Shtetet anëtare të BRICS pasqyrojnë ndikimin në rritje të ekonomive në zhvillim në mbarë botën, i cili plotësohet nga rënia e peshës së vendeve të zhvilluara në ekonominë globale. Kontributi i ekonomive të përparuara në PBB-në globale (i matur në termat e barazisë së fuqisë blerëse) ra nga 64 për qind në 1990 në 40 për qind në 2019, situatë e cila u përkeqësua pas shpërthimit të pandemisë COVID-19.

Nga ana tjetër, ekonomitë në zhvillim përbëjnë tre të pestat e ekonomisë botërore, megjithëse të ardhurat e tyre për frymë janë ende shumë më të ulëta se ato të vendeve të pasura. Kjo do të thotë se gjatë tre dekadave të fundit, Kina, India, Rusia, Brazili dhe Afrika e Jugut dhe ekonomitë e tjera në zhvillim kanë rritur gradualisht ndikimin e tyre politik, financiar dhe ekonomik në të gjithë botën.

Disa prej tyre madje janë bërë donatorë kryesorë të ndihmës për vendet në zhvillim dhe investitorë kryesorë si në ekonomitë në zhvillim ashtu edhe në ato të zhvilluara. Kina është tashmë një nga investitorët kryesorë në botë.

[Foto:VCG]

[Foto:VCG]

Anëtarët e BRICS kanë themeluar Bankën e Re të Zhvillimit me bazë në Shangai dhe Kina ka luajtur një rol udhëheqës në krijimin e Bankës Aziatike të Investimeve në Infrastrukturë me bazë në Pekin. Kina, nga ana e saj, ka rritur kontributin e saj në zhvillimin global përmes Nismës “Një brez, një rrugë”, ndaj ka shpresë se investimet nga anëtarët e BRICS mund të transformojnë ekonominë botërore dhe ta bëjnë atë më të drejtë.

Gjithashtu, BRICS shquhet për kritikat ndaj kushtëzimit të Organizatës për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim, Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Bankës Botërore të lidhura me "qeverisjen e mirë", si dhe masat shtrënguese që prekin më së shumti vendet më të varfra. Kjo përbën një nga substratet e legjitimitetit global të BRICS.

Përveç kësaj, anëtarët e BRICS promovojnë tregtinë e lirë dhe dialogun shumëpalësh, të cilin Veriu i zhvilluar filloi të braktiste vitet e fundit. Në mënyrë paradoksale, anëtarët e BRICS, në veçanti Kina, janë mbështetësit kryesorë të tregtisë së lirë dhe multilateralizmit, dhe kundërshtojnë proteksionizmin dhe unilateralizmin, ndërsa mbështesin Organizatën Botërore të Tregtisë dhe Kombet e Bashkuara si shtyllat kyçe të sistemeve globale të tregtisë dhe sigurisë.

Bashkëpunimi Jug-Jug bazohet në aspiratën për të qenë i barabartë në negocimin e kushteve të ndihmës zhvillimore. BRICS ka treguar shenja të nxjerrjes së kësaj aspirate përtej diskursive, siç dëshmohet nga veprimet e NDB-së, e cila nuk ka miratuar kushte diskriminuese apo ndëshkuese si pjesë e politikës së saj të kredisë, dhe në vend të kësaj ka përdorur mjete novatore si kredia në monedhën vendase dhe të shpejtë. miratimi kur bëhet fjalë për lëshimin e kredive.

Për sa i përket vendit tim, Argjentinës, ajo ka marrë pjesë në dy samite të BRICS: ato të mbajtura në Brasilia (2014) dhe Johanesburg (2018). Midis 14 dhe 17 korrikut 2014, Samiti i 6-të i BRICS u mbajt në Fortaleza, Brazil. Vendi pritës Brazili ftoi posaçërisht presidenten e atëhershme argjentinase Cristina Fernández de Kirchner për të marrë pjesë në samit. Dhe ish-presidenti argjentinas Mauricio Macri mori pjesë në Samitin e 10-të të BRICS në Johannesburg, Afrika e Jugut, në korrik 2018.

Në këtë kuadër, vlen të theksohet se Republika Popullore e Kinës ka ftuar presidentin aktual argjentinas Alberto Fernandez të marrë pjesë në “Dialogun e Nivelit të Lartë për Zhvillimin Global”, i cili do të zhvillohet të premten përmes videolidhjes.

Rëndësia e kësaj lëvizjeje duhet kuptuar, sepse vjen disa javë pas pjesëmarrjes së Argjentinës në "Forumin e Partive Politike BRICS", ku ambasadori argjentinas në Kinë Sabino Vaca Narvaja lexoi një mesazh të Presidentit Fernández, i cili thoshte: "BRICS janë për vendin tim një alternativë e shkëlqyer për bashkëpunim përballë një rendi botëror që ka funksionuar për të mirën e pak njerëzve”.

Po kështu, më 19 maj të këtij viti, gjatë një video-takimi me kolegët e tij nga vendet anëtare të BRICS, ministri i Jashtëm argjentinas Santiago Cafiero tha: "Për Argjentinën është e rëndësishme të shkojmë drejt një koordinimi më të madh me vendet e BRICS. Kjo është arsyeja pse ne e vlerësojmë këtë thirrje. dhe të vihemi në dispozicion për të vazhduar ndërtimin e urave midis Argjentinës dhe BRICS."

Nisma e Kinës për të krijuar "BRICS Plus", sipas këshilltarit të shtetit dhe ministrit të jashtëm kinez Wang Yi, "do të përfaqësojë një platformë të re për bashkëpunimin Jug-Jug, duke zhvilluar dialog me vendet e tjera të mëdha në zhvillim për të krijuar një partneritet më të gjerë".

Në këtë kontekst, "BRICS Plus" do të ndihmojë Argjentinën që të bëhet një pjesë integrale e zinxhirëve globalë të vlerës, të adresojë problemin global të inflacionit dhe të përmirësojë arkitekturën financiare ndërkombëtare, të cilat të gjitha do të rezultonin që ekonomitë në zhvillim të bëhen agjentë të rimëkëmbjes së qëndrueshme ekonomike globale. .

Autori Jorge E. Malena është drejtor i Komitetit të Çështjeve Aziatike, Këshillit Argjentinas për Marrëdhëniet Ndërkombëtare, si dhe i programit pasuniversitar për Studimet e Kinës në Epokën Globale, Universiteti Katolik Argjentinas.