Sipërmarrësit e rinj të Hong Kongut dhe të Kinës kontinentale kanë pasur arritje dhe sukses në biznes, duke u bashkuar dhe duke përdorur fuqitë e tyre në këtë drejtim, thonë Ao Yulu dhe Zeng Xinlan të cilët raportojnë nga Hong Kongu. Sipas tyre, gjithçka ka të bëjë me të bërit biznes dhe me perspektivën për të gjetur partnerin e duhur sipërmarrës.

Kur Vince Poon dhe Arthur Chen u takuan në një kafene në Shenzhen, pati një diskutim të gjallë të dyanshëm me shumë dhënie e marrje. Të dy ishin të bindur se kishin gjetur personin e duhur te njëri-tjetri dhe vendosën të jepnin idenë e fillimit të një biznesi në fushën e softuerit logjistik.

“Ne flasim të njëjtën gjuhë, edhe pse e folura ime Mandarin mund mos të jetë në nivelin e duhur. Ishte hera e parë që takoheshim. Unë propozova nisjen e biznesit dhe Arturi ishte në të njëjtin mendim”, -kujton Poon, bashkëthemelues dhe CEO i “ZhenHub Technologies” me bazë në Hong Kong.

“Ishim shumë të emocionuar për këtë. Biseduam me orë të tëra. Unë isha tashmë në biznes dhe idetë e Poon ishin shumë të ngjashme me të miat. Pra, ishte pothuajse një vendim i menjëhershëm”, -tha Chen, i cili është shefi i teknologjisë i ofruesit të sistemit operativ të logjistikës me bazë “cloud”.

Poon, i cili është nga Rajoni i Posaçëm Administrativ i Hong Kongut, dhe Chen, nga Shenzhen, janë ndër një numër në rritje sipërmarrësish që kanë kërkuar në mënyrë aktive partnerë nga të dyja këto vende për të ndjekur ëndrrat e tyre të biznesit. Ata besojnë se, duke përfituar nga pikat e tyre të forta, ata mund të krijojnë një rezultat edhe më të mirë që do të rrisë frytet e punës.

Tendenca është bërë më e dukshme ndërsa rritet ndërveprimi midis të rinjve në Hong Kong dhe në Kinën kontinentale, duke rritur ndjeshëm të kuptuarit e tyre për njëri-tjetrin dhe duke hedhur një themel të fortë për bashkëpunim.

Calvin Zhang Jiangang (majtas), një i diplomuar nga Universiteti i Shkencës dhe Teknologjisë në Hong Kong dhe Richard So Hau-yue, një dekan i inxhinierisë në HKUST, shfaqin aparatin inteligjent të dëgjimit dhe pajisjet e lidhura që ata zhvilluan. Studenti kontinent dhe i tij Profesori i Hong Kongut themeloi Incus, një startup teknologjik që ofron aparate dëgjimi për reduktimin e zhurmës të frymëzuara nga truri, për të komercializuar rezultatet e tyre të kërkimit.

Calvin Zhang Jiangang (majtas), një i diplomuar nga Universiteti i Shkencës dhe Teknologjisë në Hong Kong dhe Richard So Hau-yue, një dekan i inxhinierisë në HKUST, shfaqin aparatin inteligjent të dëgjimit dhe pajisjet e lidhura që ata zhvilluan. Studenti kontinent dhe i tij Profesori i Hong Kongut themeloi Incus, një startup teknologjik që ofron aparate dëgjimi për reduktimin e zhurmës të frymëzuara nga truri, për të komercializuar rezultatet e tyre të kërkimit./China Daily

“Një bashkëpunim i tillë i sipërmarrjes së përbashkët po bëhet popullor dhe ne jemi të kënaqur për këtë”, -tha Ian Chan Chi-hang, shefi i zhvillimit të korporatës “Cyberport Management Co”, në Hong Kong.

Deri më tani, rreth 70 ndërmarrje të përqendruara në “Cyberport”, një projekt i përhapur i nisur nga qeveria HKSAR për të rritur kompanitë e teknologjisë vendase, janë zgjeruar në Zonën e Madhe të Gjirit Guangdong-Hong Kong-Makao, me më shumë se 80 zyra në të gjitha qytetet e zonës, sipas “Cyberport”, i cili nisi funksionimin në vitin 2004.

“Me anëtarët e ekipit nga Hong Kongu dhe nga Kina kontinentale, startup-et mund të kenë një kuptim më të mirë dhe më gjithëpërfshirës të modelit të biznesit, ligjeve dhe rregulloreve, si dhe operacioneve të tregut në të dyja anët”, -tha Chan.

