Rajoni Autonom i Tibetit arriti rezultate të jashtëzakonshme në përcjelljen dhe mbrojtjen e kulturës tradicionale vitin e kaluar, sipas një konference pune kulturore të mbajtur së fundmi në kryeqytetin rajonal, Lhasa. Vitin e kaluar, Tibeti shtoi 17 projekte përfaqësuese të trashëgimisë kulturore jomateriale kombëtare dhe nisi grupin e tij të parë të punës së rezervave kulturore dhe ekologjike në nivel rajonal.

Xiao Chuanjiang nënkryetari i departamentit rajonal të kulturës, tha se Tibeti bëri përparim në mbrojtjen dhe përdorimin e librave dhe dokumenteve antike të vendosura në Pallatin Potala, duke përfshirë përfundimin e një studimi të përgjithshëm të 4,500 librave të lashtë, restaurimin e 21,900 faqeve në libra të dëmtuar dhe duke konvertuar 350 libra të lashtë në e-libra për përdorim publik.

"Në të njëjtën kohë, ne përfunduam hetimet në 277 tempuj në shkëmbinj dhe piktura shkëmbi dhe u kryen 23 projekte gërmimi arkeologjike," tha ai.

"Ndër gërmimet, zbulimi i varrit të Sangsdar Lungmgo në prefekturën Ngari u rendit si një nga 10 gjetjet e reja arkeologjike më të mira të vitit të Kinës, ndërsa varrezat Damshung në kontenë Damshung u zgjodhën si një nga 10 zbulimet më të mira vitin e kaluar” shtoi ai .

Vitin e kaluar ne finalizuam gjithashtu fushën e mbrojtjes dhe kontrollit të ndërtimit në 15 objekte kombëtare dhe 518 rajonale të trashëgimisë kulturore të mbrojtura.

Shumë banorë përfitojnë drejtpërdrejt nga përpjekjet e qeverisë për të mbrojtur dhe përcjellë kulturën tradicionale. Vitin e kaluar, më shumë se 3,000 gjetën punë në 120 seminare kulturore jomateriale, duke fituar një pagë mesatare mujore prej rreth 3,000 juanë (470 dollarë).

Në fshatin Zangkha në kontenë Panam, sekretari i Partisë së fshatit Palyang tha se 65 fshatarë nga 90 familje kanë investuar në një kooperativë, ku tre prej tyre janë me aftësi të kufizuara.

"Punëtoria jonë prodhon zejtari të endura tibetiane, duke përfshirë qilima, veshje të trasha leshi dhe përparëse tradicionale të grave," tha Palyang, duke shtuar se fshatarët fitojnë të ardhura vjetore midis 20,000 dhe 90,000 juanë në punishte.

Në vitin 2016, punishtja e thurjes u zgjodh si qendër qarku për formimin e aftësive profesionale. Banori Wangyal, ka punuar në kolektiv për disa vite. Ai tha se duke qenë se ai dhe nëna e tij vuajnë nga shëndeti i dobët, mësimi i thurjes ka kontribuar në të ardhurat e familjes.

"Tani, unë mund të kem një pagë mujore prej 6,000 juanë. Kam blerë një televizor të ri dhe një makinë larëse dhe jeta ime është bërë më e mirë," tha ai.

Sipas Xiao, rajoni do të vazhdojë të nxisë bizneset për të zhvilluar produkte kulturore këtë vit.

"Këtë vit, përmes mbrojtjes së trashëgimisë kulturore, Tibeti do të nisë raundin e dytë të një sondazhi në mbarë rajonin dhe do të nisë dixhitalizimin e burimeve të trashëgimisë kulturore jomateriale," tha ai.