Komisioni Evropian propozoi javën e kaluar se do të ashpërsojë regjimin e sanksioneve të Evropës kundër Rusisë, duke i trajtuar shkeljet e masave ndëshkuese si krime sipas ligjit të BE-së dhe do të përforcojë dispozitat për rikuperimin dhe konfiskimin e aseteve ruse. Por lëvizjet e fundit nga Brukseli me siguri do të shkaktojnë polemika ligjore.

Komisioni tha se është thelbësore që masat kufizuese të Bashkimit Evropian kundër Moskës të zbatohen plotësisht dhe se çdo shkelje e tyre nuk duhet të lejohet. Ai tha gjithashtu se propozimet e reja synojnë të sigurojnë që pasuritë e individëve dhe subjekteve që shkelin masat kufizuese të konfiskohen efektivisht.

[Foto:VCG]

[Foto:VCG]

"Sanksionet e BE-së duhet të respektohen dhe ata që përpiqen t'i anashkalojnë ato duhet të ndëshkohen", - tha zëvendëspresidentja e Komisionit Evropian për Vlerat dhe Transparencën Vera Jourova.

Komisionerja Evropiane për Çështjet e Brendshme, Ylva Johansson, tha se propozimet ofrojnë mjete të reja për të luftuar krimin e organizuar duke ndjekur gjurmët e pasurive. Ajo tha se propozimet lejojnë zyrtarët e rikuperimit të aseteve të gjurmojnë se ku janë pasuritë dhe të lëshojnë një urdhër urgjent ngrirjeje për ato asete.

Shtetet anëtare të BE-së kanë ngrirë rreth 10 miliardë euro në asete që u përkasin individëve dhe subjekteve ruse nën sanksionet e BE-së. Disa nga ato fonde mund të konfiskohen dhe shiten nga vendet anëtare të BE-së si pjesë e procedurave penale, sipas Komisionerit Evropian për Drejtësinë, Didier Reynders.

"Ajo që ne po bëjmë është të themi se nëse ka një konfiskim me një procedurë gjyqësore, do të jetë e mundur që shtetet anëtare të vendosin rezultatin e konfiskimit",- tha Reynders, duke shtuar se fondet mund të ndihmojnë viktimat ukrainase të konfliktit.

Disa shtete anëtare tani e konsiderojnë shmangien e sanksioneve si një krim, ndërsa të tjerët e konsiderojnë atë si një vepër penale ose administrative.

Priten negociata të gjera midis vendeve anëtare përpara se propozimet të miratohen nga Parlamenti Evropian dhe të miratohen unanimisht nga 27 vendet anëtare të BE-së.

[Foto:VCG]

[Foto:VCG]

Propozimi i javës së kaluar erdhi pasi presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, tha në Forumin Ekonomik Botëror në Davos, Zvicër, se BE nuk duhet të lërë asnjë gur pa lëvizur për rindërtimin e Ukrainës, duke përfshirë, nëse është e mundur, asetet ruse që janë ngrirë në vendet e unionit.

Presidenti i Këshillit Evropian, Charles Michel, i bëri jehonë pikëpamjes, por vuri në dukje se sekuestrimi i pasurive të individëve të sanksionuar nuk është aq i thjeshtë dhe se ka të ngjarë të jetë "një proces i vështirë dhe i gjatë".

Presidenti i SHBA-ve, Joe Biden, i ka bërë thirrje Kongresit që të përshpejtojë legjislacionin për konfiskimin dhe shitjen e pronave të individëve të sanksionuar për të ndihmuar në rindërtimin e Ukrainës.

Por Unioni Amerikan i Lirive Civile paralajmëroi se një masë e tillë do të ishte "jokushtetuese", një pikëpamje e shprehur nga shumë ekspertë të tjerë ligjorë.

John Jeffries Jr, profesor i drejtësisë në Universitetin e Virxhinias, argumentoi në një artikull të fundit në uebsajtin “The Conversation” se Biden nuk mund të shesë jahte ruse të sekuestruara dhe asetet e bankës qendrore për të ndihmuar Ukrainën, sepse ligji ndërkombëtar dhe Kushtetuta e SHBA-së e ndalojnë atë.