Studiues nga Brazili, Rusia, India, Kina dhe Afrika e Jugut shkëmbyen mendime mbi rolin e BRICS në marrëdhëniet ndërkombëtare dhe qeverisjen globale në një forum të fundit në internet me temë BRICS, të organizuar nga Akademia Kineze e Shkencave Sociale. Më poshtë janë fragmente nga pikëpamjet që studiuesit shkëmbyen në forum ose të shprehura në intervista me

China Daily

China Daily

Tregjet në zhvillim dhe vendet në zhvillim

-Paulo Nogueira Batista Jr., ish-drejtor ekzekutiv në FMN dhe ish-zëvendëspresident i Bankës së Re për Zhvillim BRICS

Kina ka qenë, prej disa kohësh, ekonomia më e madhe në botë e matur në terma të barazisë së fuqisë blerëse (PPP), që është kriteri i duhur për të krahasuar PBB-të midis vendeve. India është ekonomia e tretë më e madhe, Rusia e gjashta dhe Brazili i teti për nga PPP, sipas të dhënave të vitit 2021 të publikuara nga Fondi Monetar Ndërkombëtar. Katër ekonomive gjigante të botës iu bashkua më vonë Afrika e Jugut, një nga vendet më të rëndësishme në Afrikën Sub-Sahariane, për të formuar BRICS.

Në 14 vitet e fundit kemi arritur shumë. Filluam duke u fokusuar në përmirësimin e qeverisjes së FMN-së dhe duke punuar së bashku në G20. Mos harroni se në vitin 2008, viti kur filluam takimet, G20 u përmirësua dhe anëtarët e BRICS punuan së bashku në FMN dhe G20 për të ndihmuar në përmirësimin e arkitekturës financiare ndërkombëtare. Ne arritëm njëfarë suksesi në drejtim të reformës. Në FMN, në veçanti, kujtoj se BRICS u bë menjëherë një mekanizëm i rëndësishëm koordinues, i dyti vetëm pas bllokut evropian. Kështu që BRICS filloi në një mënyrë të madhe.

Për FMN, Bankën Botërore dhe G20, BRICS është bërë gjithnjë e më i nevojshëm. Por BRICS nuk ishte menduar kurrë të ishte kundër Shteteve të Bashkuara, kundër Evropës, kundër kujtdo. Anëtarët e BRICS janë pro-BRICS, pro-Brazil, pro-Rusisë, pro-Indisë, pro-Kinës dhe pro-Afrikës së Jugut. Më gjerësisht, anëtarët e BRICS janë pro tregjeve në zhvillim dhe vendeve pro-zhvilluese. Kështu që synimi ynë ishte gjithmonë të ishim një forcë për të promovuar zhvillimin e përbashkët të Jugut Global. Kjo ka qenë në mendjen tonë që në fillim. Natyrisht, ne nuk kishim asnjë supozim se do të udhëzonim vendet e tjera dhe tregjet e tjera në zhvillim.

Synoni të ndihmoni në përmirësimin e qeverisjes globale

-Renato Baumann, koordinator, Bashkëpunimi Ndërkombëtar dhe Investimet, në Institutin e Kërkimeve Ekonomike të Aplikuara, Brazil

BRICS është një grup prej tre shoqërish gjeografikisht të afërta plus dy ekonomi të reja të largëta. Konsolidimi i grupit kërkon ndërtimin e iniciativave të përbashkëta, si një mjet për të maksimizuar përfitimet e komplementaritetit, si dhe një mjet për t'iu përshtatur motivimit bazë që ka çuar në vetë krijimin e grupit, domethënë për të ndikuar në qeverisjen globale.

