Teknologjitë inteligjente në zhvillim, të përfaqësuara nga teknologjia e informacionit dhe inteligjenca artificiale, pritet të luajnë një rol më të madh në promovimin e përmirësimit industrial dhe një valë të re të globalizimit, dhe duhet të bëhen më shumë përpjekje për të forcuar bashkëpunimin ndërkombëtar në shkencë dhe teknologji, sipas folësve në edicionin e 24-të të Vision China të premten.

Qu Yingpu, botues dhe kryeredaktor i China Daily, bëri thirrje për krijimin e një mjedisi të hapur dhe miqësor ndaj inovacionit dhe promovimin e bashkëpunimit ndërkombëtar shkencor dhe teknologjik në epokën inteligjente.

Qu Yingpu, botues dhe kryeredaktor i China Daily-së. [Foto nga Kuang Linhua/chinadaily.com.cn]

Qu Yingpu, botues dhe kryeredaktor i China Daily-së. [Foto nga Kuang Linhua/chinadaily.com.cn]

"Ne duhet të mbrojmë së bashku rrjetin e hapur global të inovacionit dhe të ndihmojmë që bashkëpunimi ndërkombëtar i shkencës dhe teknologjisë të bëhet më i hapur, gjithëpërfshirës dhe reciprokisht i dobishëm nëpërmjet shkëmbimeve më të shpejta dhe më të thella ndërkombëtare të mediave dhe ndërveprimit kulturor," tha Qu në ngjarjen online.

Qu vuri në dukje se nevojiten më shumë përpjekje për t'i kushtuar vëmendje nevojave reale të njerëzve dhe për të zgjidhur problemet që i shqetësojnë ata, për të përmirësuar mekanizmat globalë të qeverisjes së shkencës dhe teknologjisë dhe për të promovuar ndërtimin e një komuniteti me një të ardhme të përbashkët për njerëzimin.

Organizuar së bashku nga China Daily dhe Departamenti i Publicitetit të Komitetit Komunal të Partisë Komuniste të Kinës në Tianjin, aktiviteti me titull "Epoka e re e inteligjencës: dixhitalizimi nxit rritjen, inteligjenca fiton të ardhmen", u transmetua në internet për një audiencë globale të premten. Ajo përkoi me Kongresin e 6-të Botëror të Inteligjencës Artificiale, i cili filloi në të njëjtën ditë dhe do të zgjasë deri të shtunën në Tianjin.

"Kongresi Botëror i Inteligjencës Artificiale është rritur në një kanal të rëndësishëm për shkëmbimet dhe bashkëpunimin shkencor dhe teknologjik midis Kinës dhe vendeve të tjera, dhe një dritare unike për t'i shfaqur botës një Kinë të vërtetë në një mënyrë të gjallë dhe të gjithanshme," shtoi Qu.

Industria inteligjente po bëhet një forcë kryesore lëvizëse për promovimin e zhvillimit me cilësi të lartë dhe përmirësimin industrial në Tianjin. Qyteti ka krijuar një fond special prej 10 miliardë juanë (1.5 miliardë dollarë) për prodhim inteligjent dhe një fond industrie prej 100 miliardë juanë për gjeneratën e re të inteligjencës artificiale.

Ajo gjithashtu ka krijuar një sërë politikash mbështetëse për të zhvilluar sektorë të lidhur me inteligjencën artificialeAI, duke përfshirë sisteme informacioni të pavarur dhe të kontrollueshëm, siguri inteligjente, të dhëna të mëdha, komunikime të avancuara, automjete të lidhura inteligjente dhe robotë industrialë.

Luigi Gambardella, president i ChinaEU, një shoqatë ndërkombëtare me bazë në Bruksel që promovon bashkëpunimin dixhital dhe në internet, theksoi se globalizimi nuk do të zhduket dhe pret që një valë e re e drejtuar nga AI do të jetë shumë më e thellë, gjithëpërfshirëse dhe e qëndrueshme.

Ai vuri në dukje se ky globalizim i ri dhe i zgjuar është i domosdoshëm në uljen e pabarazive në kohërat e paqëndrueshmërisë së çmimeve dhe erozionit të fuqisë blerëse të grupit me të ardhura të mesme.

“AI i shoqëruar me 5G dhe teknologji të tjera pa tel kërkohet të luajë një rol vendimtar në përmirësimin e prodhimit bujqësor dhe reduktimin e varësisë nga importi i ushqimit”, shtoi ai.

“Megjithëse një kohë të vështirë të përjetuar nga shumë korporata anembanë globit, si COVID-19, tensionet gjeopolitike dhe rënia ekonomike, ne zbuluam se shumica e kompanive po përshpejtojnë planet për të zbatuar AI”, tha Wilson Chow, drejtuesi i Teknologjisë, Medias dhe Telekomunikacionit Global i PwC.

Chow tha se më shumë se 50 përqind e të anketuarve nga PwC kanë përshpejtuar planet e tyre të adoptimit të AI në vazhdën e krizës së COVID-19 dhe 86 përqind e tyre thanë se AI ishte një "teknologji kryesore" në kompanitë e tyre në 2021.

AI ka aplikime të gjera në fusha të ndryshme, si teknologjia hapësinore, ndryshimet klimatike dhe mbrojtja e mjedisit. Yang Yuguang, nënkryetar i Komitetit të Transportit Hapësinor të Federatës Ndërkombëtare Astronautike dhe profesor në China Aerospace Science and Industry Corporation Ltd, tha se do të ketë përdorim më të madh të AI në anijet kozmike, veçanërisht në misionet përtej Marsit.

Zeng Yi, një studiues në Institutin e Automatizimit të Akademisë Kineze të Shkencave, tha se AI duhet të aplikohet gjithashtu për të lehtësuar analizën dhe parashikimin e klimës për të promovuar ruajtjen e energjisë dhe për të kontribuar në reduktimin e emetimeve të gazeve serrë.

"AI ka nxitur një raund të ri revolucioni teknologjik. Teknologjia inteligjente e prodhimit po nxit një transformim të mrekullueshëm në industrinë e tekstilit," tha Jiang Yaming, zëvendës drejtor ekzekutiv i Qendrës Kërkimore të Teknologjisë së Ardhshme të Tekstileve të Universitetit Tiangong dhe dekan i Shkollës Arsimi Ndërkombëtar.

Jiang shtoi se AI i ka dhënë shtysë më të madhe disiplinave të klasit botëror të shkencës dhe inxhinierisë së tekstilit në Universitetin Tiangong, dhe gjithashtu shërben si shtytës i ri në ndërtimin e një Tianjin inteligjent dhe një Kinë inteligjente.