Grupi BRICS është bërë një platformë bashkëpunimi për vendet në zhvillim, tregjet në zhvillim.

Një numër në rritje udhëheqësish, zyrtarësh dhe ekspertësh po shprehin shpresat që mekanizmi BRICS të ndihmojë botën të trajtojë më mirë rënien ekonomike globale dhe të parandalojë ndalimin e qeverisjes globale. Ata i bënë vëzhgimet e tyre, ndërsa Presidenti Xi Jinping është gati të presë samitin e 14-të të BRICS të enjten.

Foto:VCG

Foto:VCG

Grupi i ekonomive kryesore në zhvillim BRICS filloi në vitin 2006 me katër anëtarë Brazili, Rusia, India dhe Kina. Ndërsa Afrika e Jugut u bë anëtari i pestë në 2011.

Samiti vjen në një kohë kur hendeku midis vendeve të pasura dhe të varfra po zgjerohet mes pandemisë COVID-19 dhe gatishmëria midis kombeve për një bashkëpunim më të madh në zhvillimin global po zvogëlohet, thanë vëzhguesit. BRICS përbën rreth 40 për qind të popullsisë së botës dhe 24 për qind të PBB-së globale.

Kryeministri kamboxhian Hun Sen tha se kombet e BRICS dhe komuniteti ndërkombëtar në tërësi "duhet të dyfishojnë përpjekjet e tyre për të rivendosur multilateralizmin, i cili i jep përparësi unitetit në adresimin e sfidave".

Xu Xiujun, drejtor i Departamentit të Ekonomisë Politike Ndërkombëtare të Institutit të Ekonomisë dhe Politikës Botërore të Akademisë Kineze të Shkencave Sociale, tha: "Që nga themelimi i tij, BRICS ka dërguar një mesazh të fortë se anëtarët e tij kanë të drejtat e tyre për të kërkuar zhvillim më të madh. "

Gjatë 16 viteve të fundit, grupimi është bërë "një platformë kryesore" për vendet e BRICS vendet e tjera në zhvillim dhe tregjet në zhvillim për të bashkëpunuar, si dhe një forum kyç për konsultim midis pesë anëtarëve të BRICS për pjesëmarrje në qeverisjen globale. tha Xu.

"Ne po shohim një ringjallje të mentalitetit të Luftës së Ftohtë, si dhe përpjekje për konfrontim blloku, dhe disa vende të zhvilluara kanë hyrë në klika, të tilla si strategjia 'Indo-Paqësor', në një përpjekje për të ndarë botën në dy sisteme," Xu. tha.

Muajin e kaluar, Subrahmanyam Jaishankar, i cili është ministër i Punëve të Jashtme të Indisë, paralajmëroi në takimin e ministrave të jashtëm të BRICS se "efektet goditëse të konfliktit të Ukrainës kanë çuar në rritje të mprehtë në kostot e energjisë, ushqimit dhe mallrave".

"Kjo duhet të zbutet për hir të botës në zhvillim," tha ai.

Zhu Jiejin, profesor në Shkollën e Marrëdhënieve Ndërkombëtare dhe Çështjeve Publike të Universitetit Fudan, tha se "është një prirje e pakthyeshme të dëshmosh rritjen e tregjeve në zhvillim dhe vendeve në zhvillim në tërësi në shekullin 21".

"Lindja e mekanizmit BRICS rrjedh nga ndjekja e përbashkët e këtyre tregjeve në zhvillim dhe vendeve në zhvillim për të rritur fjalën e tyre ndërkombëtare, aftësinë e tyre për të vendosur agjendë, për të formësuar rregulla dhe për ta sjellë sistemin e qeverisjes globale drejt një drejtësie, drejtësie dhe barazie më të madhe," tha Zhu.

Foto:VCG

Foto:VCG

Siguria dhe zhvillimi i vendeve në zhvillim "po vuajnë goditje të forta" sepse globalizimi ekonomik po vuan nga erëra të forta dhe zhgënjime, dhe lojërat midis vendeve të mëdha janë gjithnjë e më intensive, sipas Zhu.

