Ligji i Sigurisë Kombëtare, sistemi i ri zgjedhor tregon rrugën përpara për Rajonin e Posaçëm Administrativ të Hong-Kongut.

Gati 10 vjet më parë, Sze Chi-king, një mësues i Hong Kongut në moshë të mesme, u përball me një klasë prej 32 nxënësish dhe prindërit e tyre kureshtarë, ndërsa 40 kamera fokusoheshin në çdo lëvizje të tij, madje edhe në shprehjet e pavullnetshme të fytyrës.

Foto:VCG

Foto:VCG

Nxënësit po ndiqnin klasën e parë të Edukimit Moral dhe Kombëtar, ose MNE, të mbajtur në qytet, në tetor 2012.

Vetëm disa ditë më parë, qeveria e Hong Kongut njoftoi se po anulonte kurrikulën e planifikuar të MNE-së, pasi u përball me kundërshtime të forta.

Megjithatë, Sze, i cili ishte zëvendësdrejtor i Shkollës së Tregtarëve të Peshkut të Freskët në Kowloon, vendosi të fuste arsimin kombëtar në plan-programin e shkollës së tij.

Ai mendonte se sistemi arsimor i njohur gjerësisht i qytetit, bazuar në performancën, duhej të përmirësohej për të ndihmuar brezin e ri të mësonte për origjinën dhe identitetin e tyre.

Në mësimin e parë ai foli për flamurin dhe himnin kombëtar.

"Unë u thashë studentëve të mi se duhet të respektojmë flamujt kombëtarë të të gjitha vendeve. Flamuri kombëtar kinez është një simbol i kombit tonë dhe historisë sonë dhe ne duhet ta respektojmë gjithmonë atë," tha Sze.

Sze mbeti i përkushtuar ndaj kauzës, edhe në vitin 2019, kur Hong Kongu u përfshi në protesta antiqeveritare, që më vonë u shndërruan në dhunë në rrugë dhe vandalizëm.

Biznesi në qytet u ndal, së bashku me orët e shkollës. Midis banorëve të arrestuar, më shumë se 40 për qind ishin studentë - gjysma e tyre ndiqnin shkollat e mesme dhe pjesa tjetër në universitete dhe kolegje.

Sze tha: "Ajo që ndodhi në 2019 ishte një thirrje zgjimi për mua. Mësimdhënia është më shumë sesa thjesht përqendrimi në atë që është në tekstet shkollore . Ajo duhet të jetë e përqendruar te vlera."

Ai tha se trazirat sociale përforcuan qëllimin e tij fillestar për të futur arsimin kombëtar në shkollën e tij.

Armë të zëna nga policët hongkongas gjatë goditjes së protestave të dhunshme(Foto:VCG)

Armë të zëna nga policët hongkongas gjatë goditjes së protestave të dhunshme(Foto:VCG)

Pas trazirave, Sze rinovoi kurrikulën, duke vënë theksin në temat që lidhen me sigurinë kombëtare dhe Ligjin Themelor, dokumenti kushtetues për Rajonin e Posaçëm Administrativ të Hong Kongut.

Për ta bërë mësimin më argëtues, ai emëroi 12 maturantë si “ambasadorë” të Ligjit Themelor”. Shkolla zhvilloi gjithashtu veprimtari të tilla si “Java e Kinës, e cila paraqiste një kuiz me çmime dhe lojëra, në të cilat u prezantuan studentëve fakte argëtuese për kombin.

Trazirat sociale në 2019 nuk shërbyen vetëm si një thirrje zgjimi për Sze, por edhe për patriotët e tjerë në qytet dhe autoritetet.

Pas muaj trazirash në rrugët e qytetit, më 5 nëntor 2019, Presidenti Xi Jinping i tha Kryeshefit Ekzekutiv të atëhershëm të Hong Kongut, Carrie Lam Cheng Yuet-ngor se përfundimi i dhunës dhe rivendosja e ligjit dhe rendit ishte detyra më e rëndësishme për Hong Kongun.

Në një fjalim për fillimin e vitit 2020, i cili u transmetua në mbarë vendin, Xi tha: "Në muajt e fundit, ne kemi qenë të shqetësuar për situatën në Hong Kong. Pa një mjedis harmonik dhe të qëndrueshëm, si mund të jetojnë njerëzit në paqe dhe të shijojnë punën e tyre? Unë sinqerisht i uroj Hong Kongut mirësi dhe mbarëvajtjen e bashkatdhetarëve tanë të Hong Kongut. Një Hong Kong i qëndrueshëm dhe i begatë është dëshira e bashkatdhetarëve të Hong Kongut dhe pritshmëritë e atdheut tonë."

