Gabriel Garsia Marquez - Credit Kirkus Reviews

Gabriel Garsia Marquez - Credit Kirkus Reviews

Sot diskutimi shkon tek një shkrimtar i madh, një nobelist i jashtëzakonshëm, tek Gabriel Garsia Marquez dhe libri i tij “Dashuria në kohërat e kolerës”. Sipas jush, ky libër, ku bazohet në?

Përgjigjia e saktë është: Ky roman i jashtëzakonshëm, që i kushtohet dashurisë dhe pasionit, në të vërtetë është historia e dy prindërve të tij.

Përmes faqeve të romanit, ne njohim dy personazhet kryesorë: Fermina Daza dhe Florentino Ariza. Por ajo çfarë ndodh në pjesën e parë të romanit, nuk është as më shumë e as më pak, por një fakt biografik i familjes së shkrimtarit. Faktet biografike dëshmojnë se ashtu si në pjesën e parë të romanit, babai i shkrimtarit, Gabriel Eligio García Martínez, telegrafist, kishte mbajtur kontakte me nënën e ardhshme të shkrimtarit, Luisa Santiaga Márquez Iguarán falë korrespondencës së telegrameve. Kolegët e punës e ndihmuan në fakt atë, kur babai i vajzës e martoi të ëmën e Marquez në një qytet të largët, pa dëshirën e saj. Ata e ndihmuan vajzën që të kthehej dhe të martohej me atë që dashuronte, pra me babain e Marquez. Ndryshe nga romani, kur Fermina martohet me një doktor që nuk e dashuron dhe vetëm pas vdekjes së tij, pasi kanë kaluar 50 vjite, të dashuruarit kthehen në krahët e njëri tjetrit, në të vërtetë, Luisa Santiaga braktis martesën, kthehet dhe martohet në fshehtësi 11 qershor 1926. Nga kjo martesë lindi Gabriel Garsia Marquez. Gjithashtu, babai i shkrimtarit, Gabriel Eligio ishte një violinist amator, si edhe personazhi kryesor në libër, Florentino Ariza që i binte violinës. Kaq shumë detaje që na rrefejnë se ky libër bazohet tek dashuria e dy prindërve të tij. Për shkak të trillit artistik, Marquez, në pjesën e dytë e zhvillon historinë në një rrymë tjetër, ku dramaciteti rritet dhe personazhet tashmë të plakur takojnë njëri tjetrin.

Gabriel Garsia Marquez Credit DW

Gabriel Garsia Marquez Credit DW

Libri “Dashuria në kohërat e kolerës” është ndoshta libri më i mirë i shkruar nga Gabriel Garsia Marquez. Stili është ai i Markezit (Marquez) më të mirë: i ndërlikuar, i përpunuar, i përbërë nga kërcime kohore dhe shpikje letrare. Historia bazohet në pyetjen që të gjithë i bëjmë vetes: a zgjat vërtet dashuria gjithë jetën? Florentino Ariza, personazhi i librit thotë se po. Një dashuri e pamasë, e pastër që di të presë më shumë se pesëdhjetë vjet për të gjetur mundësinë për t'u shprehur. Një lidhje e lindur në adoleshencë, e cila përjetoi një ndarje shumë të gjatë, me Florentinon gati të priste vdekjen e bashkëshortit të saj, doktor Juvenal Urbino, për t'u bashkuar sërish me dashurinë e adoleshencës së tyre.

Pyetja tjetër që Marquez i bën vetes dhe ne si lexues ia bëjmë vetes gjithashtu është: a përkon dashuria me besnikërinë? Në këtë rast absolutisht jo, pasi Florentino do të ketë aventura dashurore me të gjitha llojet e grave, pa pushuar kurrë së dashuruari Ferminën e tij. Një roman monumental, sepse dashuria e Florentinos është dashuria që ne të gjithë duam ta marrim, që të gjithë duam ta japim. Dashuria që çdokush ëndërron të jetojë, dashuria që di të kalojë oqeanet e kohës duke mbetur e pandryshuar.

‘’Dashuria në kohërat e kolerës’’ është libri, i cili të mëson të pranosh çdo formë të dashurisë, të mos e paragjykosh atë e të kuptosh se çdo moshë e jetës, nuk vlen asnjë grosh pa cimbisjet që vetëm dashuria di të fali. Gjithashtu është libri që të mëson se humaniteti qëndron te gjërat e vogla në jetë, se lumturia qëndron te zemra dhe se matematika dhe llogaritë vetëm sa e ndërlikojnë përpjekjen tonë drejt lumturisë.

Shkruar mjeshtërisht nga Marquez e përkthyer me një gjuhë të bukur e të përsosur nga Mira Meksi, ky është libri me të cilin do derdhi lot gëzimi e dhimbje, duke reflektuar për jetën e dashurinë.

Dhe në fund, një fakt lidhur me jetën private të vetë Marquez. Ai e njohu takoi gruan e tij Mercedes, kur ajo ishte 9 vjeç, ndërsa ai 14, por iu desh të priste sa ajo të mbushte 26 vjeç, për t’u bashkuar me të në martesë.