Kina ka ndërtuar sistemin më të madh të arsimit profesional në botë, me më shumë se 11,300 shkolla profesionale që prodhojnë më shumë se 10 milionë të diplomuar çdo vit. Në një letër urimi dërguar Konferencës së parë Botërore të Zhvillimit të Arsimit Profesional dhe Teknik, e cila mbahet në qytetin bregdetar verior Tianjin, presidenti kinez Xi Jinpin u shpreh se “Kina promovon në mënyrë aktive zhvillimin me cilësi të lartë të arsimit profesional dhe mbështet komunikimin dhe bashkëpunimin me vendet e tjera në këtë sektor”

Garuesit shfaqin aftësitë e tyre teknike në Tianjin të premten gjatë Konferencës Botërore të Zhvillimit të Arsimit Profesional dhe Teknik./China Daily

Garuesit shfaqin aftësitë e tyre teknike në Tianjin të premten gjatë Konferencës Botërore të Zhvillimit të Arsimit Profesional dhe Teknik./China Daily

Presidenti Xi: Kina është e gatshme të përshpejtojë mësimin e ndërsjellë

Kina promovon në mënyrë aktive zhvillimin me cilësi të lartë të arsimit profesional dhe mbështet komunikimin dhe bashkëpunimin me vendet e tjera në këtë sektor, tha të premten Presidenti Xi Jinping.

Xi i bëri komentet në një letër urimi dërguar Konferencës së parë Botërore të Zhvillimit të Arsimit Profesional dhe Teknik, e cila mbahet në qytetin bregdetar verior Tianjin.

Arsimi profesional është i lidhur ngushtë me zhvillimin socio-ekonomik dhe ka një rëndësi të madhe në nxitjen e punësimit dhe sipërmarrjes dhe përmirësimin e jetesës së njerëzve, tha ai në letër.

Kina është e gatshme të punojë me vendet e tjera për të forcuar mësimin dhe shkëmbimin e ndërsjellë për të zbatuar Iniciativën e Zhvillimit Global dhe për të kontribuar në zbatimin e Axhendës së Kombeve të Bashkuara 2030 për Zhvillim të Qëndrueshëm, tha ai.

Në një udhëzim për përmirësimin e arsimit profesional të vendit vitin e kaluar, Xi tha se arsimi profesional ka një të ardhme premtuese dhe potencial të madh ndërsa Kina shkon drejt modernizimit socialist.

Ai bëri thirrje për përpjekje për të përshpejtuar zhvillimin e sistemit modern të arsimit profesional dhe për të kultivuar më shumë profesionistë teknikë me cilësi të lartë.

Zëvendëskryeministrja Sun Chunlan tha se qeveria i ka kushtuar gjithmonë rëndësi të madhe arsimit profesional dhe ka ndërtuar sistemin më të madh të arsimit profesional në botë, me më shumë se 11,300 shkolla profesionale që prodhojnë më shumë se 10 milionë të diplomuar çdo vit.

Arsimi profesional është mënyra më e drejtpërdrejtë, themelore dhe më efektive për të trajnuar talentet teknike me cilësi të lartë. Nëpërmjet arsimit profesional, studentët mund të përmirësojnë aftësitë e tyre të përgjithshme, të zgjerojnë perspektivat e tyre të zhvillimit të karrierës dhe të shijojnë mundësinë për të shkëlqyer, tha ajo përmes lidhjes video.

Vendi promovon në mënyrë aktive komunikimin dhe bashkëpunimin ndërkombëtar në arsimin professional dhe ka krijuar bashkëpunim me më shumë se 70 vende dhe organizata ndërkombëtare në arsimin professional si dhe ka ngritur 20 Workshope Luban në 19 vende dhe rajone, tha ajo.

Kina do të ndërtojë 20 seminare të tjera Luban në vende dhe rajone të përfshira në Iniciativën “Një Brez një Rrugë” dhe 20 qendra të arsimit profesional në vendet afrikane, shtoi ajo.

Li Hongzhong, sekretar i Partisë së Tianjin, tha se si një nga vendlindjet e industrisë moderne të prodhimit dhe arsimit modern, Tianjin ka hedhur themele të forta në zhvillimin e arsimit profesional.

Qyteti është zona e vetme e reformës së arsimit profesional dhe demonstrimit të inovacionit në Kinë dhe ka mbajtur me sukses shumë gara kombëtare të arsimit profesional, tha Li.

Ministri malajzian i Arsimit të Lartë Noraini Ahmad tha se institucionet e arsimit dhe trajnimit teknik dhe profesional në Malajzi tashmë po bashkëpunojnë me firmat kineze si Huawei, Alibaba dhe ZTE.

Vendi pret bashkëpunim të vazhdueshëm ndërmjet institucioneve qeveritare dhe aktorëve industrialë të dy vendeve, tha ajo.

Chris Hipkins, ministër i Arsimit i Zelandës së Re, tha se pandemia COVID-19 vazhdon të shkaktojë përçarje të konsiderueshme në arsim në të gjithë botën, por kjo ndërprerje krijon gjithashtu mundësi për ndryshim.

Kjo është një kohë emocionuese për bashkëpunimin ndërkombëtar në arsimin dhe aftësimin profesional. Që nga viti 2014, Zelanda e Re dhe Kina kanë bashkëpunuar në këtë sektor dhe ekziston një gamë e gjerë mundësish për bashkëpunim të mëtejshëm, tha ai.

Rreth 700 përfaqësues nga 123 vende dhe rajone po marrin pjesë në konferencën me temë "Zhvillimi i Arsimit Profesional dhe Teknik në epokën pas pandemisë - Ndryshime të reja, mënyra dhe aftësi të reja".

E organizuar nga Ministria e Arsimit, Organizata e Kombeve të Bashkuara për Arsimin, Shkencën dhe Kulturën dhe Bashkia Tianjin, aktiviteti dyditor synon të ndërtojë një mekanizëm komunikimi dhe bashkëpunimi të arsimit profesional midis vendeve të ndryshme dhe të krijojë konsensus për zhvillimin e arsimit profesional.