u përafruar me standardet ndërkombëtare të nivelit të lartë dhe për të niveluar fushën e lojës, duke përmirësuar shërbimet qeveritare për entitetet e tregut. Kjo është në përputhje me njohjen e pozicionit vendimtar të tregut në shpërndarjen e burimeve duke i dhënë një lojë më të mirë rolit të qeverisë, një tipar kyç dhe një parim themelor i Mendimit të Xi Jinping mbi ekonominë socialiste me karakteristika kineze për një epokë të re.

Fabrika e Teslas në Shangai të Kinës. foto nga VCG

Fabrika e Teslas në Shangai të Kinës. foto nga VCG


"Ndërsa Kina ndjek hapjen e nivelit të lartë, kombi do të shkatërrojë shumë monopolet aktuale, administrative dhe korporative, dhe do të nxisë më tej rrjedhën e qetë të burimeve dhe faktorëve për më shumë vitalitet," tha Guo Liyan, një studiues i Kërkimeve Makroekonomike në Akademinë Kineze.

“Përpjekje të tilla do të përmbushin në mënyrë efektive nevojat e Kinës dhe të botës, në mënyrë që pjesa tjetër e botës të mund të përfitojë nga zhvillimi dhe rritja e tregut kinez, dhe të punojnë së bashku për të ruajtur stabilitetin e zinxhirëve globalë industrialë dhe të furnizimit, si dherimëkëmbjen e qëndrueshme të ekonomisë botërore”, tha Guo. Megjithëse pasiguritë e përkohshme kanë shtyrë ose reduktuar investimet e huaja në afat të shkurtër, sondazhet nga dhomat e huaja të tregtisë në Kinë treguan se shumica e kompanive shumëkombëshe e konsiderojnë Kinën si një treg të madh dhe se më shumë investime priten të vijnë në periudhën afatmesme dhe afatgjatë.

Sang Baichuan, dekan i Institutit të Ekonomisë Ndërkombëtare në Universitetin e Biznesit Ndërkombëtar dhe Ekonomisë në Pekin, tha se pritjet e qëndrueshme janë një shtytës themelor për investimet e huaja. Ai pret që Kina të ndërtojë fuqishëm një mjedis biznesi të orientuar nga tregu, të bazuar në ligj dhe të ndërkombëtarizuar, dhe të përmirësojë vazhdimisht sistemin e mbrojtjes për investimet e huaja.

Leon Wang, nënkryetar ekzekutiv i AstraZeneca, tha se vendosmëria e Kinës për hapjen do të thotë se mjedisi i saj i biznesit do të përmirësohet vazhdimisht për ta bërë atë më tërheqës për kompanitë e huaja.

Mallrat e importuar nga vendet e ndryshme në Kinë. Foto nga VCG

Mallrat e importuar nga vendet e ndryshme në Kinë. Foto nga VCG

Kompania vazhdon të përshpejtojë veprimtarinë e saj në Kinë dhe së shpejti do të ketë gjashtë seli qendrore rajonale në të gjithë vendin për të përforcuar praninë e saj në tregun e dytë më të madh farmaceutik në botë.