Vitet e fundit, sektori i energjisë së pastër në qytetin kinez Zhuanghe është rritur me shpejtësi me strukturat industriale të energjisë së gjelbër që kombinojnë erën, diellin, ujin, një energji bërthamore dhe depozitimin e hidrogjenit. Puna e bërë nga autoritetet vendore trajtohet në artikullin China Daily me temë:

Zhuanghe(Foto:VCG)

Zhuanghe(Foto:Xinhua)

Në brigjet e qytetit Zhuanghe në provincën Liaoning, një burim i padukshëm, por i pashtershëm energjie po kultivohet 100 metra mbi Detin e Verdhë.

Bëhet fjalë për mbi 300 turbina ere të larta që rrotullohen ngadalë ndërsa flladi kalon nëpër tehet e tyre gjigante për të gjeneruar energji elektrike, e cila kthehet në breg, duke fuqizuar Zhuanghe.

Qyteti është një nga qindra qytete të mëdhenj apo të vegjël, në të gjithë territorin kinez që po rregullojnë përzierjen e energjisë për të përdorur më shumë energji të rinovueshme, në mënyrë që të kontribuojnë në qëllimin kombëtar për të arritur një kulm të dioksidit të karbonit deri në vitin 2030 dhe neutralitetin e karbonit deri në vitin 2060.

Me një kapacitet të planifikuar prej 3.2 milionë kilovatësh, Zhuanghe po ndërton fermën më të madhe të erës në det të hapur në Kinën veriore.

"Aktualisht, ne kemi mullinj me erë në det të hapur me një kapacitet prej 1.05 milion kilovat. 630,000 kilovat të tjera janë planifikuar të vihen në funksion deri në fund të vitit të ardhshëm," tha Su Changzhong, nënkryetar i bashkisë së Zhuanghe.

Zhuanghe(Foto:VCG)

Zhuanghe(Foto:VCG)

Zhuanghe, një qytet në nivel qarku, kishte një PBB prej 57.45 miliardë juanë (8.5 miliardë dollarë) në vitin 2021, duke e renditur atë në mesin e 100 qyteteve me performancën më të lartë në Kinë.

Qyteti, i cili ka një sipërfaqe tokësore prej 4,114 kilometra katrorë dhe një sipërfaqe detare prej 2,933 km katrore, krenohet me avantazhet unike në zhvillimin e industrisë së energjisë së pastër.

"Shpejtësia mesatare vjetore e erës në zonë është rreth shtatë metra në sekondë në një lartësi prej 90 metrash mbi det, ndërkohë që burimet tona të bollshme ujore të lumenjve dhe rezervuarëve bëjnë të mundur që qarku të ndërtojë stacione të energjisë me pompa magazinimi," tha ai.

"Përveç kësaj, është një vend i shkëlqyer për një central bërthamor bregdetar dhe projekte të prodhimit të energjisë fotovoltaike."

Vitet e fundit, sektori i energjisë së pastër në Zhuanghe është rritur me shpejtësi me strukturat industriale të energjisë së gjelbër që kombinojnë erën, diellin, ujin, një energji bërthamore dhe depozitimin e hidrogjenit.

Një projekt fotovoltaik në rezervuarin Yongji, i cili realizoi kapacitet të plotë në vitin 2017, mund të gjenerojë 170 milionë kilovat-orë energji elektrike në vit, duke kursyer 42,000 tonë metrikë qymyr standard dhe duke reduktuar 104,000 ton emetim të dioksidit të karbonit në vit.

Zhuanghe(Foto:VCG)

Zhuanghe(Foto:VCG)

Su tha se deri në fund të vitit 2025, shkalla e instaluar e energjisë së pastër në Zhuanghe është planifikuar të arrijë në 2.53 milion kilovat, dhe gjenerimi total i energjisë së pastër do të arrijë në 5.9 miliardë kilovat-orë.

“Gjysma e energjisë elektrike të prodhuar mund të dërgohet jashtë qytetit për të mbështetur provincën më të gjerë dhe me kushte të favorshme ne mund të arrijmë kulmin e emetimeve tona të karbonit deri në vitin 2028”, tha Su.

Lan Fengfei nga zyra e zhvillimit dhe reformës së qytetit, i cili ka punuar në sektorin e energjisë për më shumë se 20 vjet, tha, "Zhuanghe është bërë një pikë e nxehtë për investitorët në energjinë e pastër."

Qyteti është shtëpia e më shumë se 20 ndërmarrjeve shtetërore dhe më shumë se 10 ndërmarrjeve të mëdha private të energjisë së pastër.

Në vitin 2017, Korporata Shtetërore e Ndërtimit të Anijeve të Kinës Haizhuang Windpower ngriti një filial në Zhuanghe.

Zhuanghe(Foto:VCG)

Zhuanghe(Foto:VCG)

Që kur është vënë në punë në vitin 2019, kompania ka prodhuar 85 mullinj me erë me një kapacitet total të instaluar prej 500,000 kilovat për dy projekte në Zhuanghe. Ajo gjithashtu ka përmbushur porositë nga provincat fqinje si Shandong.

Vitin e kaluar, kompania prodhoi mullinj me erë në det të hapur me një kapacitet prej afro 750,000 kilovat, dhe një vlerë prodhimi prej 2.4 miliardë juanë. Këtë vit pritet të prodhohen pajisje që mund të gjenerojnë 800,000 kilovat.