Platforma e tregtisë elektronike e bazuar në “cloud” ,“ZhenHub”, u ofron klientëve një pasqyrë të inventarit, porosive dhe dërgesave globalisht duke bashkëpunuar me 18 magazina në mbarë botën. Ajo i ndihmon kompanitë të eksportojnë produktet e tyre në tregjet jashtë shtetit. Sipas Poon, Zona e Madhe e Gjirit ka shumë për t'u ofruar sipërmarrësve, duke përfshirë një infrastrukturë të mirë dhe politika mbështetëse nga HKSAR dhe autoritetet kontinentale.

Jackal Xu Zhenda (majtas), bashkëthemelues dhe CEO i Zero Dynamic Technology dhe Rex Ma Chun-hung, bashkëthemelues dhe shefi operativ i kompanisë. Pas takimit në Programin e Sipërmarrjes së të Rinjve të GBA të Cyberport, CEO me një sfond nga kontinenti dhe COO me origjinë nga Hong Kongu po kombinojnë pikat e forta përkatëse të kontinentit dhe Hong Kongut për shqyrtimin e skoliozës adoleshente./China Daily

Jackal Xu Zhenda (majtas), bashkëthemelues dhe CEO i Zero Dynamic Technology dhe Rex Ma Chun-hung, bashkëthemelues dhe shefi operativ i kompanisë. Pas takimit në Programin e Sipërmarrjes së të Rinjve të GBA të Cyberport, CEO me një sfond nga kontinenti dhe COO me origjinë nga Hong Kongu po kombinojnë pikat e forta përkatëse të kontinentit dhe Hong Kongut për shqyrtimin e skoliozës adoleshente./China Daily

Mjedis inkurajues

Jackal Xu Zhenda kishte vite që mendonte të ngrinte biznesin e tij. Vetëm kur pa një ndryshim të rëndësishëm në mjedisin sipërmarrës të Hong Kongut, ai filloi ta zbatonte idenë në praktikë.

“Mjedisi për startup-et në Hong Kong është përmirësuar ndjeshëm që nga viti 2019”, -tha Xu, bashkëthemelues dhe CEO-ja i “Zero Dynamic Technology”, një startup teknologjik shëndetësor i themeluar vitin e kaluar, për të zbuluar dhe përmirësuar qëndrimin e adoleshentëve, në sëmundje si skolioza, përmes sistemit të saj të gjurmimit digjital.

Xu studioi shkencën dhe teknologjinë elektronike si në Hong Kong ashtu edhe në Kinën kontinentale. Ai aktualisht po mbron doktoraturën në informatikë në Universitetin Politeknik të Hong Kongut. “Kisha planifikuar ta filloja biznesin që nga viti 2019, por mjedisi i Hong Kongut për startup-et ishte relativisht konservator në atë kohë. Shumë njerëz hezitonin të hynin në biznes dhe nuk donin të merrnin përsipër rrezikun”, -tha ai.

Megjithatë, mjedisi i biznesit ka ndryshuar në mënyrë të jashtëzakonshme që atëherë, pasi qeveria HKSAR prezantoi masa të ndryshme dhe ndau kapital dhe burime të mëdha për të krijuar një klimë të favorshme për startup-et.

Studentët nga Hong Kongu dhe Kina kontinentale që bashkohen në biznes do të krijojnë një efekt plotësues, pasi ata shkëlqejnë në aspekte të ndryshme, tha Xu. Sipas tij, shumë studentë të kontinentit janë të fortë në inxhinieri, ndërsa studentët e Hong Kongut janë plot me ide dhe kombinimi i tyre do të krijojë produkte të mira.

Rex Ma Chun-hung (me fustan të bardhë) ekzaminon shtyllën kurrizore të një djali në një ngjarje bamirësie për shqyrtimin e skoliozës në 2021./China Daily

Rex Ma Chun-hung (me fustan të bardhë) ekzaminon shtyllën kurrizore të një djali në një ngjarje bamirësie për shqyrtimin e skoliozës në 2021./China Daily

Ma Chun-hung, bashkëthemelues dhe shefi operativ i kompanisë, filloi rrugëtimin e tij sipërmarrës ndërsa studionte për administrim biznesi në Universitetin Kinez të Hong Kongut. “Mësova për Programin e Sipërmarrjes së Re në “Cyberport GBA” dhe doja të bëja disa miq dhe të eksploroja mundësi të mira biznesi. Dhe aty, unë e Xu u takuam për herë të parë. Për një projekt biznesi të ri, ne kemi nevojë për kapital sipërmarrës për ta kthyer idenë në një produkt. “Cyberport” na ndihmoi. Mendoj se është shumë mikpritëse”, -tha Ma.

Ideja e fillimit të kompanisë lindi nga përvoja personale e Xu. “Ndërsa isha në kolegj, vura re se kisha një problem në këmbë dhe kalova shumë kohë duke u përpjekur të gjeja kurim. Kërkova informacion në internet, por përgjigjet ishin të gjitha të ndryshme. Përfundova duke humbur shansin më të mirë për trajtim”, -tha ai. “Përqindja e skoliozës tek adoleshentët në Kinën kontinentale është e lartë dhe nuk ka një program universal të shqyrtimit, siç është në Hong Kong”.