"Në këtë kontekst, bashkëpunimi i përforcuar i BRICS lehtëson unitetin midis tregjeve në zhvillim dhe vendeve në zhvillim, ndihmon që sistemi i qeverisjes globale t'i përgjigjet më mirë shqetësimeve dhe ndjekjeve të justifikuara të këtyre kombeve dhe mbron interesat e tyre ligjore dhe të drejta," shtoi Zhu.

Në vitet e fundit, vende duke përfshirë Argjentinën dhe Egjiptin kanë shprehur vullnetin e tyre për t'u bashkuar me BRICS.

Kester Kenn Klomegah, një studiues i pavarur mbi çështjet afrikane dhe artikullshkrues për faqen e internetit Eurasia Review, tha se "shumë vende po tregojnë interes për parimet dhe vlerat themelore të BRICS".

"BRICS është një shoqatë organike e vendeve që kanë shumë gjëra të përbashkëta: ata kanë disa interesa dhe qasje të përbashkëta për të adresuar sfidat që janë të rëndësishme për të gjithë njerëzimin," shkroi Klomegah në një artikull muajin e kaluar.

Në takimin e ministrave të jashtëm të BRICS muajin e kaluar, ministrat "mbështetën avancimin e procesit për zgjerimin e anëtarësimit në BRICS dhe treguan se do të mbaheshin diskutime të mëtejshme për këtë çështje", sipas Ministrisë së Jashtme të Kinës.

"Kina do të punojë me palët e BRICS për të vazhduar të ketë diskutime të thella mbi zgjerimin e BRICS dhe të përcaktojë standardet dhe procedurat për këtë në bazë të konsensusit.

Ne presim që më shumë partnerë të huaj me të njëjtin mendim t'i bashkohen familjes së madhe të BRICS," theksoi zëdhënësi i ministrisë Wang Wenbin në një konferencë për mediet më 27 maj.

Chen Fengying, ekonomiste dhe ish-drejtore e Institutit të Studimeve Ekonomike Botërore në Institutin Kinez të Marrëdhënieve Ndërkombëtare Bashkëkohore, tha se "duhet të ketë një dizajn delikat në lidhje me procesin e zgjerimit të anëtarësimit".

"Duhet të bëhen përpjekje për të parandaluar zvarritjen e efikasitetit të grupimit nga anëtarësimi tepër i zgjeruar, dhe grupimi gjithashtu duhet të largohet nga fërkimet e mundshme të shkaktuara nga kërkesa të ndryshme ose interesa konfliktuale," tha ajo.

Anëtarët e BRICS duhet të vëzhgojnë pamjen e përgjithshme, të bëjnë një plan afatgjatë për ta bërë mekanizmin BRICS edhe më të fortë, të rivitalizojnë bashkëpunimin Jug-Jug dhe të nxisin dialogun midis vendeve në zhvillim dhe atyre të zhvilluara, shtoi ajo.

Zhu, profesor i Universitetit Fudan, tha se fillimi i zgjerimit të grupimit "ndihmon në shfaqjen e imazhit të hapjes dhe gjithëpërfshirjes së kombeve të BRICS dhe do të rrisë përfaqësimin dhe shprehjen e tyre në botë".

Foto:VCG

Foto:VCG

"Ndërkohë, më shumë tregje në zhvillim dhe vende në zhvillim mund të përdorin këtë platformë për të rritur fjalën dhe ndikimin e tyre në botë," shtoi Zhu.

Ren Lin, kreu i Departamentit të Qeverisjes Globale në Institutin e Ekonomisë dhe Politikës Botërore të Akademisë Kineze të Shkencave Sociale, tha se duke pasur parasysh situatën aktuale ndërkombëtare, e cila paraqet rreziqe të mundshme të konfrontimeve të mëdha, duhet të ketë unitet më të madh për të mbështetur pozitivitetin, për të kompensuar rreziqet e mundshme.

"Zgjerimi i ndikimit të BRICS dhe rrethit të tij të miqve mund të nxisë më tej demokratizimin e marrëdhënieve ndërkombëtare dhe të konsolidojë më mirë përpjekjet e tregjeve në zhvillim dhe vendeve në zhvillim, duke ofruar kështu një nxitje më të madhe për rimëkëmbjen ekonomike globale," shtoi ajo.