Bitcoin, 2021-shi viti i rekordeve

Shërbimi Bitcoin (Foto, Inechain)

Shërbimi Bitcoin (Foto, Inechain)

Bitcoin mbushi 13 vjeç. Në janar 2009, Satoshi Nakamoto, krijuesi i monedhës digjitale, nxori serinë e parë të rrjetit të parë “blockchain”. Pavarësisht kontrolleve të mëdha nga autoritetet e shumë vendeve dhe paqëndrueshmërisë së lartë, 2021-shi ishte një vit rekord për bitcoin në shumë aspekte, duke filluar nga çmimi dhe “hashrate” i tij, vlerë që tregon shkallën e forcës dhe sigurisë së rrjetit.

Ndër ngjarjet e vitit të kaluar, mund të kujtojmë 19 shkurtin, kur bitcoin kaloi për herë të parë një trilion kapital; më pas, Morgan Stanley i cili u ofroi klientëve akses në fondet e bitcoin; El Salvadori i cili u bë shteti i parë që miratoi bitcoin si monedhë zyrtare; ETF-ja e parë e ardhshme e bitcoin e lançuar në Shtetet e Bashkuara; çmimi i bitcoin arriti në rreth 69 mijë dollarë më 10 nëntor dhe në fund të dhjetorit “hashrate” arriti në 207.53 milionë Tera-Hash për sekondë, një rekord i ri.

Për t'u përpjekur për të imagjinuar se çfarë mund të ndodhë me “hashrate”-in e bitcoin gjatë këtij viti, duhet të analizohet trendi i tij gjatë 3 viteve të fundit.

Vlera e Bitcoin ishte pak më pak se 4000 dollarë, aq sa përfitimi i “mining”, procesi i shtimit të të dhënave të transaksioneve të bitcoin, ishte më pak se 0.2 dollarë në ditë për Tera-Hash për sekondë. Pika kryesore është pikërisht të analizohet se si ka ndryshuar “hashrate” gjatë tre viteve të fundit në lidhje me përfitimin e “mining”.

Çmimi në janar 2019 ishte në fakt shumë i ulët për shkak të kolapsit që ndodhi në muajt e mëparshëm dhe për shkak të hashwar-it absurd midis Bitcoin Cash dhe Bitcoin SV. Në fakt, në maj ishte rritur mbi 5000 dollarë, duke bërë gjithashtu që përfitimi të rritet në pothuajse 0.25 dollarë në ditë për Tera-Hash për sekondë.

Kjo rritje, megjithatë, nuk pati kohë për të vepruar mbi hashrate-in, pikërisht sepse ishte në thelb një rikuperim nga rënia në muajt e mëparshëm.

Në mesin e vitit 2019 pati një rritje të papritur, për shkak të shpalljes së projektit të kriptovalutës në “Facebook”, aq sa çmimi i bitcoin ishte në mbi 12.000 dollarë dhe përfitimi iu afrua 0.5 dollarëve. Kjo rritje e papritur ishte në gjendje të ndikojë në hashrate-in e “mining” të Bitcoin, duke e çuar atë në 100 exa hash për sekondë në fund të shtatorit. Ndërkohë, çmimi i bitcoin ishte rikthyer në 8000 dollarë, por kjo rënie nuk pati asnjë efekt të rëndësishëm në hashrate.

Duhet kujtuar se hashrate-i ndryshon shumë ngadalë, veçanërisht kur rritet, sepse do të thotë që njësi të tjera duhet t'u shtohen atyre tashmë në përdorim. Shpesh këto duhet të blihen dhe konfigurohen, kështu që mund të duhen muaj për të rritur ndjeshëm shkallën e hashrate-it. Në fakt, deri në janar të vitit pasardhës hashrate-i vazhdoi të luhatet midis 80 dhe 120 exa hash për sekondë dhe vetëm prej shkurtit 2020 filloi të rritet më tej për të arritur në 140. Gjatë kësaj periudhe, çmimi i Bitcoin u kthye në 10.000 dollarë, por ndërkohë fitimi kishte rënë në 0.15 dollarë në ditë.

Pas kolapsit të tregjeve financiare në mars 2020, i cili e ktheu çmimin e monedhës digjitale në rreth 4000 dollarë, filloi një periudhë e re e gjatë e rritjes së hashrate-it, ndoshta në vazhdim të tendencës së mëparshme. Kulmi i ri u regjistrua në maj 2021, kur preku 200 exa hash për sekondë.