Kjo kërkon identifikimin e qëllimeve të përbashkëta, aq më tepër kur jetojmë në një kohë kur qeverisja globale po ndryshon me shpejtësi. Kjo e bën të vështirë për BRICS që të identifikojë edhe në cilat aspekte të qeverisjes globale synon të ndikojë. Për më tepër, nevojitet një bashkëpunim më intensiv sepse pranohet gjerësisht se ekziston një potencial i madh për të nxitur zhvillimin ekonomik dhe social që rrjedh nga iniciativat e përbashkëta të pesë anëtarëve të BRICS. BRICS ka zgjeruar tashmë numrin e anëtarëve të Bankës së Re për Zhvillim, një lëvizje shumë e mirëpritur që pritet të përmirësojë operacionet e bankës. Sa i përket rritjes së numrit të anëtarëve të BRICS, arsyet specifike për këtë janë më pak të menjëhershme. Para kësaj, grupi aktual prej pesë anëtarësh duhet të thellojë marrëdhëniet, të nxisë iniciativat e përbashkëta, të intensifikojë bashkëpunimin dhe të identifikojë qartë interesat e përbashkëta.

Së bashku për një sistem më të drejtë, më efikas

Sergey Glaziev Yurievich, ministër për integrimin dhe makroekonominë e Komisionit Ekonomik Euroaziatik dhe anëtar i Akademisë Ruse të Shkencave

Gjatë viteve të fundit, ne kemi parë shkatërrimin total të së drejtës ndërkombëtare, luftën tregtare të nisur nga SHBA kundër Kinës, sanksionet financiare kundër Rusisë dhe shkeljen e normave të Organizatës Botërore të Tregtisë nga vendet perëndimore. Të gjitha këto tregojnë se sistemi ekzistues ekonomik ka pushuar së funksionuari; është shembur.

Mënyra e re ekonomike që shfaqet në Azi është një kombinim i planifikimit strategjik qendror dhe konkurrencës në treg. Qeveritë në sistemin e ri ekonomik janë përgjegjëse për rritjen ekonomike dhe mirëqenien e njerëzve. Baza për këtë mënyrë të re ekonomike janë marrëdhëniet e hapura, miqësore, të drejta ndërmjet vendeve të fokusuara në krijimin e mundësive të reja për rritje ekonomike.

Për këtë arsye, ne shohim rritje të suksesshme ekonomike në Kinë, në Indi, në të gjitha vendet që po përpiqen të vendosin marrëdhënie të reja ekonomike. Problemi, megjithatë, është se burimet kryesore të fuqisë në sistemin ekonomik botëror janë ende në duart e oligarkëve financiarë perëndimorë. Ata po përpiqen të përdorin dominimin e tyre në sistemin financiar global dhe fuqinë e monedhave të tyre për qëllime politike. Ata përdorin monopolin e tyre në sferën monetare botërore për nevojat e tyre private, në mënyrë që të pengojnë vendet të lëvizin drejt një bashkëpunimi ekonomik më të drejtë, më efikas, të hapur, transparent dhe të bazuar në rregulla.

Por duke qenë se vendet anëtare të BRICS janë dominuese jo vetëm për sa i përket popullsisë, por edhe ekonomisë, ato mund të ndihmojnë në ndërtimin e strukturës së re financiare dhe ekonomike globale, e cila do të parandalojë çdo përpjekje për të përdorur instrumente financiare për qëllime politike dhe egoiste.

Një alternativë ndaj grupimeve perëndimore

-Vinod Anand, bashkëpunëtor i lartë në Fondacionin Ndërkombëtar Vivekananda, Nju Delhi, Indi

Arsyeja e krijimit të BRICS ka qenë të dalë me një alternativë ndaj grupimeve dhe institucioneve të frymëzuara nga perëndimi që tentojnë të promovojnë interesat dhe pikëpamjet e tyre nganjëherë duke përjashtuar interesat e grupeve dhe vendeve që nuk u besohet atyre. Kështu, BRICS është bërë një platformë e dobishme për vendet anëtare për të shkëmbyer pikëpamje mbi politikën globale, qeverisjen dhe mjedisin ekonomik. Konflikti në Ukrainë dhe pandemia COVID-19 e kanë bërë të qartë se respektimi i Kartës së Kombeve të Bashkuara duhet të vazhdojë të jetë drita udhëzuese nëse paqja dhe siguria ndërkombëtare dhe objektivat e Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm të OKB-së duhet të realizohen.

