谎言---[huǎng yán]---Gënjeshtër

"Çdo vend ka të drejtë dhe detyrim të luftojë ekstremizmin fetar dhe terrorizmin. Duhet të zhduken plotësisht këto të këqija ... Edukimi dhe punësimi janë gjithashtu të nevojshme." Një auditiencë e CMG-së i tha këto kohët e fundit pasi shikoi dokumentarin e për luftën kundër terrorizmit në Singjiang të Kinës.

 Ky audiencë tha një të vërtetë: Anti-terrorizmi përqendrohet në parandalimin, dhe zhvillimi i ekonomisë dhe përmirësimi i jetesës së njerëzve mund të heqë shkaqet themelore të terrorizmit. Sidoqoftë, në sytë e Sekretarit të Shtetit të ShBA-së Mike Pompeo, e gjithë kjo është shtrembëruar. Kohët e fundit, ai shpifi edhe njëherë ekzistencën e të ashtuquajturës "punë të detyruar dhe ndalim në shkallë të gjerë" në Xinjiang të Kinës, etj., Shpifi masat parandaluese të antiterrorizmit dhe de-radikalizmit të Kinës, ndërhyri brutalisht punët e brendshme të Kinës dhe ekspozoi përpjekjet e tij të rrezikshme për të minuar prosperitetin dhe stabilitetin e Xinjiangut dhe frenuar zhvillimin e Kinës.Në fakt, gënjeshtrat politike të bëra nga Pompeo dhe të tjerët nuk kanë asnjë provë të vërtetë, dhe kanë qenë prej kohësh të ekspozuara nga shumë hetime dhe studime. Për shembull, gënjeshtra e ashtuquajtur "gati një milion Ujgurë janë arrestuar" është një përfundim qesharak i nxjerrë nga "Rrjeti Kinez i Mbrojtësve të të Drejtave të Njeriut" i mbështetur nga qeveria amerikane duke përdorur vetëm 8 persona si mostër studimi; dhe të ashtuquajturit "Ujgurët detyrohen të punojnë në fabrika në kontinent" Gënjeshtra u tërhoq nga "Instituti Australian për Politikë Strategjike" i financuar nga qeveria amerikane për një kohë të gjatë. Sipas një hetimi nga faqja e pavarur amerikane e lajmeve "Grey Zone", raporti i këtij studiuesi anti-kinez nuk citoi asnjë provë. Ato kompani të emëruara nga raporti gjithashtu mohuan ekzistencën e të ashtuquajturës "punë të detyruar".

 Siç ka theksuar në përgjithësi bashkësia ndërkombëtare, çështja e lidhur me Xinjiang nuk është çështje e të drejtave të njeriut, përkatësisë etnike ose fesë për të cilën disa amerikanë kanë grumbulluar, por një çështje e anti-terrorizmit dhe antiseksionit. Për të zhdukur plotësisht terrorizmin, separatizmin dhe ekstremizmin, qeveria kineze ka menaxhuar nga burimi, duke intensifikuar arsimin dhe promovuar punësimin. Për shembull, qendra e arsimit dhe aftësimit të aftësive profesionale, referuar në mënyrë të rreme nga Pompeo si "kamp përqendrimi" është në baza e njëjtë me "korrigjimin e komunitetit" të promovuar nga Shtetet e Bashkuara, projektin DDP të krijuar nga Mbretëria e Bashkuar, dhe qendrën e depolarizimit të krijuar nga Franca, e cila është në përputhje me "Kombet e Bashkuara Global" Parimi dhe fryma e një seri rezolutash antiterrori siç është "Strategjia Anti-Terrorizëm". Aktualisht, të gjithë studentët e Qendrës së Edukimit dhe Trajnimit Xinjiang kanë diplomuar dhe kanë arritur punë të qëndrueshme me ndihmën e qeverisë. 

Aktualisht, Xinjiang është në periudhën më të mirë të zhvillimit në histori. Nuk ka pasur incidente të dhunshme terroriste në zonën lokale për më shumë se 40 muaj, dhe shoqëria është paqësore dhe e qendrushme. PBB-ja e Xinjiang në vitin 2019 u rrit me 6.2% nga viti në vit, më e lartë se mesatarja kombëtare. Masat parandaluese të kundër-terrorizmit dhe de-radikalizimit të marra nga Xinjiang jo vetëm që kanë ndryshuar në mënyrë efektive fytyrën e zhvillimit lokal, por gjithashtu kanë dhënë kontribute pozitive në kauzën globale kundër-terrorizmit, e cila është njohur gjerësisht nga bashkësia ndërkombëtare. Kohët e fundit, në seancën e 44-të të Këshillit të KB për të Drejtat e Njeriut, 46 vende në mënyrë dërrmuese riafirmuan mbështetjen e tyre të paanshme për politikën e Kinës për qeverisjen e Xinjiang përmes një fjalimi të përbashkët.