Kina verilindore njihet për eko-sistemin e pasur dhe biodiversitetin. Shumë specie, kryesisht shpendë mbrohen në Rezervatin Natyror Kombëtar në province Liaoning. Qyteti Panjin ka nisur një sërë projektesh për restaurimin e ligatinave në dhjetë vitet e fundit, duke restauruar mbi 5,333 hektarë ligatina për ta bërë zonën një parajsë për kafshët e egra, veçanërisht shpendët e ujit.

Këtë verë kryeqendra e provincës ka përshfaqur një peizazh befasues të qiellit të pastër blu, që i bëri përshtypje shumë turistëve dhe banorëve.

Eko-ruajtja e një dekade rigjeneron bazën e vjetër industriale të Kinës

Ditë e natë, Zhao Shiwei vëzhgonte ligatinat pranë grykëderdhjes së lumit Liaohe në Kinën verilindore, ku ndodhen zonat e shumimit të lejlekëve me kurorë të kuqe, të rrethuar nga korije me kallamishte në dukje të pafundme .

Mbrojtësi 50-vjeçar i Rezervatit Natyror Kombëtar Liaohekou në provincën Liaoning dëshmoi frytet e ruajtjes ekologjike në provincë dhe fushat eliziane për zogjtë shtegtarë për t'u rikuperuar nga degradimi i ligatinave.

Pas një beteje dhjetëvjeçare kundër ndotjes së mjedisit, qendra e vjetër industriale e Liaoning ka pësuar ndryshime thelbësore në mjedisin ekologjik dhe biodiversitetin dhe ka bërë përparim masiv në tranzicionin drejt ekonomisë së gjelbër.

Mbrojtje më e mire e biodiversitetit

Duke u përballur me diellin përvëlues, Zhao patrullon rrugët me dërrasa druri që kalojnë nëpër pemët me kallamishte, që mbulojnë ligatinat prej mbi 466 hektarësh për të kontrolluar kafazët e lejlekëve me kurorë të kuqe.

lejlekët me kurorë të kuqe n; Panjin të provincës Liaoning të Kinës verilindore./Xinhua

lejlekët me kurorë të kuqe në Panjin të provincës Liaoning të Kinës verilindore./Xinhua

Hapat e tij zgjuan shpendët. Ata u shpërndanë dhe përplasën krahët, duke mbrojtur me trupat e tyre zogjtë e tyre me gëzof gri.

"Qetësohuni, unë jam këtu për t'i bërë foshnjave tuaja një kontroll shëndetësor," tha Zhao butësisht për të qetësuar zogjtë nervozë.

Rojtari është i angazhuar në mbrojtjen e biodiversitetit prej 31 vjetësh. Ai shkoi direkt nga kolegji në Rezervatin Natyror Kombëtar Liaohekou në qytetin Panjin, i cili ndodhet përgjatë një korridori kryesor të migrimit të shpendëve, duke mirëpritur një mori zogjsh shtegtarë të egër për t'u shumuar dhe dimëruar çdo vit.

Lejleku i rrezikuar me kurorë të kuqe është nën mbrojtjen e klasit të parë, i quajtur një nga speciet treguese më të ndjeshme të një ekosistemi ligatinor.

Kur Zhao filloi karrierën e tij si i sapoardhur, rezervati natyror mund të shihte vetëm disa lejlekë të rinj me kurorë të kuqe të çelur, në robëri. Në vitet kur mbarështimi artificial dështoi, popullsia e shpendve nuk kishte të porsalindur.

Me zhvillimin e teknologjisë së mbarështimit artificial, rezervati ka miratuar një model të ri që integron mbarështimin artificial me mbarështimin natyror, për të rritur numrin e lejlekëve me kurorë të kuqe në vitet e fundit. Deri më tani, Zhao dhe kolegët e tij kanë shpëtuar, edukuar dhe lëshuar 204 lejlekë me kurorë të kuqe.

Zhao Shiwei ushqen lejlekë me kurorë të kuqe, më 13 korrik të vitit 2022./Xinhua

Zhao Shiwei ushqen lejlekë me kurorë të kuqe, më 13 korrik të vitit 2022./Xinhua

Qyteti Panjin ka nisur një sërë projektesh për restaurimin e ligatinave në dhjetë vitet e fundit, duke restauruar mbi 5,333 hektarë ligatina për ta bërë zonën një parajsë për kafshët e egra, veçanërisht shpendët e ujit.

Ligatinat e restauruara janë bërë destinacion për mbi 160 lloje zogjsh shtegtarë nën mbrojtjen e shtetit të klasit të parë ose të klasit të dytë çdo pranverë. Këto përfshijnë lejlekët e bardhë orientalë dhe lejlekët me kurorë të kuqe, tha Li Yuxiang, drejtor i qendrës së shërbimit të mbrojtjes së pyjeve dhe ligatinave në Panjin.