Xu beson se Kina kontinentale do të krijojë padyshim mundësi për këtë sistem: “Kam bërë shumë kërkime dhe nisa të krijoja produkte. Të gjithë në ekip menduan pozitivisht për këtë produkt, i cili ka vlerën e tij sociale”.

Guo Song, bashkëthemelues dhe konsulent teknologjik i firmës së teknologjisë, si dhe profesor në departamentin e informatikës në Universitetin Politeknik të Hong Kongut, deklaroi se një bashkëpunim i tillë shihet si shumë i vlefshëm dhe thelbësorja është bërja bashkë e një ekipi të tërë njerëzish të talentuar për të arritur suksesin.

Anëtarët e ekipit të kompanisë iu bashkuan programit “Cyberport” në vitin 2019 dhe u diplomuan në gusht 2020. Tani ka rreth 20 anëtarë me kohë të plotë dhe me kohë të pjesshme dhe dy zyra në Hong Kong dhe Shenzhen. “Kompania bashkëpunon me më shumë se 10 spitale dhe qendra rehabilitimi në kontinent, shumica e të cilave janë të vendosura në qytetet e Zonës së Madhe të Gjirit, duke përfshirë Guangzhou dhe Shenzhen, ku produktet e kompanisë përdoren në diagnostikimin dhe trajtimin e problemeve të shtyllës kurrizore tek adoleshentët”, tha Xu.

“Ndërgjegjësimi për problemin e shtyllës kurrizore është i lartë në Zonën e Madhe të Gjirit dhe depistimi i skoliozës është përhapur shumë. Pra, ne kemi një avantazh në promovimin e produkteve tona në këtë fushë, sepse njerëzit kanë më shumë gjasa të pranojnë produktet e shqyrtimit dhe rehabilitimit. Kjo është arsyeja pse ne po i kushtojmë më shumë rëndësi rajonit”, -tha ai.

Xu shpreson të thellojë bashkëpunimin midis Hong Kongut, i cili krenohet me një sistem mjekësor të klasit botëror, dhe qyteteve kontinentale në Zonën e Madhe të Gjirit që kanë kapacitet të fortë inovativ. “Hong Kongu është një lider botëror në sektorin e kujdesit shëndetësor, miratimi i të cilit do të jetë shumë i dobishëm për të na bërë të njohur në vende të tjera. Zona e Madhe e Gjirit është vërtet e mrekullueshme. Mund të bashkojë plotësisht talentet e Kinës kontinentale dhe Hong Kongut. Së bashku, ata mund të bëjnë gjëra të mëdha”, tha Xu, ndërsa u bëri thirrje të rinjve të përdorin politikat mbështetëse dhe avantazhet e tregut në Hong Kong dhe qytetet kontinentale në zonë.

Chan nga “Cyberport” tha se pikat e forta plotësuese të Hong Kongut mund të shihen në tre fusha; inovacioni dhe financimi i teknologjisë, një mjedis miqësor për biznesin dhe prestigji ndërkombëtar.

“Sistemi financiar i Hong Kongut është në përputhje me standardet ndërkombëtare, me një rrjedhje fleksibël dhe të qetë të kapitalit. Industritë e shërbimeve mund t'i përgjigjen shpejt nevojave të tregjeve globale dhe të lehtësojnë financimin”, -shpjegoi ai.

Sistemi i thjeshtë i taksave i HKSAR, i shoqëruar me mbrojtjen e gjithanshme të pronës intelektuale dhe rregulloret, ndihmojnë gjithashtu në ndërtimin e një mjedisi të mirë për biznesin, tha ai, duke shtuar se Hong Kongu aktualisht renditet i treti globalisht për sa i përket lehtësisë së të bërit biznes dhe mbetet një destinacion ideal për startup-et dhe kompanitë e teknologjisë.

“Si një qendër ndërkombëtare, Hong Kongu mund të jetë një trampolinë për të ndihmuar ndërmarrjet kontinentale në Zonën e Madhe të Gjirit të bëhen globale dhe të zgjerohen në tregjet aziatike dhe më gjerë, duke ofruar një bazë për kompanitë e huaja për të hyrë në kontinent”, -tha Chan.

Zhang tha se bashkëpunimi midis Hong Kongut dhe kontinentit do t'i jepte kompanisë së tij më shumë zgjedhje në kërkimin e talenteve. “Shenzhen ka talente të bollshme, veçanërisht në inxhinieri, ndërsa Hong Kongu ka institucione të shkëlqyera të arsimit të lartë për të ndihmuar praktikuesit e mundshëm të teknologjisë. Pra, ajo që duhet të bëjmë është t'i përdorim ato sa më mirë”, -tha ai.