Dihet mirë se efektiviteti i BRICS si një alternativë ndaj grupimeve dhe institucioneve të frymëzuara nga perëndimi ka qenë gjithmonë nën vëzhgim. Ndërsa mund të thuhet se BRICS ka bërë progres të qëndrueshëm në objektivat e tij, ai ka ende një rrugë të gjatë për të bërë përpara se të luajë një rol udhëheqës për botën në zhvillim. Vitin e kaluar, India priti Samitin e BRICS me një sërë nismash të reja, të cilat janë detajuar në Deklaratën e Samitit XIII të BRICS. BRICS ka bashkëpunuar në ofrimin e 1 miliard dozave të vaksinës COVID-19 dhe materialeve të tjera mjekësore, si dhe granteve dhe donacioneve në mënyrë dypalëshe, si dhe për organizatat ndërkombëtare dhe Covid-19 Vaccines Global Access, ose COVAX.

COVID-19 ka pasur gjithashtu një ndikim të madh në ekonomi, i cili ende po ndihet. Megjithëse shkalla e ndikimit në ekonomitë e BRICS ka qenë e ndryshme, ai mund të jetë afatgjatë. Anëtarët e BRICS kanë mbajtur kryesisht një qëndrim neutral ndaj konfliktit ruso-ukrainas. Ata kanë pozicionet e tyre të nuancuara për paqartësitë në vazhdim. Ata mbështesin zgjidhjen paqësore të konfliktit dhe ndërprerjen e armiqësive.

Dhe ata i kanë rezistuar kryesisht përpjekjeve të SHBA-së dhe vendeve të tjera perëndimore për t'iu bashkuar narrativës së tyre, duke shfaqur kështu një shkallë uniteti në qasjet e tyre individuale.

Ndërtimi i një partneriteti për zhvillim me cilësi të lartë

Jin Xin, Sekretar i Përgjithshëm i Këshillit Kinez të Bashkëpunimit të Think Tanks BRICS

Përballë sfidave të reja të paraqitura nga pandemia COVID-19, anëtarët e BRICS, si përfaqësues të tregjeve në zhvillim dhe vendeve në zhvillim, duhet të përmbushin përgjegjësitë e tyre, duke punuar së bashku për të realizuar me shpejtësi Axhendën 2030 të OKB-së për Zhvillim të Qëndrueshëm. Së pari, BRICS duhet t'i japë përparësi zhvillimit dhe anëtarët e tij duhet të mbështesin vlerat thelbësore dhe parimet bazë të sistemit tregtar shumëpalësh, të promovojnë liberalizimin e tregtisë dhe investimeve, të marrin masa për të ndihmuar në ruajtjen e sigurisë dhe stabilitetit të industrisë globale dhe zinxhirëve të furnizimit, dhe punojnë për ta bërë globalizimin ekonomik më të hapur, gjithëpërfshirës, të balancuar dhe të dobishëm për të gjithë.

BRICS duhet të zbatojë me zell "Strategjinë për Partneritetin Ekonomik BRICS 2025" dhe të thellojë bashkëpunimin në fusha të tilla si tregtia, bujqësia, industria, energjia dhe infrastruktura, dhe të nxisë rimëkëmbjen ekonomike globale duke forcuar zhvillimin e tyre. Së dyti, anëtarët e BRICS duhet të ndjekin zhvillimin e përbashkët, duke u siguruar që frytet e zhvillimit të përfitojnë njerëzit e të gjitha vendeve. Ato duhet të fokusohen në nevojat urgjente të vendeve në zhvillim, të rrisin bashkëpunimin në fusha kyçe si ulja e varfërisë, siguria ushqimore, financimi i zhvillimit dhe industrializimit nëpërmjet "BRICS Plus", në përpjekje për të adresuar problemin e pabalancuar dhe të pamjaftueshëm të zhvillimit global.

Së treti, anëtarët e BRICS duhet të miratojnë një qasje të orientuar nga inovacioni dhe së bashku të ndërtojnë një partneritet për zhvillim me cilësi të lartë.

Ata duhet të marrin masa për të integruar thellësisht shkencën dhe teknologjinë me ekonominë dhe të heqin barrierat që kufizojnë rrjedhën e faktorëve të inovacionit si njohuria, teknologjia dhe talentet. Në veçanti, pesë anëtarët duhet të fokusohen në bashkëpunimin në industritë në zhvillim si prodhimi inteligjent, ekonomia dixhitale, energjia e gjelbër dhe biomjekësia, dhe të promovojnë inovacionin në prodhim, organizim, teknologji dhe modele shërbimi, si dhe të mbrojnë teknologjitë e reja dhe formatet e reja të bashkëpunimit industrial brenda BRICS , për të nxitur zhvillimin ekonomik me cilësi të lartë.