Sipas të dhënave të rezervave natyrore në prill, më shumë se 190,000 zogj shtegtarë të 43 llojeve u vëzhguan në zonë këtë pranverë. Numri për të gjithë vitin është vlerësuar të jetë mbi 500,000.

Rezervati natyror po trajnon gjithashtu lejlekët me kurorë të kuqe për mbijetesë në kushte të egra. "Shpresoj se nuk do të ketë asnjë lejlek me kurorë të kuqe në robëri ditën që do të dal në pension. Ata duhet të rifitojnë aftësinë për të jetuar në mënyrë të pavarur në natyrë," tha Zhao për Xinhua.

Qielli blu është rikthyer

Në Shenyang, kryeqendra e provincës Liaoning, peizazhi befasues i qiellit të pastër blu i bëri përshtypje shumë turistëve dhe banorëve.

Banori i Shenyang Chen Yu shpesh poston skenën e përsosur të qiellit blu dhe diellit në Momentet e tij në WeChat. "Falë cilësisë së përmirësuar të ajrit, ne mund të kapim këtë peizazh të bukur pa efektin e një filtri fotografik," tha Chen.

një foshnjë lejlekët me kurorë të kuqe./Xinhua

një foshnjë lejlekët me kurorë të kuqe./Xinhua

Disa pastrues ajri në shtëpi ende i kujtojnë dikujt smogun e shpeshtë dhe cilësinë e dobët të ajrit në qytet rreth vitit 2015, kur pastruesit e ajrit ishin një domosdoshmëri për shumë qytetarë në Shenyang.

Për të zgjidhur problemin e ndotjes, qyteti punësoi një ekip kundër ndotjes nga Universiteti Nankai për të inspektuar dhe raportuar vendet e ndotjes në Shenyang.

"Kur zbuluan raste të ndotjes, ata fotografuan dhe i ngarkuan në WeChat. Më pas, ne do të dërgonim oficerët e zbatimit të ligjit në vendngjarje për t'u marrë me të," tha Zhang Jiazhi. Ai punon në zyrën e ekologjisë dhe mjedisit në Shenyang dhe zakonisht kontrollon telefonin e tij çdo disa minuta në rast të raporteve të ndotjes.

Për më tepër, qyteti ka zëvendësuar 4,383 kaldaja me qymyr, duke shkurtuar 80 për qind të totalit dhe duke ulur konsumin e qymyrit me rreth 1.5 milion ton në vit.

Kaldaja ekzistuese me një kapacitet total prej 33,000 ton tani kanë objekte të kontrollit të ndotjes dhe pajisje monitorimi online.

Një sërë masash kanë rezultuar në përmirësimin e vazhdueshëm të mjedisit të qytetit.

Në vitin 2021, numri i ditëve me cilësi të mirë të ajrit në Shenyang arriti në 315, duke u rritur nga 108 ditë në 2015. Përqendrimi mesatar i PM2.5 në qytet ra me 47.2 për qind nga viti 2016.

Ari i gjelbër

Duke përshpejtuar tranzicionin drejt një ekonomie të gjelbër, eko-ruajtja e Liaoning ka sjellë qiej të pastër, ujëra të kthjellët, male të harlisur dhe një pasuri të gjelbër të sapozbuluar për njerëzit.

Zhvillimi i shpejtë i pyllëzimit dhe eko-turizmit ka mbushur fshatin e vogël Dalishu në qytetin Dandong me peizazhe të bukura.

Fshati i vogël Dalishu në qytetin Dandong me peizazhe të bukura.

Fshati i vogël Dalishu në qytetin Dandong me peizazhe të bukura.

Pasi të ftuarit e fundit u larguan, Xu Hongchao u ul nën hijen e diellit dhe pinte çaj pasdite përpara restorantit të shtëpisë së tij.

Drejtimi i një jete idilike në qytetin e tij i solli Xu lumturi të re, të paimagjinueshme në të kaluarën.

Rreth 400,000 turistë vërshojnë në Dalishu çdo vit, duke sjellë të ardhura vjetore prej mbi 20,000 juanë për fshatar. Të ardhurat nga turizmi tani përbëjnë rreth 60 për qind të të ardhurave të fshatarëve.

"Vitet e fundit, fshati është bërë më i bukur dhe ka fituar popullaritet të madh. Falë turizmit të lulëzuar, unë mund të ngre biznesin tim në pragun e shtëpisë," tha Xu, i cili punonte më parë në qytetet Shenyang dhe Dalian.