Gjatë kësaj periudhe të gjatë, çmimi i bitcoin kishte shkuar në 65.000 dollarë në mes të prillit 2021, me një kthim prej rreth 30.000 dollarë midis majit dhe korrikut. Rentabiliteti gjithashtu u rrit, duke shkuar nga 0.15 dollarë në 0.45 dollarë, ose u trefishua në rreth një vit. Ishte ky trend specifik që shkaktoi rritjen e hashrate-it.

Duke pasur parasysh se përfitueshmëria e “mining” të Bitcoin gjatë 3 viteve të fundit ka qenë shpesh rreth ose nën 0.2 dollarë në ditë për Tera-Hash për sekondë, është e mundur të imagjinohet që të tentohet të kthehet në këto nivele gjatë muajve ose viteve të ardhshme.

Luhatjet e Bitcoin (Foto, Playgametoeam)

Luhatjet e Bitcoin (Foto, Playgametoeam)

Parashikimet e hashrate-it të Bitcoin për vitin 2022

Të dhënat e fundit tregojnë se, në rast se çmimi i Bitcoin nuk rritet, nuk ka gjasa që hashrate-i të dyfishohet nga nivelet aktuale, të cilat tashmë janë të larta. Në fakt, niveli aktual është shumë afër maksimumit dhe me një rentabilitet jo shumë më të lartë se 0.2 dollarë është e vështirë të imagjinohet një dyfishim i mundshëm i mëtejshëm. Sidoqoftë, nëse, për shembull, çmimi arrin mbi 60.000 dollarë, përfitimi mund të kthehet në rreth 0.4 dollarë dhe kjo mund të çojë në një dyfishim të mundshëm të hashrate-it.

Pra, duket absolutisht i mundur një dyfishim i hashrate-it të “mining” të Bitcoin gjatë vitit 2022, por vetëm nëse çmimi i monedhës digjitale kthehet në nivele të larta, si mbi 60.000 dollarë. Në të vërtetë, nëse në vitin 2022 do ta tejkalonte shumë këtë shifër, për shembull duke e pozicionuar veten mbi 70.000 dollarë, hashrate-i gjithashtu mund të rritet gjatë vitit me më shumë se 100%. Me fjalë të tjera, janë lëvizjet afatgjata të çmimeve të kësaj monedhe që përcaktojnë tendencën e hashrate-it të “mining” të Bitcoin.

Çmimi i Bitcoin arriti përsëri në nivelin më të lartë të të gjitha kohërave në 2021, pasi vlerat tejkaluan mbi 65.000 dollarë në shkurt 2021, prill 2021 dhe nëntor 2021.

A po i mbaron botës Bitcoin? Ndryshe nga monedha si dollari amerikan, pasi Rezerva Federale thjesht mund të vendosë të printojë më shumë kartëmonedha, furnizimi i Bitcoin është i kufizuar. BTC ka një furnizim maksimal të ngulitur në modelin e tij, nga e cila afërsisht 89 për qind ishte arritur në prill 2021. Besohet se Bitcoin do të mbarojë deri në vitin 2040, pavarësisht pajisjeve më të fuqishme të “mining”.

Kjo ndodh pasi “mining” bëhet në mënyrë eksponenciale më e vështirë dhe e etur për energji çdo katër vjet, një pjesë prej dizajnit origjinal të Bitcoin. Për shkak të kësaj, një transaksion i “mining” mund të jetë i barabartë me konsumin e energjisë së një vendi të vogël në vitin 2021.

Monedha digjitale Bitcoin (Foto, Investireoggi)

Monedha digjitale Bitcoin (Foto, Investireoggi)

Kriptovalutat kanë pak metrika të disponueshme që lejojnë parashikimin, qoftë edhe sepse përflitet se vetëm pak zotërues të kriptomonedhave kanë një pjesë të madhe të furnizimit të disponueshëm. Këta thuhet se përbëjnë 2 për qind të llogarive të pronësisë anonime, ndërsa zotërojnë afërsisht 92 për qind të Bitcoin.

Për më tepër, shumica e njerëzve që përdorin shërbime të lidhura me kriptovalutat në mbarë botën janë klientë me pakicë dhe jo investitorë institucionalë. Kjo do të thotë se pikëpamjet nëse çmimet e Bitcoin do të bien apo do të rriten janë të vështira për t'u matur, pasi lëvizjet nga zotëruesit e mëdhenj tashmë kanë një ndikim të rëndësishëm në këtë treg.

Përgatiti: Irma Paloli