Ndërsa 5G bëhet një forcë e rëndësishme në riformësimin e medias, sektori duhet të bëjë përpjekje më të mëdha për të shfrytëzuar teknologjitë digjitale për të krijuar përmbajtje që është më interaktive dhe vizive për sa i përket ndikimit të saj ndërkombëtar, thanë ekspertët të martën.

Foto:VCG

Foto:VCG

Komentet kishin të bënin me krijimin nga Kina të rrjetit më të madh 5G në botë, i cili hedh një bazë të fortë për aplikimin pionier të teknologjive të fundit, të tilla si realiteti virtual dhe i shtuar, që mund të përdoren në komunikimin masiv.

Du Zhanyuan, president i “China International Publishing Group”, tha se revolucioni teknologjik i mundësuar nga 5G është bërë një forcë e rëndësishme në riformimin e medias dhe opinionit publik.

Infrastruktura e informacionit ka qenë gjithmonë një faktor kryesor në komunikimin ndërkombëtar dhe vendi me teknologjinë më të avancuar të komunikimit ka më shumë gjasa të ndikojë në tendencat e komunikimit global, tha Du në një forum në Konventën Botërore 5G 2022 në Harbin të provincës Heilongjiang.

Foto:VCG

Foto:VCG

Deri në qershor, rrjeti 5G i Kinës ishte shpërndarë në 1.85 milionë stacione bazë dhe kishte 455 milionë abonentë celularë, sipas të dhënave më të fundit nga Ministria e Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit.

He Liangjun, anëtar i Komitetit të Përhershëm të Komitetit Provincial të Partisë Komuniste të Heilongjiang në Kinë në kreu i departamentit të publicitetit të komitetit, tha se media ishte ndër sektorët e parë të transformuar nga 5G. Ai tha se aplikacionet e komunikimit të mundësuara nga 5G mund të krijojnë një përvojë gjithëpërfshirëse mediatike për përdoruesit, e cila me siguri do të kishte një ndikim pozitiv dhe të gjerë në modelet e biznesit dhe shumë aspekte të tjera të jetës.

Sun Shangwu, zëvendëskryeredaktor i “China Daily”, tha se gjerësia e madhe e brezit të 5G, besueshmëria dhe lidhja e gjerë, do t'i mundësojë të promovojë reformën dhe inovacionin në çdo industri pasi të ndërthuret teknologjia me valë dhe shtoi se 5G do të injektojë gjithashtu vitalitet në komunikimin ndërkombëtar dhe do të ndihmojë në krijimin e një vizioni të ri për shkëmbimin global.

“China Daily” po përdor në mënyrë aktive teknologjinë digjitale për të promovuar konvergjencën e mediave dhe për ta bërë përmbajtjen më interaktive dhe vizuale për komunikimin ndërkombëtar.

Foto:VCG

Foto:VCG

"Në epokën e 5G, shkalla e transmetimit të informacionit do të thotë që videot do të zëvendësojnë fjalët si forma kryesore e komunikimit",- tha Sun.

Ai beson se “China Daily” do ta kuptojë trendin e bashkëpunimit gjithnjë e më inteligjent dhe të drejtuar nga të dhënat njeri - makineri për të krijuar video më informuese, me definicion ultra të lartë për komunikimin ndërkombëtar, si pjesë e synimit më të gjerë për të treguar një imazh real, tredimensional dhe gjithëpërfshirës të Kinës.

“Kombinimi i 5G dhe inteligjencës artificiale do të thotë që ne do të kemi një të ardhme më gjithëpërfshirëse dhe më të zgjuar, e cila do të riformësojë më tej industrinë e medias”, - tha Hou Mingjuan, nënkryetar global i prodhuesit të çipave gjysmëpërçues “Qualcomm”.

Media është vetëm një sektor që po pëson ndryshime të mëdha si rezultat i 5G. Aktualisht, më shumë se 2,400 projekte industriale 5G të internetit janë duke u zhvilluar në Kinë, me teknologjinë wireless të aplikuar në një gamë të gjerë sektorësh, duke përfshirë transportin, minierat, kujdesin mjekësor, arsimin, kulturën dhe turizmin, sipas të dhënave nga Ministria e Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit.

Foto:VCG

Foto:VCG

Interneti industrial i referohet konvergjencës së sistemeve industriale dhe informatikës së avancuar, analitikës dhe niveleve të reja të lidhjes.

Zhao Houlin, sekretari i përgjithshëm i Unionit Ndërkombëtar të Telekomunikacionit, tha më herët se interneti i konsumit dhe interneti industrial i Kinës, i mundësuar nga 5G, kanë hyrë në korsinë e shpejtë, duke e bërë Kinën një nga liderët në inovacion dhe zhvillimin global.