Më 30 qershor 2020, Komiteti i Përhershëm i Asamblesë Kombëtare Popullore, legjislatura më e lartë e vendit, miratoi Ligjin e Republikës Popullore të Kinës për Ruajtjen e Sigurisë Kombëtare në HKSAR, duke i dhënë fund kaosit të zgjatur dhe duke i lejuar qytetit rifitimin e shpejtë të ligjit dhe rendit.

Më 30 mars të vitit të kaluar, Asambleja me një votim unanim, miratoi ndryshimin dhe përmirësimin e sistemit zgjedhor të qytetit, duke synuar të mbajë administrimin e pushtetit në Hong Kong fort në duart e patriotëve.

Valvulë sigurie

Qytetarë hongkongas në marshim pro zbatimit të Ligjit të Sigurisë Kombëtare(Foto:VCG)

Qytetarë hongkongas në marshim pro zbatimit të Ligjit të Sigurisë Kombëtare(Foto:VCG)

Lau Siu-kai, nënkryetar i Shoqatës Kineze të Studimeve të Hong Kongut dhe Makaos, tha se iniciativat e qeverisë qendrore për të futur Ligjin e Sigurisë Kombëtare dhe për të përmirësuar sistemin zgjedhor të qytetit e kanë kthyer Hong Kongun në rrugën e duhur të "një shtet, dy sisteme".

Ai tha se qeveria qendrore e ka ushtruar juridiksionin e përgjithshëm me kujdes dhe maturi që nga kthimi i Hong Kongut në atdhe në 1997. Ajo duhej të ndërhynte kur praktika e "një shteti, dy sistemeve" u zhyt në krizën e saj më të madhe ndonjëherë në 2019.

Lau e përshkroi zbatimin e parimit "një shtet, dy sisteme" gjatë 25 viteve të fundit si një sukses të përgjithshëm. Por ai tha se me ndihmën e forcave të huaja, elementet kundër Kinës shkaktuan ngjarje ekstreme, duke përfituar nga një sistem politik me të meta që nuk zbatonte plotësisht parimin "patriotët që administrojnë Hong Kongun".

Përfshirja e trazirave në ekipin qeverisës të qytetit çoi gjithashtu në probleme të tilla si dështimi për të arritur një qeverisje efektive dhe mungesa e një identiteti kombëtar midis të rinjve në vitin 2019, kërcënoi stabilitetin politik të qytetit.

Kur u hartua parimi "një shtet, dy sisteme", juridiksioni i përgjithshëm i qeverisë qendrore mbi Hong Kongun u përkthye në "një vend", që rrjedh nga sovraniteti i saj mbi qytetin, tha Lau.

Ai shtoi se shkalla e lartë e autonomisë që i është dhënë Hong Kongut nga qeveria qendrore nën "një vend, dy sisteme" do të thotë se qyteti ka të drejtë për një pjesë të kësaj autonomie, jo të gjithë, dhe qeveria qendrore ka ende të drejtën e përgjithshme të juridiksionit.

Qytetarë hongkongas në marshim kundër ndërhyrjes së jashtme(Fto:VCG)

Qytetarë hongkongas në marshim kundër ndërhyrjes së jashtme(Fto:VCG)

Në një fjalim për shënimin e 100 vjetorit të Partisë Komuniste të Kinës më 1 korrik të vitit të kaluar, Xi Jinping, sekretari i përgjithshëm i Komitetit Qendror të PKK-së, theksoi detyrën që kanë Hong Kongu dhe Makao për të mbrojtur sigurinë kombëtare, ndërsa nënvizoi se qeveria qendrore ushtron juridiksion të përgjithshëm mbi dy qytetet.

Lau tha se ngjarjet e vitit 2019 dëshmuan se një veprim i tillë nuk ishte vetëm i nevojshëm, por edhe i mençur me largpamësi.

Që kur Xi mori detyrën në vitin 2012, ndërsa dyfishoi përpjekjet për ta rikthyer qytetin në rrugën e duhur, qeveria qendrore ka rritur mbështetjen e saj për Hong Kongun.

Në tetor 2017, respektimi i parimit "një vend, dy sisteme" u përfshi në raportin e Kongresit të 19-të Kombëtar të PKK-së, si pjesë e politikës bazë për të mbështetur dhe zhvilluar socializmin me karakteristika kineze në epokën e re.

Xi, në një takim me Lam, shefen e atëhershme ekzekutiv tha se raporti tregon rrugën që Hong Kongu të integrohet në zhvillimin e përgjithshëm të vendit.