Vendet në zhvillim duhet të kenë një qasje më të madhe

-Wang Lei, drejtor i përgjithshëm i Zyrës së Bashkëpunimit Ndërkombëtar, Akademia Kineze e Shkencave Sociale

Pandemia e COVID-19 ende nuk është përmbajtur në të gjithë botën dhe rruga drejt rimëkëmbjes ekonomike globale mbetet me gunga dhe dredha-dredha. Së bashku me këtë, konfliktet komplekse gjeopolitike e kanë shtyrë botën në një periudhë të re turbulence dhe ndryshimi. Si rezultat, anëtarët e BRICS, si përfaqësues të ekonomive në zhvillim, duhet të forcojnë solidaritetin dhe bashkëpunimin më shumë se kurrë.

Anëtarët e BRICS duhet të arrijnë një konsensus mbi zhvillimin dhe sigurinë globale, në mënyrë që të stabilizohet dhe të injektohet energji pozitive në ekonominë botërore. Siguria është parakusht për zhvillimin ekonomik dhe zhvillimi është garanci për sigurinë. Kështu, pesë anëtarët duhet të forcojnë besimin e ndërsjellë politik dhe bashkëpunimin e sigurisë, të komunikojnë dhe të bashkërendojnë ngushtë për çështjet kryesore ndërkombëtare dhe rajonale dhe të respektojnë interesat thelbësore dhe shqetësimet kryesore të njëri-tjetrit. Ata gjithashtu duhet të thellojnë bashkëpunimin dhe të integrojnë interesat e tyre me ato të vendeve të tjera në zhvillim përmes "BRICS Plus".

Dhe ata duhet të punojnë më ngushtë për të forcuar luftën globale kundër COVID-19 sepse situata e pandemisë në mbarë botën mbetet serioze dhe koronavirusi i ri vazhdon të ndryshojë. Luftimi i përbashkët i pandemisë dhe promovimi i rimëkëmbjes ekonomike duhet të jetë prioriteti i të gjitha vendeve. Anëtarët e BRICS kanë bërë përparim të mirë në kërkimin dhe zhvillimin e përbashkët të vaksinave, prodhimin kooperativ, njohjen reciproke të standardeve dhe shkëmbimin e informacionit mbi pandeminë, duke hedhur kështu një bazë solide për rimëkëmbjen ekonomike globale.

Gjithashtu, BRICS duhet të vazhdojë t'i përmbahet parimit të konsultimit të gjerë, kontributit të përbashkët dhe përfitimeve të përbashkëta, promovimit të multilateralizmit dhe krijimit të një mjedisi të hapur dhe gjithëpërfshirës për bashkëpunim. Pesë anëtarët jo vetëm që duhet të forcojnë komunikimin dhe koordinimin brenda BRICS, dhe të fitojnë për BRICS një fjalë më të madhe në çështjet që kanë të bëjnë me ekonominë globale, shëndetin publik, ndryshimet klimatike dhe qeverisjen dixhitale, por edhe të bashkojnë vendet në zhvillim për të siguruar zërin e Jugut Global që të dëgjohet në organizatat ndërkombëtare dhe forumet shumëpalëshe si G20, OBT dhe Bashkëpunimi Ekonomik Azi-Paqësor. Kjo do t'i ndihmojë vendet në zhvillim të fitojnë të drejtën për të vendosur axhendën dhe formulimin e rregullave për çështjet ndërkombëtare dhe për të promovuar zhvillimin e sistemit të qeverisjes globale në një drejtim më të drejtë dhe racional.

