Dekada më parë, kur Deng Xiaoping, arkitekti kryesor i politikës së reformës dhe hapjes së Kinës, kërkoi eksplorimin e aluminit në qytetin Baise, në rajonin autonom Guangxi Zhuang të Kinës Jugore, gjithçka ishte e panjohur.

Sot, qyteti në kufi me Vietnamin është një nga qendrat më të rëndësishme kombëtare për aluminin dhe prodhon rreth 2.4 milionë tonë metrikë alumini elektrolitik në vit, rreth 5.6 për qind e totalit kombëtar.

Një rrjet rrugësh ka ndihmuar në lidhjen e Baise dhe rajonit autonom Guangxi Zhuang me vendet e ASEAN dhe pjesë të tjera të vendit.Photo/China Daily]

Një rrjet rrugësh ka ndihmuar në lidhjen e Baise dhe rajonit autonom Guangxi Zhuang me vendet e ASEAN dhe pjesë të tjera të vendit. [Photo/China Daily]

Në fillim të këtij viti, mbyllja e përkohshme e prodhimit për shkak të epidemisë së Covid 19 në rajon i çoi çmimet globale të aluminit në nivelet më të larta të 14 viteve.

Pas këtij transformimi të madh qëndrojnë përpjekjet e qytetit për të forcuar zhvillimin e industrive kyçe, veçanërisht të aluminit, një komponent thelbësor i përdorur në ndërtim, në prodhimin e automobilave dhe shumë mallra të tjera të konsumit.

"Qyteti do të përdorë plotësisht vendndodhjen e tij unike në kufirin me ekonomitë e Shoqatës së Kombeve të Azisë Juglindore (ASEAN) dhe lidhjet me shumë qytete jugperëndimore", - tha për “China Daily” Huang Rusheng, sekretari i partisë në Baise.

"Do të bëhen më shumë përpjekje për të nxitur inovacionin institucional, ndërlidhjen e infrastrukturës dhe bashkëpunimin industrial për të ndihmuar qytetin të ndërtojë një sistem ekonomik të hapur dhe me cilësi të lartë", - shtoi ai.

Lidhjet më të ngushta midis Kinës dhe shteteve të ASEAN nën Partneritetin Gjithëpërfshirës Ekonomik Rajonal (RCEP) do të nënkuptojnë reduktime të mëtejshme të kostove tregtare dhe zgjerimin e artikujve tregtarë.

Banorët urbanë mbledhin fruta në një pemishte në qytetin Baise si pjesë e një programi të turizmit rural.[Photo/China Daily]

Banorët urbanë mbledhin fruta në një pemishte në qytetin Baise si pjesë e një programi të turizmit rural.[Photo/China Daily]

Me Partneritetin Gjithëpërfshirës Ekonomik Rajonal (RCEP) që promovon uljen e tarifave, Baise po përpiqet të nxisë tregtinë me vendet e tjera anëtare të RCEP dhe është zotuar të rrisë pjesëmarrjen e banorëve që jetojnë pranë kufirit.

Për shembull, qyteti ka nisur politika të specializuara për t'i bërë më të përshtatshme procedurat tregtare, veçanërisht deklarimin dhe regjistrimin doganor.

"Ne po punojmë për të ngritur stacionet e bashkëpunimit të tregtisë kufitare dhe grupet e ndihmës në çdo fshat brenda 20 kilometrave nga kufiri. Qëllimi është të ndihmojmë banorët të përfitojnë nga politikat e reja tregtare",- tha Lan Tianning, kreu i zyrës së tregtisë në qytet.

Për të përfituar më mirë mundësitë e krijuara nga RCEP, Baise ka organizuar gjithashtu që një grup ndërmarrjesh kryesore të tregtisë së jashtme, duke përfshirë “Pinggu Jianfeng Aluminium” dhe “Guangxi Shenbai Furnition Chain”, të mësojnë rreth rregullave dhe rregulloreve të RCEP.

Ky lloj trajnimi i ndihmon kompanitë të zhvillojnë një kuptim më të mirë të ndikimit të RCEP në industri të tilla si bujqësia, tekstilet, makineritë, kimikatet dhe informacioni elektronik dhe të kuptojnë rregullat dhe procedurat e aplikimit të marrëveshjes.

Fermerët korrin portokall në Baise. [Photo/China Daily]

Fermerët korrin portokall në Baise. [Photo/China Daily]

"Me RCEP, Baise do të bëhet një zonë e rëndësishme për tregtinë ndërkombëtare të mallrave, e cila ka një rëndësi të madhe në lehtësimin e tregtisë midis Kinës dhe vendeve të ASEAN",- tha Li Zhiming, sekretar i Rrjetit Ndërkombëtar të Logjistikës dhe Transportit të Mallrave të Kinës.

Të dhënat zyrtare treguan se importet dhe eksportet në Guangxi arritën në 593.06 miliardë juanë (93.41 miliardë dollarë) vitin e kaluar, 21.8 për qind më shumë nga viti në vit.

Baise regjistroi një normë rritjeje ekonomike më të lartë se mesatarja kombëtare, me Prodhimin e Brendshëm Bruto që kalonte 100 miliardë juanë.

Në vitin 2020, Këshilli i Shtetit, Kabineti i Kinës, dha miratimin që qyteti të bëhet një zonë pilot zhvillimi dhe tha se ai do të shndërrohet në një platformë të rëndësishme për Kinën dhe vendet e ASEAN për të bashkëpunuar në nismën "Një brez, një rrugë".

Vitin e kaluar, me gjithë ndikimin negativ të pandemisë, vëllimi total i tregtisë së jashtme në zonën pilot arriti në 42.63 miliardë juanë, një rritje prej 28 për qind nga viti në vit.

Përveç zhvillimit industrial, qyteti është zhvilluar edhe në sektorë si bujqësia, pasi në Baise është një prej zonave më të mëdha të kultivimit të mangos në vend.

Një fermer korr mango në një plantacion në kontenë Tianyang, Baise. [Photo/China Daily]

Një fermer korr mango në një plantacion në kontenë Tianyang, Baise. [Photo/China Daily]

“Baise Mango” u shtua në një listë të treguesve gjeografikë të mbrojtur të njohur nga Kina dhe Bashkimi Evropian, duke i hapur rrugën për të hyrë në tregun e huaj.