India ndaloi eksportet e grurit më 14 maj me efekt të menjëhershëm, duke përmendur rreziqet e sigurisë ushqimore. Sekretari Indian i Tregtisë B.V.R. Subrahmanyam tha se ndalimi është vendosur "për të menaxhuar sigurinë e përgjithshme ushqimore të vendit dhe për të mbështetur nevojat e vendeve fqinje dhe të vendeve të tjera të cenueshme".

Foto:Chinadaily

Foto:Chinadaily

Lëvizja e prodhuesit të dytë më të madh të grurit në botë do të përkeqësojë mungesën botërore të grurit, të shkaktuar nga ndryshimet klimatike dhe konflikti midis Rusisë dhe Ukrainës, që të dyja janë furnizuesit kryesorë të grurit. Eksportet e tyre të kombinuara përbëjnë gati 30 për qind të furnizimit global të grurit, për të mos përmendur pandeminë COVID-19 që tashmë ka ndërprerë rëndë zinxhirët e furnizimit global dhe ka shkatërruar shumë ekonomi. Ndalimi ka ngjallur kritika nga vendet e G7, teksa ministri gjerman i Bujqësisë Cem Ozdemir ka thënë se do të përkeqësojë krizën "nëse të gjithë fillojnë të vendosin kufizime eksporti ose të mbyllin tregjet".

Prodhimi global i grurit parashikohet të bjerë 4.5 milionë tonë në 774.8 milionë tonë për vitin e marketingut 2022-23. Kjo do të jetë hera e parë që ka një rënie të prodhimit që nga viti 2018-19, sipas Departamentit të Bujqësisë të SHBA-së. Mungesa e ofertës ka rritur ndjeshëm çmimet e grurit, me kontratat e së ardhmes më aktive të grurit të Bordit të Tregtisë së Çikagos që u rritën në nivelin më të lartë të 14 viteve prej 13,63 dollarë për buhel më 8 mars.

Situata e ka bërë më të mprehtë krizën globale të urisë. David Beasley, drejtor ekzekutiv i Programit Botëror të Ushqimit të OKB-së, tha në një intervistë muajin e kaluar se "ne kemi tani 45 milionë njerëz në 38 vende që po trokasin në derën e urisë". Situata është veçanërisht e rëndë në Afrikë, me 346 milionë njerëz, rreth një e katërta e popullsisë në kontinent, që vuajnë nga uria "alarmante", sipas Komitetit Ndërkombëtar të Kryqit të Kuq në fillim të prillit. Kjo shifër krahasohet me 286 milionë vitin e kaluar.

Thënia se "për njerëzit, ushqimi është parajsë" nuk është dhe nuk do të jetë kurrë e vjetëruar. Mungesa e ushqimit ka të ngjarë të çojë në trazira sociale në disa vende.

E gjithë kjo jep alarmin për Kinën, e cila është një importues i madh i drithërave. Vendi importoi gjithsej 164.53 milionë tonë drithë vitin e kaluar, një rritje prej 18 për qind nga viti në vit, sipas Administratës së Përgjithshme të Doganave. Ky ishte një kulm historik.

Përveç një tregu global gjithnjë e më të paqëndrueshëm, fakti që aktivitetet e mbjelljes së grurit janë ndërprerë në disa vende për shkak të masave kufizuese kundër pandemisë do të thotë se vendi duhet të dyfishojë përpjekjet e tij për të stabilizuar çmimet e ushqimeve dhe për të siguruar prodhimin e tij.

Kina synon të sigurojë që prodhimi i grurit këtë vit të mbetet mbi 650 miliardë kilogramë, sipas raportit të punës së qeverisë për vitin 2022. Pavarësisht sfidave, si puna për parandalimin dhe kontrollin e epidemisë që vonoi mbjelljen e grurit dimëror në disa zona, pritet ende një korrje e fortë verore, gjë që është qetësuese në një kohë të tillë.