Blloqe drejt një bote pluraliste, të larmishme

Busani Ngcaweni, drejtor i Shkollës Kombëtare të Qeverisjes, Afrika e Jugut

Meqenëse gjithçka vjen nga diçka, qeverisja globale gjithashtu ka një themel historik që mban gjurmë dhe ide të universalizmit dhe kolonializmit të nuancuar. Formimi i qeverisjes globale është kryesisht një produkt historik i pushtimit dhe hegjemonisë së Perëndimit, interesave konkurruese dhe një betejë për ndikim që, nëse nuk kundërshtohet, do të vazhdojë të përcaktojë shumicën e realiteteve globale përmes përcaktimit të agjendës dhe kontrollit të prodhimit dhe shpërndarjes së njohurive. - Shkurt, hegjemonia e epistemologjisë.

Në këtë betejë ndikimi në një hapësirë të zënë nga aktorë të ndryshëm shtetërorë dhe joshtetërorë, historitë shkruhen dhe rishkruhen për të çuar përpara axhenda të caktuara dhe për të arritur dominimin. Rrjetet shkencore, grupet lobuese përfaqësojnë të gjitha interesat e të tjerëve ose ato të financuesve të tyre dhe vazhdojnë të formësojnë qeverisjen globale që përjetëson universalizmin dhe shpërfill ekzistencën e realiteteve të tjera. Kjo mbështet neo-kolonializmin. Në një botë ku qeverisja globale ka përfaqësuar shpesh interesat e atyre që quhen kombe ose vende të fuqishme, formimi i BRICS është një bllok ndërtimi drejt një bote "pluriversale" (shumës dhe të larmishme) që pranon diversitetin, por punon për të ndërtuar një komunitet me një të ardhme të përbashkët për njerëzimin.

Duke pasur parasysh pavarësinë e shumicës së vendeve nga kthetrat politike dhe ideologjike të zotërinjve kolonialë dhe nevojën për të transformuar sistemin e qeverisjes globale të dominuar nga Perëndimi, shekulli i 21-të pa një zhvendosje drejt një bote shumëpolare që bazohet në një botë më të barabartë dhe "të shumëfishtë". Rendi botëror me multilateralizmin në thelb. Ky ndryshim ka parë shfaqjen e BRICS si një lojtar i dukshëm në multipolaritetin dhe qeverisjen globale, i cili kërkon të riformësojë qeverisjen globale pasi që shumica e shteteve që e përbëjnë atë iu mohua një vend për artikulim në hierarkinë e fuqive globale.

BRICS si bllok dhe anëtarët e tij si shtete individuale kanë bërë një tërheqje të madhe në qeverisjen globale dhe ndërtimin e një bote "pluriversale" ku ata sfidojnë konceptin perëndimor të universalitetit.

Individualisht, shtetet e BRICS sjellin ndikim ekonomik dhe politik në marrëdhëniet ndërkombëtare në një kohë kur rendi i vjetër botëror me qendër Perëndimin është nën presion për t'u transformuar. Një nga sukseset e dukshme të BRICS është krijimi i Bankës së Re për Zhvillim, e cila u jep vendeve në zhvillim akses në financimin e zhvillimit.

Puna e NDB-së plotëson përpjekjet e institucioneve financiare shumëpalëshe dhe rajonale drejt rritjes dhe zhvillimit global. NDB thekson se "puna jonë është e përqendruar" në "maksimizimin e ndikimit të zhvillimit në një mënyrë të shpejtë, fleksibël dhe efikase". Ky fleksibilitet ndaj kushteve specifike të një vendi është i rëndësishëm në një botë "pluriversale" për të siguruar zhvillim të barabartë për të gjithë.

Duke demonstruar më tej angazhimin e saj për të lehtësuar zhvillimin në Jug Global, Takimi i 2022 i Ministrave të Jashtëm të BRICS vendosi të promovojë "diskutimet midis anëtarëve të BRICS mbi procesin e zgjerimit të BRICS dhe promovimin e BRICS Outreach dhe BRICS Plus Cooperation". Ky zgjerim do të ofrojë më shumë mundësi për vendet në zhvillim dhe tregjet në zhvillim për të zgjedhur institucionet me të cilat do të dëshironin të punonin dhe do të zvogëlojë varësinë nga institucionet perëndimore që janë shpesh jofleksibile. BRICS po ndihmon zhvillimin e këtij "pluriversi", duke forcuar, promovuar dhe mbrojtur multilateralizmin që merr parasysh realitetin e të gjithë njerëzimit në "plurivers".